In 2024, multi patroni din Romania isi vor restructura afacerile: ce inseamna acest lucru, la ce sa te astepti ca simplu angajat
restructurare afaceriantreprenori
Noi analize iau pulsul managerilor din Romania si indica deja care va fi tendinta anului 2024 in materie de afaceri.
Se pare ca foarte multi manageri locali vor opta pentru a-si restructura afacerile in anul ce sta sa inceapa. Motivul ar fi reprezentat de actualele probleme economice globale care genereaza foarte multa incertitudine si lipsa de predictibilitate.
Cu alte cuvinte, precautia va fi cuvantul anului 2024 in sectorul privat romanesc.
Ce inseamna restructurarea unei afaceri
Restructurarea unui business presupune un proces care face referire la aplicarea mecanismelor de preventie in lumea
afacerilor. Putem vorbi si despre pierderea locurilor de munca, nu este exclus, insa mai mult decat atat restructurarea poate sa insemne reorientarea activitatii unei firme, regandirea mecanismelor sale interne de functionare pentru adaptarea la o piata, pentru consolidare. Vorbim, de asemenea, despre minimizarea pierderilor, a riscurilor si restabilirea cresterii si eficientizarii activitatii economice.
Potrivit Recomandarilor Comisiei Europene, Noua Abordare a Esecului Afacerii si Insolventa din 12 martie 2014, Articolul II. 5 (b), restructurarea inseamna schimbarea compozitiei, conditiilor sau a structurii activelor si datoriilor unei companii, sau o combinatie a acestor elemente, in scopul de a continua in tot sau in parte activitatea acesteia – principiul celei de-a doua sanse acordata debitorului onest, regasit si in Directiva 2019/1023 privind restructurarea si insolventa.
Expertii din cadrul Frames au realizat un Barometru la comanda Sierra Quadrant, care arata ca numeroase companii romanesti vor trece la restructurare in 2024 din cauza incertitudinilor si a provocarilor aparute pe plan fiscal, odata cu valul de modificari adoptat de Guvern inclusiv acum, pe ultima suta de metri din an.
Antreprenorii locali sunt de parere ca 2024 nu va fi un an bun pentru afaceri
Conform cercetarii, 3 din 5 antreprenori (62%) si-au trecut drept principal obiectiv in 2024 restructurarea si optimizarea operatiunilor financiare.
Multi manageri se tem mai ales de inflatie in anul ce sta sa inceapa. Astfel, cei mai multi respondenti (71%) au indicat inflatia si efectele sale drept provocarea cea mai mare pe care o anticipeaza pentru 2024, impreuna cu cresterea costurilor operationale si scaderea vanzarilor.
Mai grav este ca numai13% dintre antreprenorii ce au luat parte la cercetare considera ca anul viitor va fi unul bun pentru business.
Analiza a fost realizata in perioada 15-26 noiembrie 2023, pe un esantion de 1067 de antreprenori, manageri si angajati cu functii de raspundere din economie.
Foto: freepik.com