Liderii PNL si PSD au participat la inceputul acestei saptamani la o intalnire comuna in care s-a discutat printre altele si despre masurile de austeritate propuse de Guvern. Principalul obiectiv al partidelor de la guvernare este incadrarea in tinta de deficit bugetar de 4.4% din PIB pentru anul 2023, o conditie esentiala pentru evitarea taierii fondurilor europene alocate Romaniei.
Premierul Marcel Ciolacu sustine o reducere semnificativa a aparatului de stat si doreste desfiintarea a 200.000 de posturi bugetare neocupate. Potrivit calculelor, aceasta masura ar putea aduce o economie anuala de 8 pana la 10 miliarde de lei. De asemenea, se discuta despre reorganizarea masiva a institutiilor, cu scopul de a eficientiza functionarea acestora si de a reduce cheltuielile inutile.
Ministrul Finantelor, Marcel Bolos, subliniaza importanta controlarii deficitului bugetar, care in prezent se afla la 2.33% din PIB. Guvernul urmareste sa limiteze acest deficit la 4.4% din PIB pana la sfarsitul anului, pentru a evita pierderea fondurilor europene. Pentru a atinge acest obiectiv, Bolos afirma ca fiecare masura discutata poate constitui o sursa de venit pentru buget.
„Cota de 10%, care este cea mai mica din UE si pentru care PNL s-a luptat sa supravietuiasca nu poate sa mearga pe termen lung cu peste 70 de facilitati fiscale care sunt. O tinta de deficit pana in 5% cu un plan de masuri fiscale si un plan robust pe partea de cheltuieli ne-ar pune la adapost de riscul cel mai mare pe care il avem, de suspendare a fondurilor europene”, a transmis ministrul Marcel Bolos cu aceasta ocazie.
Unul dintre subiectele de discutie dintre cele doua partide este legat de restructurarea agentiilor din cadrul statului, care consuma o parte semnificativa din buget. Claudiu Nasui, fost ministru al Economiei, sustine ca aceasta solutie ar putea sa conduca la o eficientizare a cheltuielilor si la eliminarea posturilor nejustificate. De asemenea, Nasui atrage atentia asupra numarului excesiv de mare de angajati din sectorul public, care a atins un record in ultimii 12 ani.
Desi exista presiuni pentru reducerea cheltuielilor si incadrarea in tinta de deficit, unele voci sustin ca o reorganizare totala a institutiilor ar putea sa nu rezolve problema si sa aduca noi costuri bugetare. Cu toate acestea, masuri fiscale bine gandite si o planificare riguroasa a cheltuielilor ar putea proteja Romania de riscul suspendarii fondurilor europene si de instabilitatea financiara pe termen lung.
Ultimele NOUTATI
Secretele freelancingului de succes: cum poti sa faci bani online fara experienta anterioara
Premiile Comertului Online Romanesc acordate in cadrul editiei de 19 ani a Galei Premiilor eCommerce
Nu ai bani de chirie? Iata cum poti negocia cu proprietarul, desi ai contract deja semnat
4 mari greseli pe care le fac toti oamenii saraci cand vine vorba de bani – si cum sa le eviti!
Cum sa platesti cu 50% mai putin la intretinere in aceasta iarna. Furnizorii nu vor sa stii cum!
Partenerii nostri
Documente necesare pentru decontarea diurnei si a cheltuielilor de transport si cazare
Concediere pentru inaptitudine medicala - PROCEDURA explicata de specialisti
Ministrul Muncii: Reducerea deficitului de forta de munca este prioritara
Incasare in numerar PFA: este obligata sa achizitioneze casa de marcat?
[INFOGRAFIC] PFA in sistem real vs. PFA la norma de venit: ce taxe si impozite datoreaza in 2024
Reevaluarea imobilizarilor corporale: GHID complet de teorie si practica
Somajul tehnic, ca solutie pentru reducerea costurilor: ce trebuie sa stii
Adeverinta vechime in munca MODEL
Demisie dupa prima zi la locul de munca. "Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua respectiva?"
Te-ar putea interesa si
Nu ai bani de chirie? Iata cum poti negocia cu proprietarul, desi ai contract deja semnat
4 mari greseli pe care le fac toti oamenii saraci cand vine vorba de bani – si cum sa le eviti!