Cum e posibil sa fi fost pacalit la facturi, fara sa-ti dai seama: incep controale masive
facturi aberante energiescumpire facturicontroale anpc
Cazurile clientilor companiilor de energie care primesc facturi de zeci de mii de lei, de parca ar avea o fabricuta de aluminiu in apartamente de cateva zeci de metri patrati se inmultesc. Daca nu fac infarct cand le primesc, oamenii fac reclamatii, numai ca acestea nu sunt de ajuns pentru a opri fenomenul.
Nici macar ministrul
Energiei, Virgil Popescu, nu este multumit de compartamentul furnizorilor de energie.
El a explicat, in cadrul unei emisiuni la Digi24, cum se aplica legea pentru compensarea facturilor si plafonarea preturilor la energie si si-a exprimat nemultumirea fata de furnizori, avand in vedere reclamatiile oamenilor privind facturile mari.
Tocmai de aceea, ANPC va incepe controale pentru a vedea exact cine si cum a aplicat legea, daca au fost aplicate plafonari si compensari.
"Au trecut deja doua luni de la aplicarea acestei legi. O sa solicit ANPC un control tematic sa vedem exact cine si cum a aplicat aceasta lege, sa vedem daca au aplicat plafonari, compensari, pentru ca nu putem lasa furnizorii sa faca de capul lor aplicarea sau neaplicarea acestei legi", a spus Popescu.
Plafon de 1 leu/kw
Ministrul a precizat ca, atat pentru energie electrica, cat si pentru gaze naturale, exista un plafon peste care nu se poate factura, indiferent de oferta.
La energie electrica, plafonul de pret este de 1 leu/kw, cu absolut toate taxele incluse, iar, la gaze naturale, de 0,37 lei/kw cu toate taxele incluse. Acestea sunt tarifele maxime pe care le pot plati oamenii.
"Oamenii trebuie sa stie ca, daca au pretul sub plafon, nu li se poate aplica decat compensarea, daca se incadreaza in limita de consum, iar, daca se incadreaza in limita de consum, trebuie sa aiba si compensarea in facturi", a explicat Popescu.
Potrivit acestuia, numai in cazul gazelor naturale se aplica compensarea la incalzire.
De asemenea, la sfarsitul perioadei de aplicare, adica 31 martie 2022, va fi o regularizare a facturilor, care va fi pana in luna iulie.
Oficialul va analiza daca este nevoie de masuri suplimentare, inclusiv pentru pregatirea urmatorului sezon rece.
"La nivelul ministerului, pe zona IMM-urilor, acolo unde noi acordam, la randul nostru, ajutorul de stat catre firme furnizorilor, practic acele compensari catre IMM-uri le dam de la Ministerul Energiei furnizorilor, nu au depus prea multi furnizori cereri de a solicita plata de la bugetul de stat. Mai asteptam sa treaca si 15 ianuarie.
Am solicitat colegilor din minister sa faca o evaluare exact la asociatiile de furnizori cate facturi au emis catre persoane fizice cu compensare, catre IMM-uri, spitale, gradinite, scoli... sa avem o evaluare in cursul acestei luni exact asa cum a fost implementata aceasta lege, sa vedem daca sunt sincope in implementare, daca poate fi imbunatatita si sa luam decizii mai departe.
Mie si mai multor colegi nu ne-a crescut factura, pentru ca am avut un contract cu pret fix incheiat in urma cu un an de zile si sunt inca in perioada de derulare a acestui contract si foarte multi dintre furnizorii mari ne-au spus ca au contracte care expira dupa perioada de 31 martie deja incheiate", a afirmat ministrul.