Despre angajatii din sistemul bugetar s-a spus intotdeauna ca beneficiaza de o serie intreaga de avantaje, incepand de la salarii mai mari si pana la un numar mai mare de zile libere. Potrivit Economedia, un angajat la stat poate avea parte de pana la 50 de zile de concediu anual, in aceste zile nelucratoare fiind incluse si zilele libere oficiale de la stat. Cum se poate ajunge insa la un numar atat de mare de zile nelucratoare?!
In primul rand, potrivit HG 250/1992, un angajat al sistemului bugetar de stat poate beneficia de pana la 25 de zile de concediu, in functie de vechimea pe care o are in munca. Astfel, va beneficia de 21 de zile de concediu in cazul in care are o vechime de pana in 10 ani. In schimb, daca are o vechime in munca de peste 10 ani, angajatul respectiv va avea nu mai putin de 25 de zile de concediu platit in fiecare an.
Lasand la o parte acest aspect legislativ, exista o serie intreaga de institutii care le ofera angajatilor intre 3 si 10 zile de concediu pentru conditii vatamatoare de munca. In aceste conditii, un bugetar cu o vechime de peste zece ani poate avea pana la 35 de zile de concediu platit intr-un an calendaristic.
Bineinteles, la aceste zile se mai adauga si zilele libere oficiale date de stat, zile libere de care beneficiaza intreg aparatul de stat. Spre exemplu, Codul Muncii prevede nu mai putin de 16 zile considerate sarbatori legale. In functie de calendar, acestor sarbatori li se mai pot adauga anumite zile libere punte, decise de Guvern.
Exemple concrete in acest sens avem chiar in 2023, an in care angajatii de la stat au beneficiat de mai multe mini-vacante, in care zilele de weekend au fost legate de sarbatorile legale prin asa zisele punti. In aceste conditii, in 2023, angajatii de la stat cu o vechime de peste zece ani in munca pot beneficia de aproximativ 50 de zile libere platite.
In contextul noilor masuri fiscale anuntate de coalitia de guvernare, angajatii din mediul de stat ar putea ramane fara o serie intreaga de beneficii. Spre exemplu, bugetarilor urmeaza sa li se taie indemnizatia de vacanta. De asemenea, voucherul de vacanta nu va mai ajunge la angajatii cu salarii foarte mari, de peste 10.000 de lei. In plus, bugetarii cu un venit peste acest prag vor ramane si fara indemnizatia pentru hrana.
Sursa foto: unsplash.com
Ultimele NOUTATI
Romania urca in clasamentul avutiei nationale: salt de 4 pozitii pana pe locul 29 in Europa
Fraudele de tip spoofing fac ravagii: cum ajung romanii victime ale noii escrocherii
Mediul privat isi revine? Scade puternic numarul firmelor care isi suspenda activitatea
Partenerii nostri
Incadrarea in munca a persoanelor cu handicap! OBLIGATIILE angajatorilor si amenzile de 50.000 lei
Desfiintarea unor posturi. Procedura, etape, conditii
Dreptul la pensia privata din Pilonul II. Cum, cand si in ce mod se poate retrage suma depusa?
Plata dividende catre o persoana fizica nerezidenta: Ce obligatii fiscale are societatea din Romania
Reglementarea licentelor de transport: Tipuri si acte necesare
Contractul de mandat: Care sunt obligatiile unui administrator
Cum functioneaza tichetele de masa: Ce sunt, cine le emite, ce spune legea