In aprilie, facturile vor deveni de nesuportat: pana si statul incepe sa faca economii, de pe acum
oprire termocentraleoprire hidrocentralenecesar energie romania
Pe 26 ianuarie 2022, consumul de energie electrica al Romaniei a trecut de 9.000, dintre care 1.600 MW a fost necesar sa fie importati. Consumul instantaneu record la nivel national pentru perioada de iarna a fost de 9.975 MW. Din fericire pentru productia de energie electrica a Romaniei, in ultimele zile, procente importante, de doua cifre, au fost obtinute din centralele eoliene.
Daca vantul va mai bate cu putere, ar putea compensa inchiderea programata a unor capacitati de
productie ale hidrocentralelor si termocentralelor.
Cea mai mare unitate de productie a energiei electrice care va fi oprita programat este centrala pe gaze in ciclu combinat de la Brazi a Petrom, relateaza
economica.net.
Centrala are o putere instalata de 860 MW si, anul trecut,a produs o cantitate record de energie electrica. Insa, centrala, va fi oprita, intre 1 ianuarie si 30 aprilie, pentru lucrari de revizie.
Franck Neel, director in cadrul OMV Petrom, a declarat ca aceasta companie vinde mai multa electricitate decat produce si isi va acoperi obligatiile contractuale cumparand energie de pe piata.
Alte sapte capacitati de productie vor face pauza
Pe langa centrala de la Brazi, datele ENTSO-E, asociatia operatorilor de transport si sistem din Europa, arata ca si alte capacitati de productie vor fi oprite.
Intre 14 februarie si 23 martie, va fi oprit un grup de 194 MW al hidrocentralei de la Portile de Fier, dupa ce, intre 1 februarie-4 martie, este oprit un alt hidroagregat de la Portile de Fier.
De asemenea, intre 7 februarie si 10 martie, este oprit si o centrala pe gaze a CET Bucuresti Sud si un agregat al hidrocentralei de la Raul Mare Retezat, in martie.
Totodata, de la 1 aprilie pana pe 15 mai, nu va mai produce energie unul dintre grupurile termocentralei de la Rovinari, de 330 MW.