Datoria mondiala a atins un maxim istoric, iar pentru creditori criza economica generata de pandemie a reprezentat o excelenta oportunitate de business
Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, pandemia ar fi inceput sa bata in retragere. Sa speram ca realitatea va confirma aceasta afirmatie. Pana atunci, insa, nu trebuie sa uitam ca noul coronavirus a facut, la nivel mondial, aproape 2,5 milioane de victime. Si a mai facut ceva: a dus la cresterea, la cote nemaiintalnite, a datoriei mondiale.
Conform The Institute of International Finance, datoria mondiala a ajuns, astazi, la 281.000 de miliarde de dolari, dintre care 24.000 de miliarde reprezinta datoria contractata doar anul trecut.
Dimensiunea acestor cifre poate fi pusa in evidenta daca facem comparatie intre datoria mondiala si Produsul Intern Brut la nivel global. Ei bine, datoria mondiala este, la ora actuala, de 3,55 ori mai mare decat PIB-ul global.
Altfel spus, toata lumea traieste, astazi, pe datorie. Atat tarile, cat si companiile si cetatenii.
Din cele 24.000 de miliarde de dolari datorie contractata anul trecut la nivel mondial, 12.100 de miliarde sunt datorii guvernamentale, firmele s-au imprumutat cu 5.400 mld. USD, bancile cu 3.900 mld., iar cetatenii au contractat datorii de 2.600 mld. USD.
The Institute of International Finance (IIF) atrage atentia si asupra faptului ca datoriile guvernamentale contractate in 2020 sunt peste nivelul datoriilor contractate in anul 2009 cand economia mondiala a intrat in criza de care ne amintim cu totii.
IIF semnaleaza ca tendinta de a contracta credite s-a situat, in ultimul deceniu, pe o tendinta constant crescatoare.
In 2015, de pilda, datoria mondiala era de 210.000 miliarde de dolari si a crecut constant pana la maximul istoric consemnat in 2020.
Din pacate, estimarile IIF pentru anul 2021 arata ca datoria globala va creste, in continuare, pe toate palierele: guverne, firme, banci, cetateni.
Contractarea unei datorii presupune existenta a doi parteneri: unul care imprumuta bani si altul care da bani cu imprumut.
Debitorii sunt cunoscuti, au fost anterior mentionati si ei sunt cei care vor deconta efectele actualei crize economice generate de pandemie.
Despre creditori nu se stie mare lucru, insa ei sunt cei care vor iesi in castig de pe urma crizei.
Pentru acestia din urma, criza economica generata de pandemie nu a fost nimic altceva decat o excelenta oportunitate de business.
Sursa foto: pexels.com