Facturile noastre vor exploda in aprilie: cresteri si cu 120% sunt asteptate, in ciuda noilor masuri
explozie facturiscumpire facturiscumpire energie
Vremurile in care plateam facturi decente la utilitati au apus. Chiar daca statul face eforturi sa compenseze cat avem de platit la energia electrica si la gaze, vremurile se anunta tot mai grele, fiind posibil ca facturile romanilor la energie sa se majoreze cu 100-120% in aprilie.
Aceasta este
estimarea facuta de Dumitru Chisalita, presedintele Asociatiei Energia Inteligenta (AEI).
In cadrul conferintei "Criza energetica - solutii la problemele momentului", Chisalita a spus ca legea privind compensarea facturilor a fost primul pas gresit.
Conform acestuia, in loc sa recunoasca faptul ca au facut prost o lege, autoritatile au facut totul pentru a ascunde faptul.
"Ca facturile au fost gresite, ca furnizorii au facut, ca n-au facut... Deci s-a continuat din pacate in minciuna. Ca sa rezolvam o problema, trebuie, in primul rand, sa iesim din zona de minciuna, pentru ca altfel n-o sa distingem niciodata adevarul de minciuna", a spus expertul.
El nu se asteapta ca noua ordonanta a Guvernului sa reduca facturile cu sume importante, iar oamenii tot va trebui sa plateasca sume mari.
"In ce priveste proiectul de OUG privind compensarea facturilor, pe zona de gaze efectele nu vor fi semnificative, pentru ca, atunci cand vor veni facturile din februarie in luna martie, adica la sfarsitul iernii, consumatorii vor plati mai mult decat anul trecut, vor plati sume importante de bani.
Atunci nu poti sa mai dai vina pe furnizori, pe rusi, pe nimeni, si consumatorii vor fi pusi in fata faptului implinit si nu vor putea decat sa achite acele facturi", a spus Chisalita.
El considera ca modul in care au fost facute actele normative a permis unui numar mic de consumatori sa beneficieze de un ajutor real, in special la gaze, unde facturile au o pondere mai mare in bugetul oamenilor.
64% din factura medie la gaze ajunge la stat
Dar o masura buna din OUG privind compensarea este sprijinul acordat consumatorilor noncasnici, ceea ce va duce la salvarea a mii de IMM-uri.
"Daca nu se iau masuri, din analizele noastre consumatorii se vor confrunta, din aprilie, cu cresteri de 100-120% din preturile pe care le aveau anul trecut, este o certitudine spre care ne indreptam", a anticipat Chisalita.
Expertul este de parere ca preturile ar fi trebuit plafonate inca de acum sase luni, iar exporturile de gaze, interzise.
El a adaugat ca, in 2022, 64% din factura medie la gaze a unui roman ajunge sub diverse forme - taxe, accize, redevente si asa mai departe - la stat.