Eurostat a publicat la mijlocul acestei saptamani noi analize ingrijoratoare cu privire la situatia economica actuala in care se regaseste Romania, in contextul in care tara noastra traverseaza o perioada destul de dificila avand in vedere criza provocata de pandemia de coronavirus. Conform datelor publicate de specialistii europeni, Romania a raportat a doua cea mai mare crestere a deficitului guvernamental din Uniunea Europeana in primul trimestru al acestui an. Totodata, tara noastra se mai poate “mandri” dupa acest prim trimestru al anului curent si cu a doua cea mai ridicata crestere a ponderii datoriei guvernamentale in PIB din Uniunea Europeana.
Potrivit datelor ajustate sezonier, deficitul guvernamental a crescut in primul trimestru al anului curent atat in zona euro, cat si in Uniunea Europeana in raport cu precedentele trei luni. Aceasta crestere a deficitului guvernamental este provocata, cel mai probabil, de introducerea masurilor de restrictie in contextul pandemiei de coronavirus, toate statele membre ale blocului comunitar european incercand sa limiteze raspandirea epidemiei. Conform datelor publicate la mijlocul acestei saptamani de Eurostat, cea mai mare crestere a deficitului in Uniunea Europeana a fost inregistrata in Malta, Romania si Belgia.
Conform analizei publicate de Eurostat, deficitul guvernamental din zona euro a crescut in primul trimestru al anului de la 0.7% din PIB in ultimul trimestru al anului precedent pana la 2.2% din PIB. In acelasi timp, deficitul guvernamental din Uniunea Europeana a crescut de la 0.7% din PIB la 2.3% din PIB. Trebuie remarcat faptul ca primul trimestru al anului s-a dovedit a fi critic, acesta fiind cel mai ridicat nivel al deficitului raportat pentru zona euro din trimestrul doi din 2015.
Asa cum spuneam si in randurile anterioare, cel mai mare deficit guvernamental din Uniunea Europeana a fost raportat in primul trimestru al anului de Malta - 8.5% din PIB. Romania se claseaza pe un nefericit loc secund in acest clasament, inregistrand un deficit guvernamental de 7.2% din Produsul Intern Brut. Cresterea este semnificativa pentru tara noastra, deficitul guvernamental din ultimul trimestru al anului 2019 fiind de doar 3.5% din PIB. Singurele tari care au raportat un excedent guvernamental in acest prim trimestru al anului au fost Germania (1% din PIB), Olanda (0.8% din PIB) si Luxemburg (0.1% din PIB).
Potrivit datelor Eurostat, ponderea datoriei guvernamentale in PIB a scazut in zona euro in primul trimestru al anului de la 86.4% la 86.3%. In acelasi timp, in Uniunea Europeana, ponderea datoriei guvernamentale in PIB a scazut de la 80% la 79.5%. Bineinteles, si aceste scaderi au venit tot in contextul in care statele europene au impus masuri de restrictie in vederea limitarii raspandirii epidemiei de coronavirus.
Cea mai ridicata crestere a ponderii datoriei guvernamentale in PIB din randul statelor membre ale blocului comunitar european a fost inregistrata in Finlanda, tara nordica raportand o crestere de 4.7%. Nici Romania nu sta mai bine la acest capitol, situandu-se pe locul secund in Uniunea Europeana, cu o crestere a ponderii datoriei guvernamentale de 3.6%. La polul opus, cele mai mari scaderi in acest sens au fost inregistrate in Irlanda (minus 5.6%), Cipru si Grecia (minus 5.3%), respectiv in Portugalia (minus 3.4%).
Totusi, ponderea datoriei guvernamentale in PIB in cazul Romaniei este de doar 37.4%, multe tari europene stand mult mai prost la acest capitol. Spre exemplu, cele mai ridicate ponderi ale datoriei guvernamentale in PIB au fost raportate in Grecia (176.7%), Italia (137.6%), respectiv Portugalia (120%).
Ultimele NOUTATI
Secretele freelancingului de succes: cum poti sa faci bani online fara experienta anterioara
Premiile Comertului Online Romanesc acordate in cadrul editiei de 19 ani a Galei Premiilor eCommerce
Nu ai bani de chirie? Iata cum poti negocia cu proprietarul, desi ai contract deja semnat
4 mari greseli pe care le fac toti oamenii saraci cand vine vorba de bani – si cum sa le eviti!
Cum sa platesti cu 50% mai putin la intretinere in aceasta iarna. Furnizorii nu vor sa stii cum!
Partenerii nostri
Documente necesare pentru decontarea diurnei si a cheltuielilor de transport si cazare
Concediere pentru inaptitudine medicala - PROCEDURA explicata de specialisti
Ministrul Muncii: Reducerea deficitului de forta de munca este prioritara
Incasare in numerar PFA: este obligata sa achizitioneze casa de marcat?
[INFOGRAFIC] PFA in sistem real vs. PFA la norma de venit: ce taxe si impozite datoreaza in 2024
Reevaluarea imobilizarilor corporale: GHID complet de teorie si practica
Somajul tehnic, ca solutie pentru reducerea costurilor: ce trebuie sa stii
Adeverinta vechime in munca MODEL
Demisie dupa prima zi la locul de munca. "Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua respectiva?"
Te-ar putea interesa si
Nu ai bani de chirie? Iata cum poti negocia cu proprietarul, desi ai contract deja semnat
4 mari greseli pe care le fac toti oamenii saraci cand vine vorba de bani – si cum sa le eviti!