Deficitul bugetar al Romaniei a atins 5,44% din PIB dupa primele noua luni din 2024, potrivit Ministerului Finantelor, in crestere fata de 4,57% la opt luni. Acest nivel depaseste tinta initiala de 5%, iar Consiliul Fiscal avertizeaza ca deficitul ar putea atinge chiar 8% pana la sfarsitul anului. Comparativ cu anul anterior, cheltuielile bugetului general au urcat la 512,22 miliarde lei, in crestere cu 20,7%.
"Executia bugetului general consolidat in primele noua luni ale anului 2024 s-a incheiat cu un deficit de 96,24 miliarde lei, respectiv 5,44% din PIB, fata de deficitul de 56,46 miliarde lei, respectiv 3,52% din PIB, aferent celor noua luni ale anului 2023", se arata in documentul transmis in urma cu cateva zile de Ministerul Finantelor.
Cheltuielile de personal au crescut cu 23,6% pana la 119,49 miliarde lei, impulsionate de majorarea salariilor si a salariului minim, in special in sectoarele strategice (constructii, agricultura). Cheltuielile sociale au fost si ele ridicate, influentate de cresterea punctului de pensie si a pensiei minime, ajungand la 165,66 miliarde lei. La acestea s-au adaugat subventiile pentru transportul de calatori, sprijinirea producatorilor agricoli si compensarea costurilor energetice, totalizand 13,8 miliarde lei.
Pe partea de venituri, incasarile din contributiile de asigurari au crescut cu 20%, iar veniturile din TVA au urcat cu 17,2%, ajungand la 88,01 miliarde lei. Aceste cifre includ modificarile fiscale aduse de Legea nr. 296/2023, cum ar fi majorarea TVA pentru produse nesanatoase si modificari in sectoare economice esentiale.
In pofida cresterilor de venituri, cheltuielile au crescut mai accelerat, iar rectificarea bugetara recenta reflecta o ajustare in urcare a deficitului prognozat pentru intregul an, pana la 6,94%. Aceasta evolutie accentueaza riscurile pentru stabilitatea economica a Romaniei, punand presiune pe echilibrarea finantelor si atragerea de fonduri europene, care au inregistrat o scadere de 24,8% in comparatie cu anul trecut. Potrivit specialistilor, criza bugetara actuala impune masuri urgente de rationalizare a cheltuielilor si strategii de stimulare a veniturilor pentru a controla deficitul.
Citeste si: Guvernul schimba regulile jocului: salariul minim, calculat dupa o formula surpriza
Sursa foto: freepik.com
Ultimele NOUTATI
ANALIZA. Bucurestiul ia fata marilor capitale europene la un capitol surprinzator! Suntem pe locul 7 in UE
Presedintele Nicusor Dan promite din nou ca TVA nu va fi majorat! Totusi, Romania ar fi in recesiune inca de anul trecut
Se fac angajari MASIVE in toata Romania! Lista locurilor de munca disponibile, anuntata chiar de Ministerul Muncii
CCR a validat rezultatele alegerilor prezidentiale si il recunoaste pe Nicusor Dan drept presedintele ales de romani
BNR avertizeaza asupra percicolelor: S-a tras masiv valuta de pe piata romaneasca! Mugur Isarescu avertizeaza: problema cea mai mare e deficitul bugetar
Partenerii nostri
Migrarea in REGES-ONLINE, explicata pas cu pas de catre specialisti
Stagiul de cotizare pentru concediu medical [LEGISLATIE si STUDII DE CAZ]
Vanzarea cu plata in rate: Abordare practica si explicatii detaliate intr-un studiu de caz
PFA la norma de venit si salariat: Care sunt obligatiile privind CAS si CASS
Taxa pe stalp: Noile formulare pentru declarare si rectificare in 2025
Preschimbare permis auto: cum platesti taxa pentru permis si ce acte sunt necesare
Daune morale in Romania: Ce suma poti obtine in instanta si cum se calculeaza?
Rolul directorului economic in organizatie. Ce prevede fisa postului?
Te-ar putea interesa si
Presedintele Nicusor Dan promite din nou ca TVA nu va fi majorat! Totusi, Romania ar fi in recesiune inca de anul trecut
Se fac angajari MASIVE in toata Romania! Lista locurilor de munca disponibile, anuntata chiar de Ministerul Muncii