Romania, tot mai aproape de recesiune in 2025
recesiuneinflatiereforma fiscalacurs valutar
Economia Romaniei da semne tot mai clare de slabiciune, iar riscul unei recesiuni devine o ipoteza tot mai plauzibila. Potrivit unui raport al echipei de cercetare BRD, produsul intern brut (PIB) ar putea inregistra in 2025 o contractie intre -0,6% si -1,4%, in contextul unui mediu economic tensionat, marcat de masuri dure de consolidare fiscala si incertitudini externe. „Avem o combinatie periculoasa intre franarea consumului, investitii in asteptare si o presiune fiscala accentuata”, avertizeaza economistii.
Primul trimestru din 2025 a confirmat tendinta negativa: valoarea adaugata bruta a scazut, in ciuda unei contributii pozitive venite din sectorul constructiilor. Serviciile si industria au inregistrat reculuri, iar sectoare precum comertul cu amanuntul, turismul si transporturile nu au reusit sa ramana pe teritoriul pozitiv. „Aceasta este prima confirmare oficiala ca economia Romaniei sufera o incetinire severa, cu impact direct asupra angajarilor, investitiilor si veniturilor populatiei”, spun autorii raportului.
Companiile produc mai mult decat reusesc sa vanda
Si consumul gospodariilor, motorul traditional al cresterii economice, a fost revizuit in jos. Daca estimarile initiale indicau o contributie de +2,3%, revizuirea a coborat valoarea la +0,9%, iar aportul la PIB s-a redus drastic de la +1,8 puncte procentuale la doar +0,7. In paralel, o variatie pozitiva a stocurilor (+1,5 pp) este interpretata de economisti ca un semn ca productia a devansat cererea, ceea ce ar putea duce la o scadere ulterioara a activitatii economice. Cu alte cuvinte, companiile au produs mai mult decat au reusit sa vanda.
Pe langa problemele de ritm economic, Romania se pregateste si pentru o
explozie a inflatiei in a doua parte a anului. Estimarile BRD indica o posibila accelerare spre pragul de 10% pana in decembrie, daca o serie de factori de risc se vor materializa. Printre acestia: expirarea plafonarii preturilor la energie electrica (30 iunie), majorarea TVA si a accizelor (1 august), incheierea schemei de limitare a adaosurilor comerciale la alimente de baza (30 septembrie), dar si tensiuni internationale privind tarifele comerciale, in special dinspre SUA.
In plus, instabilitatea cursului valutar si o eventuala retrogradare a ratingului de tara pot adauga un strat suplimentar de presiune pe preturi. Potrivit raportului, inflatia ar putea intra in intervalul 7%–8% in trimestrul III, dar, in functie de contextul global si de politicile interne, ar putea depasi 9%, mergand chiar spre 10% in ultimul trimestru. Un astfel de scenariu ar reduce si mai mult puterea de cumparare si ar afecta capacitatea gospodariilor de a sustine consumul.