„Nu mai toleram risipa!” - Bolojan anunta noi taieri, reforme si controale dure: ce aduce al doilea val de masuri fiscale
ilie bolojanreforma fiscalapensii specialemasuri fiscaleanaf
Premierul Ilie Bolojan a anuntat al doilea pachet de reforme economice, administrative si fiscale prin care Guvernul vrea sa reduca deficitul bugetar si sa readuca Romania pe o traiectorie sustenabila. „Nu vom mai tolera risipa, privilegii fara justificare sau companiile de stat care pierd bani an dupa an”, a spus Bolojan intr-o conferinta de presa in care a punctat directiile-cheie ale planului: controlul cheltuielilor, cresterea incasarilor si reformarea sistemelor publice.
Unul dintre cele mai vizate domenii este cel al companiilor de stat. Guvernul vrea sa reduca numarul de membri din conducerea acestora, sa plafoneze indemnizatiile si sa modifice indicatorii de performanta, in prezent considerati „formali si irelevanti”. Bolojan a cerut eficienta si profitabilitate, mentionand ca multe dintre aceste firme au fost mentinute artificial in viata prin subventii, fara a aduce beneficii reale statului sau cetatenilor. „Nu mai putem continua sa subventionam pierderile perpetue ale companiilor de transport sau ale bancilor de stat cu performanta la jumatate fata de piata”, a spus premierul.
Ilie Bolojan: "Evaziunea fiscala nu mai poate fi tolerata"
In paralel, reforma fiscala vizeaza colectarea mai eficienta a veniturilor. ANAF va fi digitalizat, iar institutiile statului vor colabora mai bine pentru a combate evaziunea fiscala. Se pune accent pe controale reale in domenii-cheie precum constructiile si pe verificarea atenta a preturilor de transfer practicate de multinationale. „Toti trebuie sa plateasca – si firmele romanesti, si cele straine. Evaziunea fiscala nu mai poate fi tolerata ca fenomen de sistem”, a declarat Bolojan.
Un alt punct sensibil il reprezinta sistemul de sanatate, despre care premierul a spus ca are un buget imens si o risipa uriasa. S-au alocat 77 de miliarde de lei din fondurile Casei de Sanatate pentru 2025 si se cer inca 14 miliarde. Guvernul va legifera o mai buna corelare intre finantare si performanta, cu accent pe controlul decontarilor, prescrierea rationala a medicamentelor si limitarea abuzului de concedii medicale. „Nu putem continua cu spitale unde 90% din buget merge pe salarii si cu consultanti care infrumuseteaza rapoartele doar ca sa primeasca bani mai multi”, a punctat Bolojan.
Reformele anuntate vizeaza si administratia publica locala. Se vor introduce norme clare privind personalul din primarii, raportat la populatie, iar acolo unde numarul este nejustificat de mare, se va impune reducerea. Totodata, se discuta descentralizarea unor domenii, cum ar fi jocurile de noroc, care vor putea fi reglementate local, de la numar pana la amplasament, prin taxe speciale impuse de autoritati. „Orasele noastre sunt invadate de sali de pacanele fara ca primariile sa aiba vreun cuvant de spus. Acest lucru se va schimba”, a declarat premierul.
Un alt subiect sensibil este
reforma pensiilor speciale, in special ale magistratilor. Bolojan a criticat pensionarile la 48 de ani si pensiile care egaleaza sau chiar depasesc salariul net. El a spus ca o reforma a sistemului este necesara pentru atingerea jaloanelor din PNRR si pentru echitatea bugetara. „Nicaieri in lume nu exista ca pensia sa fie la nivelul ultimului salariu”, a afirmat Bolojan, anuntand si o noua lege a salarizarii, menita sa previna haosul actual generat de interpretari si litigii.
Reformele vin intr-un context in care Romania este monitorizata atent de Comisia Europeana, iar neindeplinirea angajamentelor poate duce la sanctiuni. „Nu ne permitem sa ratam niciun termen. Daca nu punem ordine in sistemul bugetar, vom ajunge din nou in pragul unei crize. Acum e momentul sa luam deciziile grele”, a spus premierul, subliniind ca masurile vizeaza responsabilitate, nu austeritate oarba.
Citeste si: Moody’s saluta reformele fiscale: guvernul Bolojan, laudat pentru echilibrarea bugetului
Sursa foto: gov.ro