Daca ai casa la tara, nu vei mai avea voie sa faci asta: asa am crescut toti, dar trebuie sa renuntam
restrictii crestere porciconditii crestere porcigospodarii romania
Fara indoiala ca porcul este unul dintre animalele simbol al gospodariilor din tara noastra. Cu mari eforturi, romanii reuseau sa creasca, in ograda, cateva porcine, pentru consumul propriu si pentru a-si rotunji veniturile. Acest obicei ar putea sa fie limitat.
Conform unui proiect de lege adoptat de Senat, cresterea porcinelor va fi facuta de catre persoanele fizice doar in doua moduri, relateaza
profit.ro.
Astfel, persoanele fizice in cadrul exploatatiilor non-comerciale de subzistenta, inregistrate in Sistemul National de Identificare sl inregistrare a Animalelor - SNIIA, vor creste maximum 5 porci, numai pentru ingrasare, fiind interzisa reproductia in aceste exploatatii.
Carnea si produsele din carne rezultate in urma sacrificarii porcilor nu se vor comercializa si vor fi destinate exclusiv consumului in gospodaria proprie.
De asemenea, persoanele fizice, neinregistrate la ORC, din cadrul exploatatiilor comerciale de tip familial, inregistrate in SNIIA si autorizate sanitar - veterinar, vor putea creste o scroafa insamantata artificial si produsii acesteia sau maximum 15 porci la ingrasat pe an, atat pentru consum familial, cat si pentru comercializare la nivel judetean, in baza atestatului de producator si a carnetului de comercializare.
In perioada in care este confirmata pesta porcina africana e teritoriul Romaniei, va fi interzisa cresterea porcinelor in aer liber.
Fara resturi de mancare
Pentru exploatatiile non-comerciale sunt impuse cerinte minime de biosecuritate, printre care sa nu hraneasca porcinele cu resturi alimentare si/sau cu alte subproduse de origine animala; sa detina porcinele in spatii ingradite, fara posibilitatea de a veni in contact cu porcinele detinute din alte exploatatii sau cu porci salbatici; sa ingrijeasca porcinele astfel incat sa nu existe posibilitatea de contact intre porcinele din exploatatie si orice carcasa, sau parte de carcasa provenite de la porcii salbatici - porci vanati sau morti, carne si subproduse rezultate de la acestea.
Alte cerinte pentru crescatori sunt: sa ofere facilitati pentru persoana care lucreaza cu porcinele in vederea schimbarii hainelor si incaltamintei la intrarea si iesirea in/din adapostul porcinelor; sa amenajeze dezinfectoare incaltaminte, atat la intrarea, cat si la iesirea din adapost; sa nu intre in adapost de porcine, timp de 48 ore, daca participa la activitati de vanatoare.
Proiectul va fi transmis spre dezbatere si vot final Camerei Deputatilor.
Foto: pexels.com