Ce inseamna aderarea Romaniei la OCDE si cum te poate ajuta, concret
aderare ocdebeneficii ocdeavantaje ocde
Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) este cea mai importanta organizatie economica din lume, iar aderarea Romaniei la Organizatie este un obiectiv strategic al politicii externe romane, inclus in actualul program de guvernare.
Tocmai de aceea, vestea ca, ieri, Consiliul OCDE, a deschis negocierile de aderare cu Romania este una foarte importanta.
Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a scris, pe Twitter ca saluta decizia OCDE de deschidere a negocierilor de aderare cu Romania.
"Multumesc, secretarului general Mathias Cormann si statelor membre pentru sustinerea candidaturii Romaniei! Ramanem angajati sa urmarim obiectivul aderarii la OCDE, cu energie si determinare", a scris presedintele.
Anuntul OCDE este inceputul unei perioade de aprofundare a parteneriatului cu OCDE. Etapa negocierilor va presupune o evaluare riguroasa a alinierii tarii noastre la instrumentele si bunele practici ale Organizatiei, realizata de peste 20 de comitete tehnice ale OCDE, in baza unei foi de parcurs ce va fi elaborata in perioada urmatoare.
Aceasta etapa presupune adoptarea unor masuri in multe domenii, in spiritul valorilor OCDE si in beneficiul bunastarii cetatenilor.
Procesul de aderare va impulsiona continuarea reformelor interne si imbunatatirea politicilor in toate domeniile de activitate economica si sociala, cu accent pe guvernanta publica, investitii si fiscalitate, dezvoltare sustenabila, protectia mediului si actiunea climatica, integritate publica si politici anticoruptie, educatie, tranzitie digitala.
Pentru a deveni membru OCDE, un stat trebuie sa indeplineasca criterii, care tin de existenta unei economii de piata si a unei democratii functionale; dimensiunea si importanta economica a statului candidat; principiul beneficiului reciproc pentru OCDE si statul candidat, beneficiu rezultat din aderarea acestuia la organizatie; consideratii globale, referitoare la asigurarea echilibrului geografic intre membrii organizatiei.
Suntem mai aproape de obiectivele strategice
Guvernul Romaniei a salutat deschiderea negocierilor si a transmis ca lansarea discutiilor de aderare la OCDE reprezinta un succes politico-diplomatic deosebit al tarii noastre, care confirma nivelul ridicat de pregatire tehnica al Romaniei.
"Prin aceasta decizie, Romania se apropie semnificativ de atingerea unuia dintre obiectivele sale strategice de politica externa, unanim impartasit si asumat constant la cel mai inalt nivel al statului: obtinerea statutului de membru al OCDE.
Romania apreciaza, in mod deosebit, eforturile Secretarului General al OCDE, Mathias Cormann, si ale celor 38 de state membre pentru a identifica consensul asupra extinderii si in special pentru sprijinul acordat candidaturii Romaniei.
Apartenenta la OCDE va consolida profilul international al Romaniei si va asigura acces la expertiza unui organism international apreciat pentru calitatea studiilor economice si a evaluarilor politicilor publice. Va oferi, totodata, oportunitatea de a participa in mod direct, alaturi de ceilalti membri, la stabilirea reglementarilor internationale in domeniul bunei guvernante economice", potrivit mesajului Guvernului.
Infiintata in 1961, OCDE este un for interguvernamental dedicat identificarii, diseminarii si evaluarii aplicarii politicilor publice potrivite pentru asigurarea cresterii economice sustenabile si stabilitatii sociale.
Cei 38 de membri ai OCDE (din care majoritatea europeni - 23) sunt state dezvoltate, detinand peste 70% din productia si comertul globale si 90% din nivelul mondial al investitiilor straine directe.
Aderarea Romaniei la OCDE este un obiectiv strategic de politica externa, care a intrunit sprijinul transpartinic al guvernelor postdecembriste ale Romaniei.
Ce avantaje are Romania daca devine membra a OCDE
Cand va adera la OCDE, principalul benefici al Romaniei va fi apartenenta la clubul restrans al economiilor dezvoltate si recunoasterea implicita, la nivel global, a statutului sau de economie de piata functionala si democratie consolidata, cu impact asupra ratingului de tara si atragerii investitiilor straine.
De asemenea, tara noastra va avea o imagine favorabila fata de marile economii ale lumii (SUA, China, Japonia etc.), cat si fata de statele din regiune cu aspiratii europene (Republica Moldova, Macedonia, Albania, Serbia etc.).
Totodata, vom beneficia de acces la informatiile necesare in domeniile prioritare pentru Romania (cadrul de guvernare, reforma legislativa, anti-coruptia, politica fiscala, infrastructura de transport, agricultura, educatia etc.).
Alte beneficii sunt accesul la instrumentele si centrele de decizie economica ale OCDE si posibilitatea de a contribui la guvernanta economica globala precum si asistenta in materie de politici publice din partea membrilor OCDE prin realizarea periodica de evaluari ale politicilor Romaniei in domenii specifice (peer reviews) si emiterea recomandarilor privind imbunatatirea acestora.