In ciuda unei situatii economice destul de dificile prin care trece, Romania continua sa acumuleze datorii care apasa pe umerii fiecarui cetatean. Fie ca esti copil, muncitor sau pensionar, esti deja dator cu peste 45.000 de lei, datorie acumulata din imprumuturile masive facute de stat.
Recent, Ministerul Finantelor a imprumutat inca 420 de milioane de lei, o suma ce se adauga unei datorii totale care a ajuns la 862,3 miliarde de lei. Aceasta reprezinta 52,6% din PIB-ul tarii, mult peste capacitatea bugetului de a acoperi aceste datorii. Veniturile anuale ale bugetului de stat pentru 2024 sunt de doar 308,2 miliarde de lei, in timp ce cheltuielile programate depasesc 404 miliarde de lei.
Statul roman se imprumuta pentru a acoperi deficitul bugetar, generat in mare parte de promisiunile electorale care au dus la majorari de salarii si pensii, dar si de investitiile necesare in infrastructura. Premierul Marcel Ciolacu a subliniat ca nu intentioneaza sa opreasca investitiile, chiar daca asta inseamna un deficit bugetar mai mare.
Insa consecintele acestor decizii sunt suportate de fiecare roman in parte, indiferent de varsta sau de ocupatia pe care o are. Fiecare cetatean devine, practic, un "garant" al imprumuturilor pe care statul le contracteaza pentru a acoperi cheltuielile. In acest ritm, povara datoriilor va continua sa creasca, ceea ce va pune si mai multa presiune pe generatiile viitoare.
Romania se confrunta cu un paradox periculos: pe de o parte, cheltuielile publice cresc, iar pe de alta parte, datoria publica devine tot mai greu de gestionat. In acest context, este esential ca autoritatile sa gaseasca un echilibru intre necesitatea de a investi in dezvoltare si imperativul de a reduce datoriile care apasa pe umerii fiecarui roman.
Are insa puterea statul roman, prin autoritatile sale, sa gaseasca in cele din urma un echilibru? Realitatea pe care o vedem in fiecare zi nu ne da prea multe sperante. In ciuda tuturor acestor cifre si a avertizarilor venite din partea specialistilor, guvernantii se intrec in promisiuni electorale de tot felul. Ramane de vazut in ce directie se vor indrepta lucrurile incepand de anul viitor, dupa ce alegerile parlamentare si cele prezidentiale nu vor mai sta la baza tuturor deciziilor.
Citeste si: Marea reforma fiscala 2025. La ce sa se astepte firmele, din perspectiva premierului Ciolacu
Sursa foto: manager.ro
Ultimele NOUTATI
Insolventa nu e o sentinta. Cum sa iti redresezi afacerea cand esti pe marginea prapastiei
Care e diferenta dintre panourile electrice si panourile fotovoltaice? Care te ajuta sa platesti mai putini bani la facturi?
Rectificarea bugetara ii da cu virgula Guvernului. Dintr-un foc au crescut cheltuielile cu 60 de miliarde de lei, deficitul urca la 6,94% din PIB
Primele semne de criza economica in Romania vin chiar de la o institutie a statului
16 metode nestiute de a economisi bani pe care angajatii le ignora
Partenerii nostri
Concediu medical sau doar adeverinta medicala pentru justificarea absentelor?
Modificarea modalitatii de organizare a activitatii SSM. Este necesar un instructaj suplimentar?
Te-ar putea interesa si
Care e diferenta dintre panourile electrice si panourile fotovoltaice? Care te ajuta sa platesti mai putini bani la facturi?
Rectificarea bugetara ii da cu virgula Guvernului. Dintr-un foc au crescut cheltuielile cu 60 de miliarde de lei, deficitul urca la 6,94% din PIB