Familia obisnuita din Romania plateste, toata viata, taxe si impozite de 3 milioane de lei. Cum cheltuiesc autoritatile banii?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Familia obisnuita din Romania plateste, toata viata, taxe si impozite de 3 milioane de lei. Cum cheltuiesc autoritatile banii?
Familia obisnuita din Romania plateste, toata viata, taxe si impozite de 3 milioane de lei. Cum cheltuiesc autoritatile banii?
de Vlad Strunescu la 06 Iun. 2019
Urmareste-ne pe Google News
cheltuieli familietaxe impozite romaniacheltuieli statcheltuieli autoritati

KPMG Romania a publicat "Povestea familiei", o analiza a costurilor fiscale, pentru doi oameni obisnuiti, Andrei si Andreea, o familie de tip mediu din Romania, care locuieste intr-un oras nici mic, nici mare, de exemplu, Buzau.

Potrivit povestii, la 20 de ani, fiecare dintre ei se angajeaza, castigand primii bani. Ambii urmeaza sa castige un salariu mediu brut lunar de 4,488 de lei fiecare, ceea ce conduce la un venit net lunar per familie de 5,250 de lei, calculat ca medie anuala a castigului mediu salarial brut lunar comunicat de INS pentru cele 12 luni ale anului 2018.

Citeste si: Un obiectiv prea indepartat: egalitatea de gen
 
La terminarea facultatii, Andreea se va angaja ca functionar la administratia fiscala locala. Andrei se va angaja ca inginer in mediul privat, la o fabrica locala. Cei doi vor lucra aici tot restul carierei.
 
In ceea ce priveste consumul, studiul se raporteaza la cosul de cumparaturi mediu de-a lungul intregii vieti a indivizilor. Acesta va acoperi nevoile de baza ale familiei (mancare, imbracaminte, transport public, cheltuieli legate de sanatate, intretinere locuinta, electricitate, apa curenta, gaz etc.). Pentru a putea reflecta realist nivelul cheltuielilor acestei familii, realizatorii studiului au adaugat o suma suplimentara pentru consumul de combustibil, de tutun si de alcool. 
 
Astfel, nivelul cheltuielilor lunare pentru o familie de doua persoane ar fi de 3,804 de lei, in timp ce cheltuielile lunare ale unei familii de trei persoane ar fi de 5,079 de lei. La aceste sume, se vor adauga alte cheltuieli ocazionale sau temporare, cum ar fi chiria, ratele de leasing, ratele de credit, costuri de asigurare, impozite si taxe locale, precum si alte ajustari, in primii ani de activitate in ceea ce priveste cheltuielile cu combustibilul.
 
Cand Andrei si Andreea implinesc 23 de ani, se muta impreuna, intr-o garsoniera, cu o chirie lunara de 800 de lei, urmand sa petreaca aici urmatorii cinci ani. Andrei si Andreea fiind dedicati carierei, vor fi promovati si vor beneficia de cresteri salariale pe masura trecerii timpului. Fiecare va fi promovat de 3 ori, la intervale succesive de 10 ani, prima crestere salariala fiind de 20%, iar urmatoarele doua de 10% fiecare. 
 
Din cand in cand, cei doi vor apela la un card de cumparaturi. Cand implinesc 27 de ani, cei doi se vor casatori. Dupa o petrecere frumoasa alaturi de rude si multi prieteni, cuplul va pastra un cadou banesc de 10.000 de lei, suma pe care o economisesc. Un an mai tarziu, cei doi vor cumpara un apartament cu doua camere, intr-o zona buna, mediana, intr-un imobil nou, la un pret avantajos de 39.000 de euro. 
 
Pentru a reusi sa cumpere apartamentul, cei doi vor primi un ajutor material din partea parintilor pentru a putea vira avansul obligatoriu de 5%. Astfel, vor opta pentru un credit ipotecar Prima Casa pe care il vor plati in urmatorii 30 de ani. Urmeaza mobilarea apartamentului, care va costa 10.000 de lei. Vor folosi, cu aceasta ocazie, banii economisiti dupa nunta. Cand cei doi implinesc 29 de ani, familia se extinde. Cei doi se vor bucura de nasterea primului si singurului lor copil, Cristian. 
 
In anul urmator, isi vor cumpara o masina second-hand de la o persoana fizica. Vor apela la un credit pentru nevoi personale in valoare de 25.000 de lei, pe o perioada de 5 ani. Cei doi vor pastra masina 10 ani, dupa care, o vor casa prin programul Rabla, obtinand un tichet valoric de 6.500 de lei. Vor folosi tichetul pentru a cumpara o masina noua, de data aceasta, in leasing, pe o perioada de 5 ani. Pentru a achita avansul de 20%, isi vor folosi economiile. Cu aceasta ocazie, vor incheia si o asigurare CASCO, pe care o vor pastra numai pana la finalizarea ratelor de leasing.
 
Urmeaza ca familia sa se bucure de o viata obisnuita si linistita. Vor merge anual in doua concedii in afara orasului, de obicei unul la mare si unul la munte; dupa 14 ani, familia isi va suplimenta bugetul de calatorii cu 50%; isi vor rezerva o parte din venit si din timp pentru divertisment: o iesire lunara la restaurantul lor preferat si o piesa de teatru sau un film.
 
Cheltuielile lunare ale familiei sunt cele obisnuite: Andrei fumeaza moderat (nu depaseste 10 tigari pe zi) si impreuna cei doi au un consum mediu de alcool, familia cumpara mancare si isi achita utilitatile.

Cristian va ramane in poveste pana la 19 ani, cand paraseste casa parintilor, plecand la facultate. Dupa plecarea lui Cristian, cei doi hotarasc sa calatoreasca mai mult, dubland bugetul alocat pana atunci calatoriilor. La varsta de 50 ani, cei doi isi vor renova apartamentul, investind in renovare 10.000 de euro, folosind economiile din ultimii ani. 
 
Si in aceasta familie, va avea loc un eveniment tragic, cu puternic impact emotional, dar si patrimonial. Cand Andrei implineste 52 ani, ca urmare a decesului parintilor lui, va primi mostenire un apartament cu doua camere in acelasi oras. Dupa o dezbatere serioasa, cei doi vor lua hotararea sa vanda apartamentul, cu 39.000 de euro. Jumatate din bani cei doi i-o daruiesc lui Cristian, iar restul il pastreaza pentru anii de pensie. Dupa ce se pensioneaza, atat Andrei cat si Andreea vor castiga pensia medie lunara de 1,172 de lei. Vor mai iesi in oras la restaurant, si vor continua sa mearga la teatru sau film, insa vor renunta la concedii, bugetul lor fiind mai restrans. 
 
Hotarasc sa renunte si la masina, pe care i-o daruiesc lui Cristian. Ca urmare a unor probleme de sanatate, Andrei renunta la fumat. Andrei si Andreea primesc un ajutor material de la Cristian, de aproximativ 4.600 de lei pe an. Cei doi se vor bucura in continuare de o viata linistita. Impreuna, isi vor vizita prietenii si vor fi vizitati la randul lor de nepoti. Povestea ia sfarsit cand cei doi implinesc 80 de ani. 


Ce face statul cu banii?
 
Aceasta familie are, de-a lungul vietii, numeroase activitati ce determina plata catre stat a unor sume de bani. In exemplul analizat de KPMG, totalul taxelor si impozitelor platite catre stat este de aproximativ 3 milioane de lei.
 
Cea mai mare parte din aceasta suma o reprezinta taxele retinute din salariul brut, respectiv 2,5 milioane de lei. Din total, aproximativ 600.000 de lei reprezinta CASS, numai aceasta suma fiind suficienta pentru a finanta patru nopti de spitalizare pentru 307 de persoane intr-un spital privat sau achizitia a trei ambulante. 
 
De asemenea, TVA platita pe parcursul intregii vieti este de aproximativ 400.000 de lei, suma suficienta pentru achizitia unei autospeciale de pompieri sau pentru dotarea a sase scoli cu calculatoare si licente software. Deloc de neglijat este suma aferenta accizelor pentru consumul de alcool, tutun si combustibil, respectiv aproximativ 67.000 de lei. Folosirea masinii are un cost fiscal total de aproximativ 64.000 de lei, luand in calcul un consum mediu anual de 480 de litri benzina si 8.000 de kilometri parcursi. Din aceasta suma, accizele pentru combustibil reprezinta aproximativ 27.000 de lei.

TVA aferenta achizitiei masinii in leasing si pentru consumul de combustibil reprezinta aproximativ 28.000 de lei, la care se adauga rovinieta si impozitul pe mijloacele de transport.
 
"Avand in vedere presiunea in crestere asupra bugetului de stat si deficitului comercial, eficienta cheltuielilor publice ar trebui sa fie o prioritate. O evolutie pozitiva in aceasta privinta nu ar oferi doar un echilibru fiscal, ci ar promova stabilitatea structurala si ar imbunatati perspectivele pe termen lung ale proiectelor in domenii esentiale, precum educatia, sanatatea sau infrastructura. 
 
Desi consensul in politica fiscala a fost o provocare in ultimii ani, speram ca o schimbare a abordarii ar prioritiza alocarile bugetare, optimizand cheltuielile pentru a oferi cetatenilor acces la servicii extinse si de calitate. Rapoartele ONU si ale OECD releva o conexiune directa intre administrarea optima a taxelor colectate si fericirea si bunastarea cetatenilor, asadar factorul transformational nu este cat se colecteaza, ci mai degraba cum folosesti bugetul in interesul celor pe care ii reprezinti", a explicat Rene Schob, Partner, Head of Tax&Legal, KPMG in Romania.
 
KPMG propune si cateva elemente comparative, apeland la informatii privind achizitiile publice recente, respectiv pretul de acordare final al licitatiilor cu institutii ale statului. Din taxele platite de-a lungul vietii de catre Andrei si Andreea, statul ar fi putut investi suma totala in una din urmatoarele categorii: 
 
1. Reabilitarea a trei sectii de pediatrie in spitale de stat;
 
2. Patru nopti de spitalizare intr-un spital privat pentru 1,525 oameni;
 
3. Construirea unui compartiment de urgente intr-un spital de stat;
 
4. Modernizarea a 4 kilometri de drum judetean;
 
5. Furnizarea a 13 ambulante pentru autostrada;
 
6. Cumpararea a 5 autobuze urbane noi;
 
7. Achizitia de 6 autospeciale pompieri;
 
8. Modernizarea a 5 scoli din comune;
 
9. Dotarea a 46 de scoli cu calculatoare (inclusiv licente software)
 
10. Reabilitarea a doua baze sportive (sali de sport si terenuri de sport);
 
11. Proiectarea si construirea a doua sali de sport intr-o scoala de stat;
 
12. Salariul a patru profesori din invatamantul pre-universitar pentru 10 ani.
 
Avand disponibile aceste informatii, apar o serie de noi intrebari. Daca fiecare dintre noi ar putea alege cum este directionata suma taxelor si impozitelor platite catre stat, ce proiecte publice ar beneficia de o alocare mai mare? Cum ar fi influentate comunitatile noastre? Ar fi mai eficienta o asemenea directionare? Cum ar putea functiona un astfel de sistem de directionare a taxelor si impozitelor platite de fiecare dintre noi? 
 
Povestea este construita in baza informatiilor statistice disponibile pe INS, Eurostat, World Health Organization sau alte surse statistice cu o reputatie buna (de ex. privind salariul mediu pe tara, varsta medie la angajare, cosul de cumparaturi mediu pentru gospodarii cu 2, respectiv 3 membri, varsta medie de casatorie, diferenta de varsta intre soti, varsta nastere copil, speranta de viata etc.), precum si alte surse publice (de ex. consum mediu zilnic de tigari, consum mediu alcool, consum mediu combustibil, etc.). 
 
KPMG a eliminat influenta inflatiei si schimbarile legislative istorice. A fost utilizat nivelul impozitelor si taxelor aplicabil la 31 decembrie 2018 pentru intreaga perioada analizata. Calculul ratelor bancare a fost efectuat utilizand calculatorul disponibil pe site-ul a doua dintre cele mai mari institutii bancare din Romania.
 
Calculul taxelor este realizat pe baza conditiilor legislative in vigoare la 31 decembrie 2018. Nivelul istoric al impozitelor si taxelor (cum ar fi cel pe TVA) nu a fost luat in considerare. Astfel, se presupune ca nivelul impozitelor si taxelor, la 31 decembrie 2018, ramane constant de-a lungul intregii perioade.

Citeste si: S-au ieftinit apartamentele in toata tara. Analistii preconizeaza ieftiniri de pana la 25%

Valoarea investitiilor de la bugetul statului a fost calculata in baza informatiilor disponibile pe Sistemul Electronic de Achizitii Publice. zursul de schimb utilizat pentru a converti sume exprimate in moneda straina a fost cel de la 31 decembrie 2018, respectiv 4,66 lei/euro.
Jurnalist Manager.ro

Ultimele NOUTATI

BREAKING NEWS. CCR a anulat primul tur al alegerilor prezidentiale
Ultimele stiri economice

BREAKING NEWS. CCR a anulat primul tur al alegerilor prezidentiale

today06 Dec. 2024
Salariatul lipseste de la program, invocand o urgenta medicala in familie. Cum trebuie sa procedeze angajatorul?
Companii

Salariatul lipseste de la program, invocand o urgenta medicala in familie. Cum trebuie sa procedeze angajatorul?

today06 Dec. 2024
Incepand cu 2025, soferii vor scapa de hartii! Care e documentul care va putea fi prezentat in format digital?
Noutati auto 2024 - stiri din domeniul auto

Incepand cu 2025, soferii vor scapa de hartii! Care e documentul care va putea fi prezentat in format digital?

today06 Dec. 2024
Cum sa creezi un birou organizat cu ajutorul unui dulap metalic
Life Style

Cum sa creezi un birou organizat cu ajutorul unui dulap metalic

today06 Dec. 2024
Cum sa creezi un birou organizat cu ajutorul unui dulap metalic
Life Style

Cum sa creezi un birou organizat cu ajutorul unui dulap metalic

today06 Dec. 2024
Camioane rulate – Alegerea inteligenta pentru afacerea ta
Noutati auto 2024 - stiri din domeniul auto

Camioane rulate – Alegerea inteligenta pentru afacerea ta

today06 Dec. 2024
Recurs la morala - Cazul Calin Georgescu si istoria care, din pacate, nu ni s-a predat la scoala
Analize

Recurs la morala - Cazul Calin Georgescu si istoria care, din pacate, nu ni s-a predat la scoala

today06 Dec. 2024
Este ultimul moment! Descopera ce conditii trebuie sa indeplinesti pentru impozitul pe microintreprinderi in 2025!
Companii

Este ultimul moment! Descopera ce conditii trebuie sa indeplinesti pentru impozitul pe microintreprinderi in 2025!

today05 Dec. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cuRegulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Incepand cu 2025, soferii vor scapa de hartii! Care e documentul care va putea fi prezentat in format digital?
Noutati auto 2024 - stiri din domeniul...

Incepand cu 2025, soferii vor scapa de hartii! Care e documentul care va putea fi prezentat in format digital?

today06 Dec. 2024
Cum sa creezi un birou organizat cu ajutorul unui dulap metalic
Life Style

Cum sa creezi un birou organizat cu ajutorul unui dulap metalic

today06 Dec. 2024
Cum sa creezi un birou organizat cu ajutorul unui dulap metalic
Life Style

Cum sa creezi un birou organizat cu ajutorul unui dulap metalic

today06 Dec. 2024
Camioane rulate – Alegerea inteligenta pentru afacerea ta
Noutati auto 2024 - stiri din domeniul...

Camioane rulate – Alegerea inteligenta pentru afacerea ta

today06 Dec. 2024

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x