Ideea oamenilor de afaceri pentru reformarea Romaniei: Pact pentru PNRR
pact pentru pnrrpnrr romaniabani pnrrfonduri pnrr
Daca intrebi 100 de romani, cel putin 75-80% iti vor spune ca sunt de dreapta si capitalisti, dar, cu toate acestea, majoritatea vor ajutoare sociale, salariu minim stabilit de stat, nu de piata muncii; desigur plafonarea preturilor, daca se poate la orice, mai ales la energie electrica, gaze naturale si lemne de foc si supraimpozitarea companiilor.
Desi oamenii nu-si dau seama de asta, si cand este bine, si cand este rau, greul este dus de
antreprenori, de cei care isi risca, de multe ori economiile, ca sa puna bazele unei afaceri, sa creeze si sa mentina locuri de munca si, in cele din urma, sa plateasca taxe si impozite din care este alimentat bugetul de stat din care sunt platite inclusiv ajutoarele sociale si din care pot fi majorate pensiile.
In contextul crizei politice si sanitare, oamenii de afaceri incearca sa-si faca vocile auzite de catre politicienii asa-zisi de dreapta si de catre cei asa-zisi de stanga.
Astfel, Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) solicita tuturor partidelor politice parlamentare responsabile incheierea unui pact pentru implementarea Planului National de Redresare si Rezilienta (PNRR).
AOAR solicita de urgenta explicitarea circuitului financiar si clarificarea utilizarii resurselor care vor fi obtinute din prefinantare, asumarea publica a calendarului de reforme si investitii din PNRR si implementarea riguroasa a acestora.
Asociatie le pune in vedere politicienilor ca au mai putin de 5 ani, pana in august 2026, pentru a reforma o tara, a investi masiv si a recupera decalaje de dezvoltare importante, cu un calendar ce nu permite nicio amanare.
Calendarul este strans
AOAR le pune sub nas politicinilor datele cheie legate de PNRR:
- o saptamana pana la aprobarea finala a PNRR in Consiliul Europei (28 octombrie - 1 noiembrie 2021);
- aproximativ o luna pana la transmitera cererii si intrarea in tara a prefinantarii de 3,8 miliarde de euro (noiembrie 2021);
- doua luni pentru a indeplini 21 de jaloane (31 decembrie 2021);
- 8 luni pentru a aproba 20 de legi in Parlament (30 iunie 2022);
- 11 luni pentru a obtine 6 miliarde de euro (30 septembrie 2022);
- 3 ani pana la alegerile viitoare, pentru a obtine 19,5 miliarde de euro (30 septembrie 2024).
Oamenii de afaceri atrag atentia ca ne lipsesc unii dintre pilonii fundamentali pentru PNRR.
Romania nu are sistemul de management, audit, control si procedurile aferente aprobate, sistemul IT implementat, structuri de monitorizare si de coordonare functionale, structuri dedicate in fiecare minister responsabil de reforme si investitii, si nici OUG-uri pentru operationalizarea PNRR.
"Avem insa un plan de reforma si investitii finantat, cu termene clare, asumat in relatia cu Comisia Europeana si la care Romania s-a angajat.
Este necesar, deci, un plan rapid de implementare si un angajament ferm pentru punerea in aplicare a reformelor, finalizarea investitiilor si decontarea acestora.
Acest lucru nu se poate intampla in lipsa unui Guvern responsabil si a unui acord politic pentru sustinerea unui program de guvernare centrat pe implementarea PNRR in Parlament.
Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania solicita tuturor liderilor politici ai partidelor parlamentare incheierea de urgenta a unui PACT PENTRU PNRR!" - se arata intr-un comunicat al AOAR.