Alocatii aproape de doua ori mai mari de la 1 martie
Alocatiile copiilor aproape se vor dubla, de la 84 de lei la 150 de lei, dupa ce parlamentarii au votat, joi, un amendament PNL in acest sens la Legea bugetului de stat.
Totodata, alocatiile pentru copiii de pana la 2 ani se majoreaza de la 200 la 300 de lei. Masura ar urma sa intre in vigoare de la 1 martie. Au fost 123 de voturi pentru si 119 impotriva la amendamentul initiat de liberalul Robert Sighiartau.
"Se propune suplimentarea sumelor prevazute la anexa 3/20/01 a Ministerului Muncii, titlul 9 "Asistenta sociala" cu suma de 2.130.528.000 lei pentru majorarea alocatiei de stat pentru copii incepand cu data de 1 martie 2019 de la 84 de lei la 150 de lei, iar pentru copii de la 0 la 2 ani - de la 200 de lei la 300 de lei", a declarat initiatorul amendamentului, liberalul Robert Sighiartau.
"Amendandamentul PNL sustinut de familiile din Romania si de peste 4,5 milioane de copii, a trecut. Le multumesc tuturor celor care au votat pentru. Este victoria societatii romanesti care a pus presiune pe parlamentarii guvernarii care nu au ascultat unii dintre ei de ordinele lui Dragnea. Nu este majorarea nici a lui Dragnea, nici a PSD.
Propunerea majorarii alocatiilor a fost adoptata cu 123 de voturi "pentru", 119 "impotriva" si o abtinere. Desi au existat si parlamentari ai Puterii care au aprobat amendamentul (18 voturi UDMR, 3 PSD, 3 ALDE, un vot de la minoritati), vicepresedintele ALDE Varujan Vosganian a cerut reluarea votului invocand motive tehnice. A fost luata o pauza de consultari, dar votul pe acest amendament nu s-a reluat.
Tensiuni in Parlament, pe tema majorarii alocatiilor pentru copii
Liviu Dragnea a depus un amendament la Legea bugetului, care a si fost adoptat, pentru a modifica amendamentul PNL prin care se majoreaza alocatiile copiilor. Mai exact, amendamentul liderului PSD a modificat sursa de finantare, Dragnea sustinand ca banii pentru alocatii nu pot fi luati din excedentul asigurarilor sociale.
Astfel, potrivit amendamentului depus de Dragnea, dupa ce Legea bugetului va intra in vigoare, Guvernul trebuie sa dea o ordonanta de urgenta pentru a se majora alocatiile copiilor, iar sursa de finantare o constituie majorarea deficitului de stat.
"In plen se pot formula amendamente de corelare tehnico-legislativa. Pentru a face ca amendamentul in legatura cu majorarea sumei pentru asistenta sociala sa fie aplicabil, acest amendament demagogic ce nu poate fi pus in practica, din simplul motiv ca sursa de finantare indicata e excedentul bugetului asigurarilor sociale de stat, am depus un nou amendament.
Oricine are minime cunostinte stie ca sumele acestea nu pot fi folosite pentru cheltuieli ale bugetului de stat, iar alocatiile asta reprezinta. In consecinta, amendamentul ramane acelasi, dar sursa de finantare o constituie majorarea deficitului bugetar de la 36.156,8 mlilioane lei la 38.287,33 milioane lei. Astfel deficitul bugetului general devine 2,76% din PIB.
Dupa ce bugetul intra in vigoare, Guvernul trebuie sa dea o ordonanta de urgenta pentru a modifica legea alocatiilor de stat pentru a se putea intr-adevar mari alocatiile", a explicat Dragnea.
Sighiartau catre Dragnea: Taiati pensiile speciale si mariti alocatiile copiilor
In replica, deputatul liberal Robert Sighiartau i-a spus lui Liviu Dragnea ca ar fi putut taia din pensiile speciale pentru a mari alocatiile copiilor.
"Taiati din pensiile speciale si puteti da copiilor alocatii. Pentru pensii speciale aveti bani, pentru clientela PSD aveti bani, pentru cele 27 de ministere si peste 150 de secretari de stat aveti bani, pentru amante, nepotisme. Distrugeti tara. Dati-va demisia!", a spus Sighiartau.
Pentru plata acestor alocatii, bugetul Ministerului Muncii a fost suplimentat cu peste 2,1 miliarde de lei.
Plenul reunit al Parlamentului a reluat, joi, dezbaterile la proiectul bugetului de stat pe 2019. Votul final urmeaza sa fie dat vineri.
De asemenea, presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, a anuntat ca in vederea aplicarii amendamentului care prevede ca alocatiile copiilor vor fi majorate incepand cu 1 martie, deficitul bugetului general consolidat estimat devine 2,76% din PIB.
"Pentru a face ca amendamentul discutat mai devreme in legatura cu majorarea sumei pentru asistenta sociala, pentru a-l face aplicabil - acest amendament demagogic, care nu poate fi pus in practica, pentru simplul motiv ca sursa de finantare indicata este excedentul bugetului asigurarilor sociale de stat - oricine are minime cunostinte stie ca sumele din bugetele asigurarilor sociale de stat nu pot fi folosite pentru cheltuieli ale bugetului de stat, or, alocatiile reprezinta cheltuiala de la bugetul de stat - in consecinta, amendamentul ramane acelasi (...), sursa de finantare o constituie majorarea deficitului bugetului de stat de la 36.156,8 milioane lei la 38.287,33 milioane lei, astfel deficitul bugetului general consolidat estimat devine 2,76% din PIB, urmand a se face corelarile necesare in textul legii bugetului de stat. Dupa ce legea bugetului de sat va intra in vigoare, va fi promulgata si publicata in Monitorul Oficial, Guvernul trebuie sa emita OUG pentru a modifica legea alocatiilor de stat, pentru a se putea intr-adevar mari alocatiile de stat si sa le primeasca copii", a spus Dragnea.