FAO si OCDE anticipeaza ca, in urmatorul deceniu, preturile alimentelor vor fi stabile
preturi alimentepreturi hranafaooecd
In raportul anual privind perspectivele sectorului agricol, Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) si Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD) au vesti bune.
Cele doua organizatii anticipeaza ca, pana in 2025, in conditiile in care ritmurile de crestere a ofertei si cererii sunt relativ egale, preturile reale la produse agricole vor ramane relativ stabile.
Conform FAO si OECD, consumul de alimente va fi temperat de o crestere economica moderata, de incetinirea ritmului de crestere a populatiei, precum si de o tendinta a gospodariilor de a aloca venituri suplimentare pentru produse non-alimentare, relateaza Agerpres.
Cresterea cererii de alimente este preconizata sa fie acoperita prin castiguri de productivitate, cu modificari modeste ale suprafetelor cultivabile si septelurilor.
Ca urmare a imbunatatirii productivitatii, numarul persoanelor subnutrite va scadea de la 800 de milioane (11% din populatia mondiala), la 650 de milioane (8% din populatia globului).
FAO si OECD prevad o sporire a consumului de zahar, uleiuri si grasimi in defavoarea cerealelor si proteinelor, pe masura ce oamenii vor consuma si mai multe alimente procesate.
Sursa: Agerpres