Guvernul promite ca noile masuri fiscale vor proteja populatia si firmele: mediul de afaceri are alta parere
noile masuri fiscalemodificari fiscalenoul cod fiscal 2024
Proiectul de lege care contine masurile fiscale ce ar urma sa fie adoptate in Parlament prin asumarea raspunderii Guvernului este vazut de coalitia de la Palatul Victoria ca fiind un scut de protectie pentru mediul de afaceri si populatie. Totodata, oficialii din Guvern cred ca masurile stipulate in proiect pot reduce deficitul, fiindca sunt controlate mai bine atat cheltuielile, cat si incasarile.
Ministrul de Finante, Marcel Bolos, crede ca datorita noului proiect avem mari sanse sa tinem deficitul bugetar sub control: "Daca avem o colectare corespunzatoare si avem o cheltuire a banilor responsabila, este posibil fie sa tinem sub control deficitul bugetar si sa se vada ca am intrat intr-o zona de sustenabilitate si de stabilitate pentru deficitul bugetar, fie vedem la momentul respectiv ce tipuri de masuri vom mai putea lua, dar este prematur sa ne pronuntam
(...) Sa nu uitam ca suntem in discutii cu Comisia Europeana pentru ca sa ne ajustam traiectoria de deficit bugetar. Noi facem in aceste zile simulari care rezulta din proiectul de lege pe care l-am mentionat si, in functie de aceste simulari si de felul in care vom conveni cu Comisia Europeana, va vom anunta din timp care va fi traiectoria de deficit bugetar. Un lucru este foarte cert, este ca trebuie sa fim foarte realisti cu aceste masuri pe care noi le adoptam, care am spus ca sunt cele care protejeaza populatia si mediul de afaceri, raportat la problema pe care noi o avem de deficit bugetar si in acest context discutam de ceea ce inseamna sustenabilitatea financiara a Romaniei pe termen lung".
Noul pachet fiscal ne-ar aduce garantia unui deficit de cel mult 5,5% din PIB
Ministrul mai crede, de asemenea, ca Romania se poate incadra intr-un deficit de maximum 5.5% din PIB.
"Daca luam in calcul si partea de reducere de cheltuieli, asa cum arata acum in forma aceasta, daca luam in calcul si partea de evaziune fiscala, sunt 22 de miliarde lei. Noi, in acest an, daca legea este aprobata, atunci si vom obtine venituri suplimentare la buget, dar noi mizam pe doua lucruri importante: unul este cel legat de controlul cheltuielilor in perioada urmatoare si stiti bine ca in fiecare luna aprobam limite ale cheltuielilor pe care le putem efectua din bugetul de stat, pe de o parte, si, pe de alta parte in fiecare luna incercam sa monitorizam incasarile si sa reducem gapul dintre veniturile planificate si cele realizate. Asta este un efort pe care il facem. Nu exista acest risc de a depasi 5,5% din PIB", a mai punctat seful de la Finante.
Foto: freepik.com