City Insurance intra in faliment. Ce se intampla cu milioanele de romani care au incheiat asigurari RCA
city insuranceasfasigurarirca
Soarta City Insurance, cu aproximativ trei milioane de clienti RCA in Romania, pare iremediabila. Sunt sanse extrem de mari ca saptamana viitoare sa se propuna falimentul companiei de asigurari.
City Insurance trebuia ca, pana la 6 septembrie, sa asigure suma de 150 mil. euro pentru a acoperi cerinta de capital minim, insa nu s-a intamplat acest lucru.
Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a anuntat miercuri ca a fost informata de catre Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA), in calitate de administrator temporar al City Insurance S.A., ca pana la data de 6 septembrie 2021, ora 24:00, in conturile societatii nu a fost efectuata nicio plata aferenta contravalorii actiunilor subscrise de catre actionarul minoritar i3CP HOLDING BV, astfel incat nu sunt indeplinite cerintele privind restabilirea, in termenul de trei luni, a nivelului fondurilor proprii de baza eligibile care acopera cerinta minima de capital (MCR), conform Deciziei A.S.F. nr. 714/03.06.2021.
"Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara va analiza situatia de fapt si va lua deciziile care se impun, in conformitate cu prevederile legale", a transmis ASF.
City Insurance - liderul asigurarilor din Romnaia, la un pas de faliment
Eventuala intrare in faliment a City Insurance va perturba piata asigurarilor de la noi din tara. City Insurance este cel mai mare asigurator din Romania, conform datelor disponibile pe piata de la finele primului trimestru, cu o cota de piata de 20,3%. De asemenea, este pe primul loc in piata RCA cu o cota de piata de 45,62%.
Ce se intampla cu milioanele de contracte incheiate cu City Insurance
In cazul in care ASF va deschide procedura falimentului pentru City insurance, romanii care au masinile asigurate la companie nu au de ce sa isi faca griji, deoarece contractele raman valide pana la data expirarii.
In schimb, soferii loviti in trafic de o masina asigurata la City Insurance trebuie sa face cerere de deschidere dosar de dauna la Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA). Dupa ce va fi analizata solicitarea, plata despagubirilor nu va putea fi facuta decat dupa ce instanta decide definitiv falimentul firmei de asigurari.
Conform legislatiei actuale, FGA poate achita cel mult 450.000 lei pe un creditor de asigurare al unui asigurator in faliment. Totusi, conform unui proiect de lege al Ministerului Finantelor, din luna mai a acestui an, pagubitii care au de recuperat despagubiri de la o firma de asigurari intrata in faliment vor putea primi cel mult 500.000 de lei pe fiecare contract pe care il au la o astfel de firma in faliment.
Prin urmare, romanii trebuie sa stie ca suma maxima este 450.000 de lei si se acorda de catre FGA per creditor, si nu pe fiecare contract de asigurare. Mai mult, FGA va putea sa ceara Politiei, spitalelor sau service-urilor auto date suplimentare pentru stabilirea exacta a sumei de despagubire. In acest moment, prevederile proiectului in cauza nu au intrat in vigoare, fiind asteptata adoptarea lui de catre autoritati.