Criptomonedele se duc in cap. Unii oameni au cumparat Bitcoin la peste 60.000 de dolari bucata, iar acum e mai putin de 20.000
piata cryptocriptomonedebitcoin
Piata crypto continua sa se confrunte cu o depreciere notabila, in conditiile vitrege ale economiei globale, macinata de tensiuni geopolitice, inflatie si instabilitate.
Regina pietei crypto -
Bitcoin, cea mai populara si valoroasa dintre monedele digitale a ajuns sub pragul de 20.000 de dolari!
Conform datelor analizate de Reuters, duminica Bitcoin a ajuns sa valoreze nu mai putin de 19.946 dolari, dupa o depreciere cu 1,5%.
O prabusire mai semnificativa s-a constat in cazul criptomonedei , Ether, moneda legata de reteaua blockchain ethereum. Aceasta s-a devalorizat cu 2,76%, ajungand la valoarea de1.467,2 dolari.
Aceasta situatie a fost anticipata de numerosi economisti la nivel global, ce au avertizat cu privire la faptul ca pe piata cripto nu exista garantii, iar volatilitatea e "la ea acasa". Riscurile la care se supun cei ce tranzactioneaza active pe piata complet nereglementata sunt mari si sunt evidentiate in acest moment. Exista persoane ce au cumparat Bitcoin la pret triplu, iar acum pierd bani masiv, iar acest lucru ar trebui sa ne ofere tuturor o lectie despre riscuri si despre iluzia banilor facuti usor.
Vezi aici: INSOLVENTE tinute SUB PRES pe piata CRIPTO, ca sa nu se creeze panica? Un miliardar in criptomonede face dezvaluiri incendiare
In linii mari, ultima depreciere de pe piata cripto, desi e o tendinta generalizata in ultimele luni, a fost o reactie la un anunt facut vineri de presedintele Rezervei Federale a SUA (Fed), Jerome Powell. Oficialul american a spus ca, "pentru o perioada", trebuie si mai mult inasprita politica monetara, pentru ca bancile centrale sa poata lupta eficient cu inflatia.
Cresterea si mai puternica a dobanzilor cheie ar putea genera o incetinire a evolutiei economice, dar si probleme pe piata muncii si presiuni financiare asupra companiilor si gospodariilor.
Doar ca fara sa facem astfel de sacrificii nu putem lupta cu inflatia. Reducerea preturilor are si ea pretul ei, pare sa ne spuna oficialul american, care subliniaza ca ar fi o mare greseala sa nu luptam impotriva inflatiei, pretul pe care l-am plati daca am avea o atitudine pasiva ar fi mult mai mare decat ceea ce trebuie sa suportam prin inasprirea politicii monetare.
"Reducerea inflatiei va necesita probabil o perioada indelungata in care cresterea ar fi mai redusa decat de obicei. Mai mult, va fi probabil si o slabire a pietei fortei de munca. Desi ratele mai ridicate ale dobanzilor, cresterea mai lenta si o piata mai slaba a fortei de munca vor reduce inflatia, ele vor aduce si unele dureri gospodariilor si companiilor ... Acestea sunt, din pacate, costurile reducerii inflatiei. Dar esecul restabilirii stabilitatii preturilor ar insemna suferinte si mai mari", a explicat Powell.
Foto: freepik.com