Specialistii din cadrul Fondului Monetar International sustin ca luand in calcul riscurile ridicate, “planuri de urgenta ar trebui sa fie gata de pus in practica in cazul in care aceste riscuri vor ajunge la stadiul in care se vor materializa”. Mai mult decat atat, cei de la FMI recunosc ca la acest moment, “domeniul de actiune efectiva a politicii monetare s-a diminuat”. In cadrul raportului Perspectiva Economica Regionala pentru Europa, specialistii Fondului Monetar noteaza ca “un raspuns fiscal sincronizat poate fi necesar”, atragand totodata atentia cu privire la pericolele generate de protectionismul comercial, de iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana si de contextul geopolitic actual!
Semnalul de alarma pe care cei de la FMI il trag acum vine in contextul in care ultimele date economice inregistrate au aratat ca economia zonei euro dovedeste mai multa rezistenta decat s-a anticipat, din cauza expansiunii robuste din unele tari precum Franta. Totodata, Germania a intrat intr-o recesiune tehnica in ultimul trimestru, in timp ce piata muncii din cea mai mare economie a Batranului Continent incepe sa arate semne de deteriorare. Bineinteles, acestea nu sunt singurele probleme despre care se poate vorbi la acest moment la nivel european, pericole existand in mai multe zone.
Iesirea Regatului Unit din Uniunea Europeana este inca departe de a se finaliza, un Brexit fara acord fiind extrem de periculos pentru intregul continent. In acest sens, specialistii sustin ca daca Marea Britanie va iesi din UE la inceputul anului viitor fara un acord, productia economica a tarii ar urma sa se reduca cu 3.5%, in timp ce economia Uniunii va scadea cu 0.5%. In continuare, Fondul Monetar International a facut referire la Germania si Olanda, specialistii institutiei sugerand ca cele doua state ar trebui sa cheltuiasca mai mult pentru a stimula cresterea economica.
Totodata, Fondul Monetar International considera ca si tarile cu deficite mari si datorii ar trebui sa ia in considerare “un ritm temporar mai lent al consolidarii fiscale sau al unei extinderi temporare” in cazul in care scenariile negative ar prinde contur in cele din urma. De asemenea, guvernele ar trebui sa ia in considerare optiunile de gestionare a datoriei pentru a putea profita de randamente ultra-mici pentru a isi imbunatati cerintele de finantare in anii urmatori.
Si Banca Nationala a Romaniei a transmis un semnal de alarma in acest sens in urma cu o saptamana, Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului Mugur Isarescu, sustinand ca datele financiare indica cu o probabilitate destul de mare ca ne apropiem de o recesiune la fel de mare ca cea din urma cu zece ani. In sprijinul afirmatiei sale, Croitoru a adus in discutie si ultimele practici ale marilor banci centrale ale lumii, care au trecut din nou la taieri de dobanzi si la relaxari cantitative.
Ultimele NOUTATI
Motive mai putin evidente pentru care instanta de judecata poate anula o concediere disciplinara
1 Mai muncitoresc: De la mitinguri fortate la gratare clandestine - cum se sarbatorea Ziua Muncii in vechiul regim
Chinezii au planuri incredibile! Incep rapid sa construiasca 10 noi reactoare nucleare, investitie de 27 de miliarde de dolari
Partenerii nostri
Evolutia conceptului de brand de angajator - diferente si alte tipuri de branding
[MODEL] Instalator ventilare si aer conditionat - cod COR 712606
Vouchere de vacanta 2025: conditii acordare si tratament fiscal
Falsul in declaratii: Ce spune legea si cum te poate afecta
Ghidul alegatorului din strainatate pentru Alegerile Prezidentiale 2025
Actul constitutiv in Romania: Cum se redacteaza si se depune corect
Te-ar putea interesa si