In plina criza si cu un razboi total la granita, acesti ANGAJATI ROMANI primesc SALARII MAI MARI: cine sunt si cum au reusit
greva uzina cugircresteri salariale cugirconditii munca romania
In timp ce angajatii din IT primesc salarii de mii sau chiar zeci de mii de euro pe luna, mai exista, in Romania, categorii de angajati platiti execrabil, desi nu numai ca muncesc pe branci, dar o fac si in conditii mizere. Unul dintre aceste exemple sunt salariatii Uzinei Mecanice din Cugir, aflati, zilele trecute, in greva spontana.
Sute de
muncitori de la cele doua fabrici de armament din Cugir au intrerupt, pe 15 februarie, activitatea, cerand cresterea salariilor, unele de numai 1.800 de lei.
Primii care au oprit lucrul au fost angajatii de la Uzina Mecanica Cugir, care au mers in centrul orasului, la sediul administrativ. Acolo s-au raliat protestului si salariatii de la Fabrica de Arme.
Protestele au continuat vineri, iar angajatii au declarat ca nu au mai avut o majorare salariala de doi ani.
Efortul lor nu a fost in zadar. In cele din urma, au obtinut cresteri salariale de cel mult 450-500 de lei, in functie de categoriile de personal, iar activitatea la cele doua fabrici de armament a fost reluata.
Insa, majorarea neta ar fi de cel mult 397 de lei, la suma de incadrare, conform liderilor de sindicat ai uziniei, care considera ca negocierile nu s-au incheiat cu rezultatul dorit pentru angajatii care au salarii extrem de mici.
Ministerul Economiei face analiza managementului
La randul sau, ministrul Economiei, Florin Spataru, a anuntat ca se va face o analiza a managementului companiei.
“Dupa mai multe discutii cu reprezentantii managementului, Consiliului de administratie si reprezentantii sindicatului, am primit informatia ca s-a semnat un protocol de crestere salariala care include si alte revendicari. Am avut discutii atat cu managementul, reprezentantii Consiliului de administratie si sindicatele de la fabrica de armament. Acolo, situatia a fost rezolvata anterior tot printr-un acord pe care l-am avut de crestere salariala in limitele restrictiilor bugetare pe care le avem, dar, de asemenea, tinand cont ca au existat decalaje acumulate in decursul multor ani pe care am reusit sa le corectam.
Salariile au fost crescute in functie de categoriile de personal. Cresterile salariale pentru anumite categorii vor fi, maximum, undeva intre 450 si 500 de lei. Vorbim aici de a veni cu o solutie pentru acesti oameni care, intr-adevar, aveau salarii foarte mici”, a explicat Spataru.
El a adaugat, ca de-a lungul timpului, semnalele transmise de muncitori nu au ajuns la minister. Acei angajati au facut o greva japoneza si aceasta informatie nu a ajuns la Ministerul Economiei. Conducerea ar fi trebuit sa informeze, pentru ca mi se pare normal ca noi, ca actionar majoritar, sa stim ce se intampla acolo.
Vom face o analiza in ceea ce priveste managementul si modul in care aceste companii sunt conduse si profesionalismul si competenta oamenilor din Consiliul de administratie”, a spus ministrul.
Citeste si:
De ce saptamana de patru zile NU este solutia pentru STRESUL de la locul de munca modern
Foto: facebook Ziarul Unirea