Anul 2021 este considerat de specialisti drept un an al revenirii pentru economia nationala, de aceeasi parere fiind si Daniel Daianu, presedintele Consiliului Fiscal, care sustine ca economia locala ar putea inregistra in acest an o crestere intre 3% si 4.5%. Criza provocata de pandemia de coronavirus a afectat destul de puternic economia nationala in 2020, masurile de restrictie impuse de autoritati in vederea limitarii raspandirii epidemiei dand peste cap activitatea din anumite sectoare economice. Debutul campaniei de vaccinare a adus insa un plus de speranta in randul specialistilor economici, cei mai multi dintre ei uitandu-se cu optimism spre noul an.
Daniel Daianu, presedintele Consiliului Fiscal, sustine ca tinta de deficit bugetar de 7% asumata de Guvern pentru anul in curs este una foarte ambitioasa, in special in contextul in care anul 2020 s-a incheiat cu un deficit de 9.79% din PIB pe cash. In conditiile in care criza sanitara este departe de a se fi incheiat, Daianu considera ca reducerea cu 3 procente a deficitului intr-un singur an “este foarte greu de realizat”.
Efortul de reducere a acestui deficit aduce cu sine si posibila inghetare a salariilor in sectorul bugetar, dupa mai multi ani in care acestea au crescut intr-un mod accelerat. Odata cu inghetarea salariilor din mediul bugetar s-ar putea castiga aproximativ 1.5% din Produsul Intern Brut pentru diminuarea deficitului. Totodata, pensiile nu au cum sa mai creasca asa cum s-a intamplat in anii precedenti. Tot pentru atingerea acestui obiectiv este nevoie de o colectare mai buna a veniturilor fiscale.
Asa cum spuneam insa si in randurile anterioare, Daniel Daianu se dovedeste a fi destul de optimist cu privire la directia spre care se va indrepta economia locala in 2021. In ciuda incertitudinilor mari, presedintele Consiliului Fiscal considera ca in acest an ne vom putea bucura de o redresare a economiei nationale. In schimb, Daianu atrage atentia ca totul depinde la acest moment de succesul campaniei de vaccinare; scenariul cel mai optimist, care prevede o crestere economica de 4.5%, urmand sa fie “cu atat mai realizabil cu cat rata de vaccinare va fi mai mare”.
De asemenea, seful Consiliului Fiscal mai atrage atentia asupra faptului ca redresarea economiei locale depinde intr-o oarecare masura de ceea ce se intampla la nivelul Uniunii Europene, de ritmul redresarii economiei europene. Totodata, situatia economiei romanesti depinde in acelasi timp si de comertul international. Nu in ultimul rand, si masurile Fed si ale Bancii Centrale Europene vor influenta redresarea economica a tarii noastre. Daniel Daianu mai transmite cu aceasta ocazie ca sprijinul din partea autoritatilor pentru economii si pentru cetateni trebuie sa continue, chiar daca acesta implica indatorare in plus si posibile dificultati in viitor.
Constient de faptul ca o asemenea propunere ar putea naste controverse, Daniel Daianu isi sustine afirmatia ca Romania ar fi avut nevoie la aceasta ora de o taxa de solidaritate, fie ea si temporara. In opinia presedintelui Consiliului Fiscal, o asemenea taxa ar fi ajutat efortul de lupta contra epidemiei de coronavirus si de sprijin pentru economie si pentru mentinerea de locuri de munca. Daianu sustine ca o asemenea taxa ar fi putut sa fie aplicata numai de la un anumit nivel al veniturilor personale ale tuturor cetatenilor.
Ultimele NOUTATI
Secretele freelancingului de succes: cum poti sa faci bani online fara experienta anterioara
Premiile Comertului Online Romanesc acordate in cadrul editiei de 19 ani a Galei Premiilor eCommerce
Nu ai bani de chirie? Iata cum poti negocia cu proprietarul, desi ai contract deja semnat
4 mari greseli pe care le fac toti oamenii saraci cand vine vorba de bani – si cum sa le eviti!
Cum sa platesti cu 50% mai putin la intretinere in aceasta iarna. Furnizorii nu vor sa stii cum!
Partenerii nostri
Documente necesare pentru decontarea diurnei si a cheltuielilor de transport si cazare
Concediere pentru inaptitudine medicala - PROCEDURA explicata de specialisti
Ministrul Muncii: Reducerea deficitului de forta de munca este prioritara
Incasare in numerar PFA: este obligata sa achizitioneze casa de marcat?
[INFOGRAFIC] PFA in sistem real vs. PFA la norma de venit: ce taxe si impozite datoreaza in 2024
Reevaluarea imobilizarilor corporale: GHID complet de teorie si practica
Somajul tehnic, ca solutie pentru reducerea costurilor: ce trebuie sa stii
Adeverinta vechime in munca MODEL
Demisie dupa prima zi la locul de munca. "Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua respectiva?"
Te-ar putea interesa si
Nu ai bani de chirie? Iata cum poti negocia cu proprietarul, desi ai contract deja semnat
4 mari greseli pe care le fac toti oamenii saraci cand vine vorba de bani – si cum sa le eviti!