Dupa taraganarea listarii Hidroelectrica la BVB, acum statul promite listarea Salrom
listare salromlistare hidroelectricalistare companii stat
Desi, de ani de zile, promite listarea Hidroelectrica, statul roman, la conducerea caruia, e drept, s-au schimbat culorile si doctrinele politice, promite, acum, prin vocea ministrului Economiei, Claudiu Nasui, aducerea la cota Bursei de Valori Bucuresti a monopolului sarii, reprezentat de compania Salrom.
Ministrul Economiei a scris, pe Facebook, ca Salrom este o companie pe care a inceput sa o reformeze, anul acesta.
"Noua conducere a inceput deja procedurile pentru extinderea activitatii in zona exploatarii grafitului. Asta va permite Romaniei sa se reindustrializeze si sa faca parte din lantul de productie al bateriilor", a scris ministrul.
Potrivit acestuia, luni, a fost aprobata inceperea procedurilor de listare la bursa a companiei Salrom.
"Concret, vom putea cumpara si vinde actiuni la Salrom pe Bursa de Valori intr-un mod deschis si transparent. Listarea la bursa este un lucru foarte bun pentru companie, inseamna transparenta, reguli clare si, cel mai important, acces la investitori privati.
Am avut intalniri si cu BERD, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, care ne va ajuta in acest proces. Sistematic vom scoate companiile de stat din secolul 19 si le ducem in secolul 21.
Procedurile de listare vor dura cel putin un an, iar, la final, vom avea o companie moderna care isi va putea finanta usor investitiile. Pana atunci, Salrom are nevoie de reforma, ceea ce noua conducere a inceput deja sa faca, lucru pentru care ii felicit si ii asigur de toata sustinerea mea", a scris Claudiu Nasui.
Societatea Nationala a Sarii este o companie de interes major pentru economia romaneasca si unul dintre primii 10 producatori de sare din Europa.
Salrom este o societate pe actiuni din care statul detine 51%, iar Fondul Proprietatea 49%.
An record pentru BVB
Invitat la Forumul National de Redresare, Radu Hanga, presedintele Consiliului de administratie al Bursei de Valori Bucuresti, a declarat ca numarul companiilor listate in acest an pe piata de capital din Romania a ajuns la 29, iar, pe lista de asteptare, se afla un numar similar.
"E un an record la Bursa de Valori Bucuresti. Ne apropiem de 30 de listari. Pana acum, discutam de una, doua, trei listari intr-un an. Acum, discutam de 29 de listari, de 17 emisiuni de obligatiuni, de 12 emisiuni de actiuni, 12 companii noi care s-au listat anul acesta - una pe piata principala si 11 pe piata AeRo.
Avem o lista de asteptare cel putin egala cu numarul de companii pe care le-am vazut deja listate pe Bursa. Lista de asteptare e populata cu companii care urmeaza sa vina catre Bursa in urmatoare perioada. Au fost foarte multe presiuni catre noi din zona cluburilor de investitori pentru a lansa un indice pentru piata AeRo si tocmai am aprobat structura.
Trecem prin procesul de agreare cu Autoritatea de Supraveghere Financiara si, in termen foarte scurt, vom iesi in piata cu un indice pentru piata AeRo", a declarat Hanga.
El a adaugat ca este o perioada cum probabil nu s-a mai vazut in ultimii 20 de ani: "Ma refer la cresterea numarului de investitori si la discutia legata de digital. Cred ca tehnologia ajuta foarte mult in a conecta piata cu investitorii, accesul investitorilor in piata este mult mai simplu. Vedem companiile de brokeraj investind tot mai mult in partea de tehnologie".
Sursa foto: facebook claudiu nasui