Ingenuncheati de rusi, salvati de romani: moldoveni, scosi de Romania din marea criza energetica. Fericire la Chisinau
criza energetica moldovacriza energiegaze naturale moldova
Romania demonstreaza cu adevarat astazi ca este fratele mai mare, de peste Prut, al Republicii Moldova. In conditiile in care Rusia blocheaza mare parte din energia livrata Moldovei, tara are nevoie acuta de importuri, altfel situatia este delicata. Singura lor salvare suntem noi si, din 3 decembrie, am inceput sa exportam deja gaz natural prin conducte, spre Republica Moldova si ai ei aproximativ 2.5 milioane de cetateni.
Sambata, 3 decembrie, inca de la orele pranzului, Romania a inceput sa pompeze gaz in conductele spre Republica Moldova, prin conducta Iasi-Ungheni - au declarat, pentru AGERPRES, reprezentantii Transgaz.
"Astazi (sambata - n.r.), la ora 13:00, a inceput transportul de gaze pe directia Romania - Republica Moldova. Sunt nominalizati 1.023.266 de metri cubi. Compresorul functioneaza normal", au precizat oficialii companiei transportatoare de gaze.
Gazprom va reduce din 1 decembrie cu 56,5% livrarile de gaze naturale catre Republica Moldova - transmiteau liderii de la Chisinau, pe 22 noiembrie. Situatia tarii este, prin urmare, grava!
"Si in presa internationala vedem informatii despre o coalitie intre fortele politice pro-ruse din Moldova si grupuri infractionale corupte care incearca sa foloseasca situatia dificila din tara, inclusiv inflatia, impactul crizei energetice si economice. Ei vor sa foloseasca toate aceste argumente impotriva autoritatilor democratice si, desigur, impotriva proceselor democratice", spunea presedintele Maia Sandu, la inceputul lunii noiembrie.
"In ceea ce priveste sectorul energetic, stiti ca Gazprom, fara nicio justificare sau explicatie, a redus livrarile de gaze naturale cu 50%. Credem ca aceasta este o decizie politica, aceasta nu este o decizie comerciala, pentru ca Moldova a platit pentru consumul de gaz, in pofida faptului ca preturile au crescut si au devenit foarte mari", mai spunea Maia Sandu, tot la inceputul lunii noiembrie.
Desi nu este parte a Uniunii Europene, oficialii europeni au reactionat la problemele Moldovei, transmitand mesaje de sustinere. O astfel de pozitie apartine, de exemplu, sefei Comisiei Europene: "Vom face tot posibilul pentru a livra gaze Moldovei de la alti furnizori. In ceea ce priveste energia electrica, faceti parte din piata noastra si vom imparti cu voi cat mai multa energie electrica", a spus Ursula von der Leyen.
Scumpirile din Energie fac ravagii in Moldova. Tariful la gaze a crescut de 6 ori in ultimul an. Preturile sunt de doua ori mai mari, fata de Romania
Conform Maiei Sandu, consumatorii moldoveni de
energie sunt intr-o situatie foarte dificila. Ea spune ca tariful la gaze a crescut de sase ori in ultimul an si este de doua ori mai mare decat nivelul de la noi din tara.
Foto: Facebook/Maia Sandu