De ce sunt mici salariile in Romania
salarii romaniasalarii mici romaniaproduse romanestiincredere banci
Un sondaj realizat de CSCI si intitulat "Nationalism economic romanesc" arata ca, in Romania, salariile sunt mici din cauza ca economia este firava, iar angajatii nu sunt bine reprezentati de sindicate.
Astfel, 58% sunt total de acord ca salariile mici au drept cauza slaba dezvoltare a economiei, iar 23% sunt partial de acord.
Aproape trei sferturi dintre cei intervievati sunt de parere ca salariile mici sunt cauzate de faptul ca angajatii din Romania sunt exploatati de catre companiile straine.
In acelasi timp, 67% au respis ideea ca salariile mici ar fi cauzate de faptul ca romanii sunt neproductivi sau lenesi.
Numai 32% considera ca problema este strict una interna, o lipsa a vointei de munca sustinuta, iar adeptii acestui discurs voteaza in mai mare masura cu partidele de dreapta, relateaza Agerpes.
Insa, 80% sunt optimisti, considerand ca mai exista loc de crestere a salariilor.
Totodata, exista un consens legat de politicile de austeritate care au fost un esec (70%).
Conform sondajului, puternic importiva austeritatii sunt votantii PSD (38%), pensionarii, in general (27%), locuitorii din mediul rural (19%) si intelectualii (17%).
Sondajul a mai aratat ca perceptia persoanelor bogate din Romania este puternic negativa.
86% dintre respondenti considera ca acestea s-au imbogatit prin mijloace ilegale si numai 4% ca s-au imbogatit cinstit.
Pana si persoanele care au studii superioare considera in mare parte (70%) ca persoanele bogate sunt corupte.
Legat de impozitare, 7 din 10 romani s-a declarat pentru un impozit progresiv.
Dorinta pentru impozitarea progresiva este maxima printre pensionari si votantii de stanga (80%) si este ceva mai mica printre cei cu varste mai mici de 45 de ani, indiferent de studii, desi si dintre acestia, 57% vor taxarea averilor.
Exista un acord puternic si pentru intarirea pedepselor pentru corupti, inclusiv confiscarea extinsa a averii. 95% dintre respondenti au fost total de acord.
Cercetarea a mai relevat ca aproape toti romanii considera ca bancile au abuzat de oameni prin regulile de creditare, iar 50% spre 70% sunt de acord ca bancile sunt responsabile pentru criza financiara.
De asemenea, trei sferturi dintre romani nu au incredere in banci, iar bancile cu capital strain sunt privite cu suspiciune.
Sondajul a mai aratat ca majoritatea romanilor prefera sa cumpere produse fabricate in Romania, de la alimente, electronice/electrocasnice, consumabile gospodarie si pana la autoturisme.
89% din respondenti prefera sa cumpere alimente de orice tip fabricate in Romania.
Trei sferturi din romani sustin ca magazinele ar trebui sa vanda produse romanesti, chiar daca acestea ar avea un pret mai mare si toti romanii sunt de acord ca eticheta produselor ar trebui sa contina tara de origine.
Sondajul a fost realizat la nivel national pe baza a 1.000 de interviuri, in randul populatiei adulte, in perioada 16 - 24 februarie 2015. Eroarea tolerata este de 3%.