Inainte de a pleca de la Palatul Victoria, Executivul condus de Viorica Dancila a promis o crestere a salariului minim pe economie de la inceputul anului viitor in cuantum de 100 de lei. In cazul in care majorarea salariului va ramane la nivelul de 7.2 procente, angajatii ar urma sa beneficieze de o crestere a venitului net de aproximativ 90 de lei.
Daca social-democratii ne-au obisnuit in ultimii trei ani cu cresteri considerate artificiale de multi specialisti, liberalii ne propun o alta strategie. Mai exact, specialistii PNL isi doresc in primul si primul rand stabilirea unei formule pentru majorarile anuale ale salariului minim pe economie, formula care va fi aleasa din mai multe scenarii. Totodata, pentru fiecare scenariu in parte va fi calculat si un impact, in acest fel asigurandu-se acea predictibilitate solicitata in mai multe randuri de reprezentantii mediului de afaceri.
Indiferent de formula aleasa, specialistii liberali sustin ca majorarea salariului minim pe economie se va face de fiecare data tinandu-se cont de doua aspecte. Pentru inceput, majorarile vor acoperi in mod obligatoriu, integral, inflatia. Apoi, in luarea acestor decizii se va tine cont intotdeauna de inflatie si de productivitate.
Potrivit mesajului postat de Guvernul Romaniei, in zilele urmatoare vor fi definitivate propunerile pentru formula de calcul a salariului minim. Astfel, daca formula de calcul va fi determinata in cele din urma de rata inflatiei, de indicele de crestere a preturilor de consum si de indicele de crestere a productivitatii, Guvernul anunta ca salariul minim pe economie ar putea creste cu 7.2 procente.
In urma cu doar cateva zile, Florin Citu, noul ministru al Finantelor Publice, declara ca orice marire a salariului minim pe economie va fi gandita in asa fel incat sa aiba un impact pozitiv. Astfel, Citu sustinea ca spre deosebire de social-democrati, liberalii nu vor lua o decizie cu privire “la o suma anume”. In schimb, cei responsabili de aceste decizii vor face in asa fel incat ca impactul salariului minim “sa fie pozitiv atat pentru cetateni, cat si pentru companii”. De asemenea, ministrul Finantelor sublinia ideea conform careia salariul minim trebuie sa aiba un impact pozitiv si in economie. Nu in ultimul rand, Florin Citu atragea atentia ca isi doreste ca intre salariul minim si productivitate sa existe o legatura transparenta.
Recent, premierul Ludovic Orban amintea ca, inca din anul 2015, Comisia Europeana a solicitat autoritatilor de la Bucuresti un mecanism obiectiv de crestere a salariului minim care sa aiba la baza realitatile economice ale tarii si mai multi indicatori obiectivi. Pe lista indicatorilor recomandati de specialistii Comisiei Europene se regaseau indicele de crestere a productivitatii, cresterea economica, cresterea salariului mediu brut si rata inflatiei. Astfel, Comisia Europeana nota ca “in decizia de crestere a salariului minim pe economie nu trebuie sa intervina arbitrat subiectivismul politic pe care il poate avea un guvern”.
Ultimele NOUTATI
Studiu: Calitatea alimentelor, nu doar tipul dietei, scade riscul de boli cardiace. De ce dietele low-fat si low-carb nu sunt suficiente
Oferte last minute vs. rezervari in avans la bilete de avion - avantaje si dezavantaje
Cu doar 27.000 de euro venituri pe familie in Romania, depasim Cehia si Ungaria la puterea de cumparare
Cum se va calcula noul impozit pe proprietate - de la 1 ianuarie 2026 se schimba regulile si pentru apartamente, dar si pentru case
Piata imobiliara, la un pas sa repete criza din 2008. Creditele ipotecare s-au prabusit, romanii nu se mai arunca sa isi cumpere case pe 30 de ani
Partenerii nostri
Instruirea SSM la continuarea activitatii dupa pensionare - reglementari cheie
Ce se intampla daca depasesti 90 zile concediu medical. Drepturi si obligatii
Chitanta neinregistrata in anul 2024: Cum se remediaza situatia
Renuntarea la dividende in favoarea celorlalti asociati: Care este solutia legala sigura si corecta?
Monografii Contabile 2025: Modele grupate pe domenii, gata de folosit
Te-ar putea interesa si
Oferte last minute vs. rezervari in avans la bilete de avion - avantaje si dezavantaje
Cu doar 27.000 de euro venituri pe familie in Romania, depasim Cehia si Ungaria la puterea de cumparare