Liderii PNL si PSD au participat la inceputul acestei saptamani la o intalnire comuna in care s-a discutat printre altele si despre masurile de austeritate propuse de Guvern. Principalul obiectiv al partidelor de la guvernare este incadrarea in tinta de deficit bugetar de 4.4% din PIB pentru anul 2023, o conditie esentiala pentru evitarea taierii fondurilor europene alocate Romaniei.
Premierul Marcel Ciolacu sustine o reducere semnificativa a aparatului de stat si doreste desfiintarea a 200.000 de posturi bugetare neocupate. Potrivit calculelor, aceasta masura ar putea aduce o economie anuala de 8 pana la 10 miliarde de lei. De asemenea, se discuta despre reorganizarea masiva a institutiilor, cu scopul de a eficientiza functionarea acestora si de a reduce cheltuielile inutile.
Ministrul Finantelor, Marcel Bolos, subliniaza importanta controlarii deficitului bugetar, care in prezent se afla la 2.33% din PIB. Guvernul urmareste sa limiteze acest deficit la 4.4% din PIB pana la sfarsitul anului, pentru a evita pierderea fondurilor europene. Pentru a atinge acest obiectiv, Bolos afirma ca fiecare masura discutata poate constitui o sursa de venit pentru buget.
„Cota de 10%, care este cea mai mica din UE si pentru care PNL s-a luptat sa supravietuiasca nu poate sa mearga pe termen lung cu peste 70 de facilitati fiscale care sunt. O tinta de deficit pana in 5% cu un plan de masuri fiscale si un plan robust pe partea de cheltuieli ne-ar pune la adapost de riscul cel mai mare pe care il avem, de suspendare a fondurilor europene”, a transmis ministrul Marcel Bolos cu aceasta ocazie.
Unul dintre subiectele de discutie dintre cele doua partide este legat de restructurarea agentiilor din cadrul statului, care consuma o parte semnificativa din buget. Claudiu Nasui, fost ministru al Economiei, sustine ca aceasta solutie ar putea sa conduca la o eficientizare a cheltuielilor si la eliminarea posturilor nejustificate. De asemenea, Nasui atrage atentia asupra numarului excesiv de mare de angajati din sectorul public, care a atins un record in ultimii 12 ani.
Desi exista presiuni pentru reducerea cheltuielilor si incadrarea in tinta de deficit, unele voci sustin ca o reorganizare totala a institutiilor ar putea sa nu rezolve problema si sa aduca noi costuri bugetare. Cu toate acestea, masuri fiscale bine gandite si o planificare riguroasa a cheltuielilor ar putea proteja Romania de riscul suspendarii fondurilor europene si de instabilitatea financiara pe termen lung.
Ultimele NOUTATI
Mobilierul pentru baie. Cum sa iti organizezi spatiul eficient si cu stil
Camera de Comert Americana in Romania cere politicienilor sa nu schimbe cota unica cu impozitul progresiv si avertizeaza mediul politic ca actuala tergiversare a unor masuri ingrijoreaza antreprenorii
Consilierul lui Nicusor Dan spune ca pana pe 30 iunie Romania trebuie sa aiba un nou pachet de masuri fiscale - Sunt toate scenariile pe masa in privinta masurilor care se pot adopta
Romanii incep sa nu isi mai plateasca ratele la banci! Creste numarul restantelor la credite, ce inseamna acest lucru?
Romania a ajuns o mare piata de consum - facem import masiv, dar exportam foarte putin, deficit colosal la balanta comerciala
Partenerii nostri
Tehnologia mobila si respectarea normelor GDPR la locul de munca
Noul REGES online. Informatii complete si SOLUTII pentru cele mai frecvente probleme practice
Firma cu mai multe puncte de lucru: Cum se tine corect evidenta ambalajelor SGR
De la dosare prafuite la imagine impecabila - cu doar cateva accesorii bine alese
Certificat calificat de semnatura electronica: Cum se inregistreaza achizitia in contabilitate
Firmele in vizorul autoritatilor: cum te pregatesti pentru verificari si inspectii
Contractul de renta viagera: Ce este si cum functioneaza? [MODEL]
Se vrea eliminarea ajutorului de inmormantare? ANUNTUL care a pus pe jar milioane de romani
Te-ar putea interesa si
Consilierul lui Nicusor Dan spune ca pana pe 30 iunie Romania trebuie sa aiba un nou pachet de masuri fiscale - Sunt toate scenariile pe masa in privinta masurilor care se pot adopta