Romania este din nou campioana la inflatie in Uniunea Europeana
inflatiecos de cumparaturiputere de cumpararesalarii
Romania a inregistrat in luna iunie cea mai ridicata inflatie din Uniunea Europeana, potrivit metodologiei Eurostat. Cu un indice de 5,8%, tara noastra se afla peste Estonia si Ungaria, completand podiumul scumpirilor la nivel comunitar. Iar perspectivele nu sunt deloc optimiste: in contextul noilor masuri fiscale anuntate de Guvern si al incertitudinilor geopolitice actuale, economistii spun ca ne putem astepta la o inflatie de 8% in toamna sau chiar 10%, daca evolutiile internationale ne vor fi nefavorabile.
Faptul ca fiecare stat calculeaza inflatia pe baza unui „cos de consum” propriu face ca datele sa nu reflecte intotdeauna aceeasi realitate. In Marea Britanie, de exemplu, se iau in considerare gogosile, placintele cu fructe si piureul de cartofi. In Franta se analizeaza preturile melcilor, ale fazanilor si, in mod unic, tarifele pentru servicii sexuale. Germania se uita atent la snitele si ketchup, iar Italia separa preturile rosiilor de sos de cele „de gatit”. Aparent banal, acest cos de consum spune multe despre cultura, obiceiurile si nivelul de trai din fiecare tara.
In Romania, cosul folosit de Institutul National de Statistica reflecta cheltuielile uzuale ale unei gospodarii medii. Totusi, oamenii confunda frecvent inflatia cu „costul vietii” – doua concepte strans legate, dar diferite. Inflatia este
evolutia generala a preturilor, pe cand costul vietii se refera la cat de mult trebuie sa castigi intr-o anumita zona pentru a-ti acoperi nevoile de baza. De aceea, o inflatie de 5,8% la nivel national poate fi simtita complet diferit in Bucuresti fata de Vaslui, in functie de salarii, chirii si cheltuieli specifice.
Jumatate dintre romani sustin ca traiesc mai rau decat in urma cu 10 ani
Un alt aspect relevant este ponderea categoriilor de cheltuieli in cosul de consum, care reflecta prioritatile unei natiuni. In Hong Kong, locuintele si utilitatile reprezinta 37% din cheltuieli. In Nigeria, peste 50% se duc pe alimente. In Germania, 32% din cheltuieli tin de casa si facturi, in timp ce in Mexic aproape 26% sunt pentru hrana. Legea lui Engel, un principiu economic formulat in secolul XIX, spune clar: cu cat esti mai sarac, cu atat alimentele iti ocupa o parte mai mare din buget. Iar Romania, chiar daca a avut cresteri salariale peste inflatie, nu face exceptie de la acest principiu.
In mod paradoxal, desi salariile au crescut cu aproape 8% in ultimul an, mai mult decat inflatia oficiala de 5,5%, jumatate dintre romani spun ca traiesc mai rau decat in urma cu 10 ani. Perceptia de saracire e alimentata de realitatea zilnica cu care acestia se confrunta: preturi in crestere la alimente, la servicii, la facturi, chiar si atunci cand cifrele macroeconomice par sa arate bine. In sectoarele unde salariile au crescut mai lent decat inflatia, pierderea de putere de cumparare este evidenta. Dar chiar si in celelalte cazuri, senzatia generala este ca banii se duc mai repede decat altadata.
Citeste si: Romania, tot mai aproape de recesiune in 2025
Sursa foto: freepik.com