De la ce varsta nu mai ai voie sa ceri bani de la parinti: e rusinos
pe banii parintiloreducatie financiara
Dupa varsta de 25 de ani, cand se presupune ca ar trebui sa finalizezi studiile, tinerii ar trebui sa inceteze sa mai ceara ajutorul financiar al parintilor sau, daca o fac, sa incerce sa ramburseze banii.
In cazul in care studiile sunt terminate mult mai devreme, de exemplu pentru ca nu sunt urmate studii superioare, ci doar liceul, atunci perioada de independenta financiara ar trebui sa inceapa mult mai din timp. Persoana care nu urmeaza niciun fel de studii sau cursuri, ar trebui sa se integreze in campul muncii, eventual ca muncitor necalificat, dar sa isi castige singura traiul de zi cu zi, fara sprijin de la familie. Prin urmare, daca nu urmezi o scoala dupa terminarea liceului, la 18 ani ar trebui sa te angajezi, nu sa continui sa traiesti pe banii parintilor, din simplul motiv ca "esti inca mic", "de-abia ai facut majoratul", etc.
Din punct de vedere legal, lucrurile stau diferit. Parintii au obligatia de a-si intretine copiii pana la varsta de 18 ani, insa noi discutam despre aspectul moral al "povestii". Cat timp tanarul urmeaza o facultate, poate una dificila, solicitanta, e posibil sa nu isi poata asuma un job, chiar si cu norma redusa. Prin urmare, moral ar fi sa fie sprijinit. In schimb, daca tanarul nu are preocupari legate de scoala si nici nu intreprinde vreo activitate gospodareasca semnificativa, el trebuie integrat in munca, eventual dupa ce urmeaza niste cursuri de calificare, ori se califica la serviciu.
Independenta financiara insa trebuie planificata din timp si insuflata de parinti inca din copilarie, pentru ca tanarul sa creasca un adult responsabil, pregatit deja pentru provocarile economice, tentatiile financiare si tot ce presupune viata de "om mare".
Copiii trebuie invatati valoarea banilor, nu fiind recompensati pentru activitati pe care trebuie sa le faca pentru ca este firesc asa, cum ar fi sa-si faca curat in camera, ci oferindu-le bugete pentru cheltuieli personale, de la care, daca se abat, vor fi nevoiti sa renunte la anumite lucruri. De exemplu, vor invata ca daca li se ofera bani pentru inghetata si suc, si cumpara doar inghetata, li se va face sete. Trebuie sa suporte mici consecinte ale unor decizii financiare mici, dar cu impact pentru ei, ca mai tarziu sa stie sa nu isi cheltuiasca toti banii dintr-un impuls, dintr-o pofta, din iresponsabilitate, ci sa aiba prioritati.
Daca un copil e recompensat financiar pentru ca-si face temele, el crescand va trebui sa primeasca recomepense tot mai generoase. Acei 2 lei primiti la 7 ani nu vor mai reprezenta o motivatie la 17, iar parintele nu va putea tine pasul in cresterea lui cu astfel de practici, pe langa faptul ca tanarul invata ca trebuie sa faca ceva doar daca e platit, or, in realitatea vietii pe care o traim, avem responsabilitati care trebuie respectate, fara sa primim ceva in schimb, pentru ca asa functioneaza viata, nu esti platit pentru lucruri pe care trebuie sa le faci, cum ar fi sa-ti faci baie.
Foto: freepik.com