Institutul National de Statistica a revizuit in crestere evolutia economiei in trimestrul al doilea al acestui an, de la -12.3% la -11.9%. In ciuda acestor noi estimari, situatia economica prin care trece tara noastra la aceasta ora ramane una extrem de delicata in contextul in care criza sanitara provocata de pandemia de coronavirus continua sa se accentueze de la o saptamana la alta. Romania a inregistrat numai in aceasta saptamana aproape 20.000 de cazuri noi de infectare cu COVID-19, iar situatia risca sa se deterioreze si mai mult in zilele imediat urmatoare.
Asa cum spuneam si in randurile anterioare, specialistii INS au revizuit estimarile privind contractia Produsului Intern Brut pe serie ajustata sezonier in trimestrul doi al acesui an in raport cu primul trimestru. Datele provizorii publicate de cei de la INS in luna septembrie indicau faptul ca PIB-ul din al doilea trimestru a fost mai mic cu 12.3% in termeni reali in raport cu primul trimestru al anului. Tot potrivit celor de la INS, in raport cu acelasi trimestru din anul 2019, PIB-ul a consemnat o scadere cu nu mai putin de 10.3% pe serie bruta, respectiv cu 10.2% pe serie ajustata sezonier.
Conform comunicatului emis de Institutul National de Statistica la sfarsitul acestei saptamani, volumul valorii adaugate brute pe ramuri de activitate a raportat modificari demne de luat in seamna in mai multe domenii: constructii (+0.3 puncte procentuale), informatii si comunicatii (+0.4 pp), activitati de spectacole, culturale si recreative, respectiv reparatii de produse de uz casnic si alte servicii (+5.2 pp). De asemenea, cei de la INS mai mentioneaza ca din punct de vedere al utilizarii PIB, modificari semnificative ale contributiei la cresterea PIB intre cele doua estimari au fost inregistrate in cazul exportului net de bunuri si servicii, de la -2.4% la -2.1%.
Florin Citu, ministrul Finantelor Publice, nu a ezitat sa reactioneze pe marginea noilor estimari publicate de INS, exprimandu-si inca o data optimismul privind revenirea economica a tarii noastre in perioada urmatoare. Prin intermediul unui mesaj publicat pe o retea de socializare, ministrul liberal a precizat ca noile date publicate acum de INS sunt foarte bune si “sustin scenariul de baza cu o revenire in V a economiei romanesti incepand din al treilea trimestru al anului”.
Desi ministrul Florin Citu vorbeste inca de la inceputul acestei crize despre o revenire sub forma literei “V” a economiei romanesti, in ultima perioada au aparut mai multe voci care incearca sa mai tempereze din optimismul liberalului. Mai multi specialisti sugereaza ca este destul de greu sa vorbim acum despre estimari privind revenirea economica in cazul tarii noastre, in contextul in care Romania pare sa fie lovita la aceasta ora de un val doi de infectari cu COVID-19 extrem de dur. Astfel, pana ce numarul zilnic de infectari nu va ajunge la un nou platou, situatia ramane periculoasa pentru Romania.
Seful Ministerului Finantelor nu a ezitat sa aduca din nou in discutie si investitiile, precizand ca acestea au avut in perioada de criza o contributie pozitiva la PIB de 0.5 puncte procentuale, cu 0.1 pp in plus fata de estimarea initiala. Astfel, Florin Citu subliniaza faptul ca “este evident ca strategia de a canaliza cat mai multe resurse spre investitii, 30 de miliarde de lei in noua luni, a functionat”. De asemenea, ministrul mai mentioneaza si ca in ceea ce priveste exporturile nete, contributia negativa a fost redusa cu 0.4 puncte procentuale, ceea ce a dus la un impact negativ mult mai mic pentru PIB.
Ultimele NOUTATI
Ce este colectarea selectiva a deseurilor si de ce conteaza pentru mediu si societate?
Romania urca in clasamentul avutiei nationale: salt de 4 pozitii pana pe locul 29 in Europa
Fraudele de tip spoofing fac ravagii: cum ajung romanii victime ale noii escrocherii
Mediul privat isi revine? Scade puternic numarul firmelor care isi suspenda activitatea
Partenerii nostri
Incadrarea in munca a persoanelor cu handicap! OBLIGATIILE angajatorilor si amenzile de 50.000 lei
Desfiintarea unor posturi. Procedura, etape, conditii
Dreptul la pensia privata din Pilonul II. Cum, cand si in ce mod se poate retrage suma depusa?
Plata dividende catre o persoana fizica nerezidenta: Ce obligatii fiscale are societatea din Romania
Reglementarea licentelor de transport: Tipuri si acte necesare
Contractul de mandat: Care sunt obligatiile unui administrator
Cum functioneaza tichetele de masa: Ce sunt, cine le emite, ce spune legea