Deficitul bugetar al Romaniei a atins 5,44% din PIB dupa primele noua luni din 2024, potrivit Ministerului Finantelor, in crestere fata de 4,57% la opt luni. Acest nivel depaseste tinta initiala de 5%, iar Consiliul Fiscal avertizeaza ca deficitul ar putea atinge chiar 8% pana la sfarsitul anului. Comparativ cu anul anterior, cheltuielile bugetului general au urcat la 512,22 miliarde lei, in crestere cu 20,7%.
"Executia bugetului general consolidat in primele noua luni ale anului 2024 s-a incheiat cu un deficit de 96,24 miliarde lei, respectiv 5,44% din PIB, fata de deficitul de 56,46 miliarde lei, respectiv 3,52% din PIB, aferent celor noua luni ale anului 2023", se arata in documentul transmis in urma cu cateva zile de Ministerul Finantelor.
Cheltuielile de personal au crescut cu 23,6% pana la 119,49 miliarde lei, impulsionate de majorarea salariilor si a salariului minim, in special in sectoarele strategice (constructii, agricultura). Cheltuielile sociale au fost si ele ridicate, influentate de cresterea punctului de pensie si a pensiei minime, ajungand la 165,66 miliarde lei. La acestea s-au adaugat subventiile pentru transportul de calatori, sprijinirea producatorilor agricoli si compensarea costurilor energetice, totalizand 13,8 miliarde lei.
Pe partea de venituri, incasarile din contributiile de asigurari au crescut cu 20%, iar veniturile din TVA au urcat cu 17,2%, ajungand la 88,01 miliarde lei. Aceste cifre includ modificarile fiscale aduse de Legea nr. 296/2023, cum ar fi majorarea TVA pentru produse nesanatoase si modificari in sectoare economice esentiale.
In pofida cresterilor de venituri, cheltuielile au crescut mai accelerat, iar rectificarea bugetara recenta reflecta o ajustare in urcare a deficitului prognozat pentru intregul an, pana la 6,94%. Aceasta evolutie accentueaza riscurile pentru stabilitatea economica a Romaniei, punand presiune pe echilibrarea finantelor si atragerea de fonduri europene, care au inregistrat o scadere de 24,8% in comparatie cu anul trecut. Potrivit specialistilor, criza bugetara actuala impune masuri urgente de rationalizare a cheltuielilor si strategii de stimulare a veniturilor pentru a controla deficitul.
Citeste si: Guvernul schimba regulile jocului: salariul minim, calculat dupa o formula surpriza
Sursa foto: freepik.com
Ultimele NOUTATI
Dreptul la somaj in 2025. Conditii de acordare a indemnizatiei lunare si documentele necesare
Harta celor mai mari salarii, pe judete - Clasamentul incepe cu 5.500 lei net/luna in Bucuresti
Salariul mai mare se obtine la interviu, nu dupa angajare! Sfaturi de la experti HR pentru negocieri in timpul interviului
Pulsul industriei IT din Romania - cand toata Europa concedia masiv, Romania facea angajari. Nici azi nu o ducem mai rau
Japonia se pregateste sa fie lovita de o serie de cutremure puternice Autoritatile avertizeaza populatia sa nu creada zvonurile apocaliptice
Partenerii nostri
Declaratia 216: Cine are obligatia si pana cand se depune in 2025
TOP 3 prioritati pentru contabili in luna iulie 2025 [INFOGRAFIC]
Evaziunea fiscala - o amenintare la securitatea nationala: ce este si cum se sanctioneaza
Tichete de 50 lei pe luna pentru facturile la curent: cine beneficiaza si cum te inscrii
Te-ar putea interesa si