De cati bani are nevoie o familie din Romania, doar ca sa manance o luna de zile
bani pentru alimentecriza costului vietii
Problema bugetului familiilor din Romania a devenit una astringenta in ultima vreme, pe fondul crizei costului vietii care ne da mari batai de cap. Oamenii se plang de faptul ca banii nu le mai ajung si ca parca nu mai au nicio valoare.
O parte considerabila a bugetului lunar merge catre alimente, dupa cum bine stim, dar cati bani sunt necesari, mai exact, unei familii din Romania, de-a lungul unei luni de zile, doar ca sa isi permita cosul zilnic?
Gasim raspunsul in cea mai recenta analiza Picodi.com. Specialistii de aici au verificat datele statistice din 105 tari si a calculat cati bani cheltuiesc oamenii pe cumparaturi in intreaga lume.
"Datele colectate arata ca, in functie de tara, cheltuielile pentru produse alimentare pot varia de la cateva procente pana la peste jumatate din cheltuielile de consum. De exemplu, mai putin de o zecime din cheltuielile pentru alimente si bauturi nealcoolice de uz casnic se regasesc in tari precum SUA – 6,7%, Singapore – 8,4%, Marea Britanie – 8,7%, Irlanda – 9,2% si Elvetia – 9,9%.
In acest clasament, Romania s-a clasat pe locul 55 din 105 tari – alimentele si bauturile nealcoolice reprezinta 25,2% din cheltuielile pentru bunuri si servicii. Acest rezultat este similar cu cel din Tunisa (24,2%) Mexic (26,2%), si Turcia (27,3%).
Dintre tarile incluse in clasament, cel mai mare procent de cheltuieli pentru alimente se regaseste in Nigeria, Myanmar si Kenya – 59%, 56,6% si, respectiv, 56,1%", releva analiza.
Cele mai mari cheltuieli pentru cumparaturi din Europa se inregistreaza in Elvetia (325 EUR/luna), urmata de Norvegia (308 EUR/luna) si Danemarca (281 EUR/luna), ceea ce poate fi explicat prin preturile general ridicate din aceste tari.
Cele mai mici cheltuieli cu produsele alimentare se gasesc in Ucraina (98 EUR/luna), Belarus (89 EUR/luna) si Moldova (88 EUR/luna).
Un roman cheltuieste in medie 171 de euro pe luna pentru alimente. Practic, daca ar fi vorba despre o familie formata doar din doua persoane, fara copii, bugetul s-ar apropia de 400 de euro lunar. Evident ca pe masura ce avem mai multi membri in familia respectiva, cheltuielile cresc. Echivalentul a 400 de euro e reprezentat de valoarea aproximativa a salariului minim net pe economie. Practic, daca unul dintre membrii familiei e incadrat in campul muncii cu venitul minim, salariul sau ajunge doar sa acopere cheltuielile familiei cu mancarea.
Foto: unsplash.com