Starea finantelor publice este o preocupare majora pentru fiecare tara, iar Romania nu face exceptie. In ultima perioada am asistat la o tendinta alarmanta in ceea ce priveste bugetul statului: veniturile sunt insuficiente si, in multe cazuri, cheltuite haotic. Haosul din gestiunea financiara a tarii noastre a ridicat numeroase semne de intrebare si a generat ingrijorari cu privire la sustenabilitatea financiara a Romaniei.
Prin vocea lui Daniel Daianu, Consiliul Fiscal a avertizat guvernantii ca atingerea tintei de deficit de 4.4% din PIB este imposibila in acest an. Astfel, seful Consiliului Fiscal spune ca sunt necesare masuri ferme, clare, care sa nu fie temporare si care sa fie luate cat mai rapid. Daca ar fi adoptate la inceputul toamnei, in luna septembrie chiar, aceste masuri ar putea avea puterea de a diminua deficitul si in 2024.
Unul dintre principalele motive pentru care Romania se confrunta cu probleme financiare majore este reprezentat de veniturile insuficiente la bugetul de stat. Colectarea taxelor si a impozitelor nu aduce suficiente resurse pentru a acoperi toate cheltuielile guvernamentale. Exista mai multi factori care contribuie la aceasta problema, printre care evaziunea fiscala, evitarea taxelor si o structura fiscala ineficienta.
“Nu avem venituri suficiente, veniturile le cheltuim adesea aiurea desi e evident ca prioritatile sunt vizibile, nu alegem cum se cuvine investitiile. Oamenii isi pierd increderea in stat si asa ceva trebuie sa devina obiectivul strategic al Romaniei”, a transmis presedintele Consiliului Fiscal pe aceasta tema.
Pe langa veniturile insuficiente, Romania se confrunta si cu o problema majora legata de cheltuieli. Bugetul de stat este adesea cheltuit in mod ineficient si haotic. Alocarile de fonduri catre diferite sectoare si proiecte nu sunt intotdeauna bine planificate sau supravegheate. Ca urmare, resursele financiare ale tarii sunt risipite intr-un mod care nu aduce beneficii clare pentru cetateni sau pentru dezvoltarea economica.
Pentru a incerca sa acopere deficitul bugetar, autoritatile au fost adesea nevoite sa recurga la masuri fiscale nepopulare. Cresterea taxelor si a impozitelor poate avea un impact negativ asupra economiei si asupra nivelului de trai al populatiei. Mai mult, aceste masuri pot duce la cresterea evaziunii fiscale si la reducerea colectarii de venituri fiscale, creand astfel un cerc vicios.
Pentru a iesi din aceasta situatie dificila, Romania are nevoie de reforme structurale semnificative in ceea ce priveste gestionarea bugetului de stat. Aceste reforme ar trebui sa vizeze imbunatatirea colectarii de venituri, cresterea eficientei cheltuielilor si promovarea unei structuri fiscale mai echitabile. Mai mult, transparenta si responsabilitatea in gestionarea bugetului ar trebui sa fie prioritati absolute.
“Ca sa ajungem la deficit de 3% in 3 ani, aceasta corectie de anvergura e echivalenta cu o parte din ce se produce in Romania care se transfera strainatatii, iar acest transfer ar trebui sa aiba loc in fiecare an. E o operatiune dureroasa, pusa in oglinda cu ce se intampla in viata oamenilor. Masurile de politie economica nu se pot lua prin referendum, asta e o constatare validata de istorie. Nu exista o corectie a deficitului de anvergura necesara asa cum e acum care sa nu fie dureroasa", a mai spus Daniel Daianu.
Sursa foto: manager.ro
Ultimele NOUTATI
Magazinul Unirea: de la vitrina luxului comunist la mallul-fantoma din inima Bucurestiului
Sondaj: Aproape jumatate dintre romani reclama inrautatirea situatiei financiare personale, iar trei sferturi se plang de situatia economica a tarii
Studiu: Calitatea alimentelor, nu doar tipul dietei, scade riscul de boli cardiace. De ce dietele low-fat si low-carb nu sunt suficiente
Oferte last minute vs. rezervari in avans la bilete de avion - avantaje si dezavantaje
Cu doar 27.000 de euro venituri pe familie in Romania, depasim Cehia si Ungaria la puterea de cumparare
Partenerii nostri
Instruirea SSM la continuarea activitatii dupa pensionare - reglementari cheie
Ce se intampla daca depasesti 90 zile concediu medical. Drepturi si obligatii
Chitanta neinregistrata in anul 2024: Cum se remediaza situatia
Renuntarea la dividende in favoarea celorlalti asociati: Care este solutia legala sigura si corecta?
Monografii Contabile 2025: Modele grupate pe domenii, gata de folosit
Evaziunea fiscala - o amenintare la securitatea nationala: ce este si cum se sanctioneaza
Tichete de 50 lei pe luna pentru facturile la curent: cine beneficiaza si cum te inscrii