Cultura creste in economie, dar nu si in ochii romanilor
culturaeconomiepibarta
Evolutia contributiei culturii a fost, prin comparatie cu celelalte sectoare ale economiei nationale, de departe cea mai spectaculoasa, fiind urmata in evolutia pozitiva de activitatile profesionale, stiintifice si tehnice, care au crescut de la 3,8% in PIB in 2008, la 5,6% in 2011, potrivit EY Romania.
De asemenea, importanta comertului cu ridicata si cu amanuntul a scazut foarte mult, de la 19,3% (2008), la 11,3% in 2011.
Acest lucru arata ca vremea in care multi ne doream sa ne facem patroni-comercianti e clar apusa, in timp ce activitatile cu valoare adaugata mare incep sa creasca in importanta.
„Si, cu toate acestea, tendinta nu e suficient subliniata. In acesti ani (2008-2013), s-a discutat despre industrii “hot”, precum proiectele de energie regenerabila sau serviciile medicale private, fara sa se fi suflat niciun cuvant despre cultura. Nimeni nu vorbeste despre potentialul economic al culturii iar investitorii din domeniu sunt cvasi-inexistenti”, a afirmat Mihaela Matei, coordonatoarea proiectului Antreprenorii vorbesc: Barometrul antreprenoriatului romanesc, EY Romania.
Motivul principal este faptul ca aceia care fac cultura nu sunt vazuti ca activand intr-o industrie, ci facand un fel de arta pentru arta.
„Este chiar degradant sa te gandesti la arta ca avand potential comercial, pentru ca atunci rezultatul este, cu siguranta, facut pentru bani si nu are suficienta valoare artistica. E nevoie de mai multe proiecte care sa demonstreze contrariul”, mai spune autoarea studiului.
De exemplu, valva pe care a facut-o stirea ca una dintre picturile artistului roman din Cluj, Adrian Ghenie, a fost vanduta de casa de licitatii Sotheby’s cu 140.000 euro.
In Anuarul Statistic al Romaniei, activitatile culturale si sportive sunt raportate ultimele in prezentarea formarii produsului intern brut prin contributia sectoarelor economiei nationale, intrand practic la “Altele”, alaturi de reparatiile de produse de uz casnic si alte servicii.
Dar nici Comisia Europeana nu exceleaza: Eurostat-ul, practic Institutul de Statistica al Uniunii Europene, are date pe orice tema, dar pe cultura mai putin: cel mai recent raport este unul din anul 2011 si prezinta multe date statistice din 2005.