Actualul context geopolitic pe care il traversam a fortat bancile centrale sa isi revizuiasca strategiile de investitii, acestea incepand sa acumuleze tot mai mult aur in ultima perioada. Potrivit unui sondaj realizat in randul oficialilor de la 83 de banci centrale in perioada februarie - martie, doua treimi dintre respondenti au fost de parere ca omologii lor isi vor majora rezervele de aur in acest an.
Potrivit Consiliului Mondial al Aurului, lingourile de aur se dovedesc a fi din ce in ce mai atractive in aceasta perioada dominata de instabilitate din toate punctele de vedere. Astfel, cererea de aur a explodat pe parcursul anului trecut, in special dupa invazia ruseasca din Ucraina. Potrivit Consiliului, cantitatea de aur cumparata de bancile centrale a crescut cu 152% in 2022 in raport cu anul precedent, pana la 1.136 de tone.
Lasand la o parte cresterea inflatiei la nivel global, o buna parte dintre reprezentantii bancilor centrale ce au raspuns intrebarilor din cadrul sondajului mentionat in randurile anterioare au indicat riscurile geopolitice drept unul dintre principalii factori de risc din aceasta perioada. Daca in 2022 doar 23% dintre ei declarau asta, numarul celor care se tem de instabilitatea crescuta din punct de vedere geopolitic aproape s-a dublat in 2023.
In acest context geopolitic extrem de dificil, o treime dintre reprezentantii bancilor centrale ce au participat la sondaj au recunoscut ca au schimbat deja sau ca au de gand sa schimbe activele pe care le cumpara, din cauza unor tensiuni precum invazia ruseasca din Ucraina sau precum inrautatirea relatiilor din Statele Unite si China.
John Reade, analist sef la Consiliul Mondial al Aurului, spune ca sanctiunile impuse Bancii Centrale a Rusiei au "provocat multe banci centrale nealiniate sa isi regandeasca punctul de vedere cu privire la locul unde ar trebui sa isi pastreze rezervele internationale. Tarile au recunoscut faptul ca aurul pe care Rusia il detine, pentru ca este in afara controlului altcuiva, este util in situatii in care este posibil sa nu mai ai acces la alte rezerve”.
In aceste conditii, o buna parte dintre achizitiile de aur au fost facute anul trecut de banci centrale din tarile care nu sunt aliniate cu Occidentul. De exemplu, Banca Centrala a Chinei a cumparat 62 de tone de aur in lunile noiembrie si decembrie 2022, ceea ce a dus rezervele sale de aur peste pragul de 2.000 de tone, pentru prima data in istorie.
Ultimele NOUTATI
Cum ti se pot fura bani de pe card, cand scoti cash de la ATM
TVA 2025. Guvernul ne linisteste si da garantii ca nu va creste TVA-ul anul viitor
Stiai ca vocea ta iti poate aduce bani? Cum sa castigi bani din asta in Romania?
Scoateti banii de la saltea si cumparati acum apartamente. Sunt semnale ca urmeaza scumpiri, iar salariile nu vor tine pasul
Guvernul taie TVA-ul in an electoral. Lista produselor care se ieftinesc obligatoriu
Partenerii nostri
Transferul angajatilor intr-un alt punct de lucru - ATENTIE la fisa de aptitudini!
Paguba produsa angajatorului. Se pot face retineri salariale in baza deciziei de imputare?
ADEVERINTA privind recunoasterea calificarilor profesionale si formarea profesionala in strainatate
Taxe PFI: Ce impozit si contributii este obligat sa plateasca un medic
Ce amenzi se aplica firmelor care NU au terminale POS
Cand se efectueaza inventarierea: 7 probleme cu care se confrunta firmele in practica
Somajul tehnic, ca solutie pentru reducerea costurilor: ce trebuie sa stii
Adeverinta vechime in munca MODEL
Demisie dupa prima zi la locul de munca. "Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua respectiva?"