Chiar si romanii care n-au muncit o zi cu carte de munca primesc pensie de la stat: la cat se ridica suma
pensie sociala 2024indemnizatie sociala pentru pensionari
Pensia sociala (indemnizatia sociala pentru pensionari) este un venit minim garantat de stat pentru persoanele care nu au realizat un stagiu de cotizare suficient pentru a beneficia de o pensie contributiva adecvata.
Cu alte cuvinte, la batranete, chiar si persoanele care n-au muncit nici macar o zi in campul muncii, cu forme legale, primesc o pensie de la stat, asa-zisa pensie sociala. Totodata, beneficiaza de pensia sociala si pensionarii sistemului public de pensii si pensionarii sistemului militar de pensii cu domiciliul in Romania, indiferent de data inscrierii la pensie, daca nivelul cuantumului pensiei, cuvenit sau aflat in plata, se situeaza sub nivelul indemnizatiei sociale pentru pensionari.
Cuantumul indemnizatiei sociale pentru pensionari stabilit pentru anul 2024 este de 1281 lei.
Conditiile pentru a primi pensia sociala in Romania
- sa aiba calitatea de pensionar al sistemului public de pensii, indiferent de data inscrierii la pensie;
-sa aiba domiciliul in Romania;
-nivelul cuantumului pensiei, cuvenit sau aflat in plata, se situeaza sub 1281 lei.
"Pentru persoanele care beneficiaza, prin cumul, atat de unul sau mai multe drepturi de pensie din sistemul public, cat si de pensie din sisteme neintegrate acestuia, precum si de drepturi stabilite si platite de sistemul public de pensii in baza unor legi speciale, la acordarea indemnizatiei sociale pentru pensionari se are in vedere nivelul cuantumurilor insumate ale tuturor acestor venituri", conform legii.
Procedura de acordare a pensiei sociale
Persoana interesata trebuie sa depuna o cerere la casa de pensii teritoriala de care apartine, insotita de documentele necesare (acte de identitate, dovada veniturilor, etc.).
Ulterior, casa de pensii evalueaza cererea si documentele anexate pentru a stabili daca solicitantul indeplineste conditiile legale pentru acordarea pensiei sociale.
In cazul in care solicitantul indeplineste toate criteriile, casa de pensii emite o decizie de acordare a pensiei sociale.
Important de precizat este ca pensia sociala poate fi cumulata cu alte tipuri de venituri, dar suma totala a acestora nu trebuie sa depaseasca pragul stabilit pentru a beneficia de pensia sociala.
De altfel, merita precizat si faptul ca valoarea pensiei sociale minime garantate poate fi ajustata periodic de catre Guvern, in functie de inflatie si de politica sociala.
Beneficiarii pensiei sociale pot fi supusi unor controale periodice pentru a verifica daca mai indeplinesc conditiile de eligibilitate.
Calcul pensie speciala 2024
Sursa foto: Ministerul Muncii
Sursa foto: Ministerul Muncii