Inainte de a pleca de la Palatul Victoria, Executivul condus de Viorica Dancila a promis o crestere a salariului minim pe economie de la inceputul anului viitor in cuantum de 100 de lei. In cazul in care majorarea salariului va ramane la nivelul de 7.2 procente, angajatii ar urma sa beneficieze de o crestere a venitului net de aproximativ 90 de lei.
Daca social-democratii ne-au obisnuit in ultimii trei ani cu cresteri considerate artificiale de multi specialisti, liberalii ne propun o alta strategie. Mai exact, specialistii PNL isi doresc in primul si primul rand stabilirea unei formule pentru majorarile anuale ale salariului minim pe economie, formula care va fi aleasa din mai multe scenarii. Totodata, pentru fiecare scenariu in parte va fi calculat si un impact, in acest fel asigurandu-se acea predictibilitate solicitata in mai multe randuri de reprezentantii mediului de afaceri.
Indiferent de formula aleasa, specialistii liberali sustin ca majorarea salariului minim pe economie se va face de fiecare data tinandu-se cont de doua aspecte. Pentru inceput, majorarile vor acoperi in mod obligatoriu, integral, inflatia. Apoi, in luarea acestor decizii se va tine cont intotdeauna de inflatie si de productivitate.
Potrivit mesajului postat de Guvernul Romaniei, in zilele urmatoare vor fi definitivate propunerile pentru formula de calcul a salariului minim. Astfel, daca formula de calcul va fi determinata in cele din urma de rata inflatiei, de indicele de crestere a preturilor de consum si de indicele de crestere a productivitatii, Guvernul anunta ca salariul minim pe economie ar putea creste cu 7.2 procente.
In urma cu doar cateva zile, Florin Citu, noul ministru al Finantelor Publice, declara ca orice marire a salariului minim pe economie va fi gandita in asa fel incat sa aiba un impact pozitiv. Astfel, Citu sustinea ca spre deosebire de social-democrati, liberalii nu vor lua o decizie cu privire “la o suma anume”. In schimb, cei responsabili de aceste decizii vor face in asa fel incat ca impactul salariului minim “sa fie pozitiv atat pentru cetateni, cat si pentru companii”. De asemenea, ministrul Finantelor sublinia ideea conform careia salariul minim trebuie sa aiba un impact pozitiv si in economie. Nu in ultimul rand, Florin Citu atragea atentia ca isi doreste ca intre salariul minim si productivitate sa existe o legatura transparenta.
Recent, premierul Ludovic Orban amintea ca, inca din anul 2015, Comisia Europeana a solicitat autoritatilor de la Bucuresti un mecanism obiectiv de crestere a salariului minim care sa aiba la baza realitatile economice ale tarii si mai multi indicatori obiectivi. Pe lista indicatorilor recomandati de specialistii Comisiei Europene se regaseau indicele de crestere a productivitatii, cresterea economica, cresterea salariului mediu brut si rata inflatiei. Astfel, Comisia Europeana nota ca “in decizia de crestere a salariului minim pe economie nu trebuie sa intervina arbitrat subiectivismul politic pe care il poate avea un guvern”.
Ultimele NOUTATI
Ce este colectarea selectiva a deseurilor si de ce conteaza pentru mediu si societate?
Romania urca in clasamentul avutiei nationale: salt de 4 pozitii pana pe locul 29 in Europa
Fraudele de tip spoofing fac ravagii: cum ajung romanii victime ale noii escrocherii
Mediul privat isi revine? Scade puternic numarul firmelor care isi suspenda activitatea
Partenerii nostri
Incadrarea in munca a persoanelor cu handicap! OBLIGATIILE angajatorilor si amenzile de 50.000 lei
Desfiintarea unor posturi. Procedura, etape, conditii
Dreptul la pensia privata din Pilonul II. Cum, cand si in ce mod se poate retrage suma depusa?
Plata dividende catre o persoana fizica nerezidenta: Ce obligatii fiscale are societatea din Romania
Reglementarea licentelor de transport: Tipuri si acte necesare
Contractul de mandat: Care sunt obligatiile unui administrator
Cum functioneaza tichetele de masa: Ce sunt, cine le emite, ce spune legea