FMI, scenariu sumbru pentru Romania. Scumpiri, datorii tot mai mari si populatie in scadere!
fmicrestere economicaromaniainflatiesomajcriza economica
Fondul Monetar International a lansat un avertisment sever in cel mai recent raport „World Economic Outlook”, subliniind o serie de vulnerabilitati economice pentru Romania in urmatorii ani. Scumpirile, datoriile tot mai mari si populatia in scadere sunt principalele riscuri identificate de cei de la FMI, care avertizeaza cu privire la o perioada instabila cu care se va confrunta tara noastra in perioada urmatoare, venita pe fondul tensiunilor comerciale globale si al dezechilibrelor interne.
Pentru anul 2025, FMI estimeaza ca Romania va avea o inflatie medie de 3,1%, in scadere fata de 4,6% in 2024. Cu toate acestea, aceasta scadere nu inseamna o detensionare completa a presiunilor din partea preturilor, intrucat inflatia continua sa ramana peste nivelul de confort pentru majoritatea gospodariilor. In acelasi timp, datoria publica a Romaniei ar urma sa urce la 75% din PIB, in timp ce veniturile bugetare vor ramane la un nivel modest de 32-33%, semn al unei colectari fiscale ce se dovedeste a fi in continuare ineficienta.
Scenariul sumbru schitat de FMI pentru Romania include si o scadere a populatiei, fenomen deja vizibil in statisticile nationale si accentuat de migratia externa si natalitatea redusa. Desi PIB-ul pe cap de locuitor va ajunge, conform estimarilor, la 51.000 de dolari pana in 2030 (calculat la paritatea puterii de cumparare), aceasta crestere nu este suficienta pentru a compensa dezechilibrele structurale.
FMI: Economia globala intra intr-o noua era
FMI avertizeaza ca intreaga economie mondiala intra intr-o „noua era” marcata de
resetarea regulilor comertului global, o crestere a incertitudinii si o posibila fragmentare economica profunda. In acest context, perspectivele de crestere economica globala raman mediocre, cu o medie de doar 3,2% pe termen mediu, in conditiile in care tensiunile comerciale escaladeaza, iar lanturile de aprovizionare devin tot mai impredictibile.
Comertul global va creste cu doar 1,7% in 2025 – jumatate din ritmul de anul trecut – semn al unei incetiniri semnificative care va afecta inclusiv economiile emergente, precum este si Romania. Pentru tarile dependente de exporturi si investitii externe, precum a noastra, o astfel de evolutie poate insemna stagnare economica, investitii mai putine si somaj latent, in ciuda estimarilor FMI care indica o scadere a somajului de la 5,4% la 4,8% pana in 2030.
Pe plan international, tabloul este si el la fel de gri: economia SUA va incetini pana la un avans de 1,8% in 2025 si doar 1,7% in 2026, afectata de politicile comerciale neclare si de incertitudini politice. Zona euro nu sta mai bine – cu un avans prognozat de doar 0,8% in 2025 –, in timp ce Marea Britanie va creste lent, cu doar 1,1%. Astfel, specialistii FMI sunt de parere ca fara politici economice credibile si reforme fiscale profunde, Romania risca sa fie prinsa intre valurile unei economii globale tot mai fragmentate si slabiciunile interne din ce in ce mai accentuate.
Citeste si: FMI anunta o franare economica globala: „Nu am mai vazut asa ceva in ultimul secol!”
Sursa foto: unsplash.com