Aceste date sunt cu atat mai interesante cu atat cu cat pe tot parcursul anului trecut am fost informati de guvernanti cu privire la cresterea salariilor si imbunatatirea calitatii vietii. Chiar daca anumite masuri au fost aplicate in teorie, o parte importanta a populatiei reproseaza celor de la putere ca acestea nu se resimt in viata de zi cu zi. Iar, in aceste conditii, degeaba ne mandrim cu cifre bune pe hartie, daca in realitate nu se poate observa niciun fel de rezultat.
Conform datelor prezentate de Institutul National de Statistica, veniturile totale medii lunare in trimestrul al treilea al anului 2018, in termeni nominali, au fost de 4.454 de lei pe gospodarie, respectiv de 1.713 lei pe persoana. INS ne arata in raportul publicat astazi ca veniturile banesti ale populatiei s-au ridicat, in medie, in aceasta perioada, la un total de 4.090 de lei lunar pe gospodarie, respectiv 1.573 de lei pe persoana. In acelasi timp, veniturile medii in natura au fost de 364 de lei lunar pe gospodarie, respectiv 140 de lei pe persoana.
Este important de observat ca intre mediul rural si mediul urban exista o diferenta destul de considerabila la capitolul venituri totale inregistrate. Asa cum era de asteptat, veniturile mai mari au fost inregistrate in mediul urban, acolo unde media lor a fost de 2.058 de lei. In acelasi timp, veniturile totale medii inregistrate in mediul urban au fost de doar 1.311 lei.
Cea mai importanta sursa de venit a populatiei a fost reprezentata, fara doar si poate, de salarii si celelalte venituri asociate acestora, acestea avand o pondere de 67 de procente din totalul veniturilor. Veniturile totale ale populatiei au mai cuprins venituri din prestatii sociale (18%), venituri din agricultura (2.2%), venituri din activitati neagricole independente (2.5%), venituri in natura (8.2%) si venituri obtinute din proprietatea si vanzarea de active din patrimoniul gospodariei (1.1%).
In continuare, raportul ne arata ca in trimestrul III din anul 2018 au fost inregistrate cheltuieli totale medii ale populatiei de 3.981 de lei pe gospodarie, respectiv de 1.497 de lei pe persoana. Astfel, asta inseamna ca ponderea cheltuielilor din veniturile totale este de 87.4%. La fel ca si in cazul veniturilor, exista o diferentiere considerabila intre cheltuielile medii inregistrate in mediul urban si cele inregistrate in mediul rural. Astfel, in mediul urban, au fost inregistrate cheltuieli totale medii de 1.770 de lei, in timp ce in mediul rural au fost inregistrate cheltuieli de doar 1.178 de lei.
Daca aruncam o privire structurii cheltuielilor totale ale gospodariilor, vom observa ca cea mai mare pondere este, desigur, a cheltuieilor de consum - 60.5 procente. In continuare, 31.4% din cheltuieli au fost cele legate de impozite, taxe si diverse contributii. Cea mai mica pondere din cheltuielile totale o au cheltuielile de investitii, acestea reprezentand doar 0.6 procente din totalul acestora. Educatia are, de asemenea, o pondere extrem de mica din cheltuielile totale, de doar 0.2 procente, o cifra cu adevarat ingrijoratoare.
Citeste si: Transportul public in comun din Cluj-Napoca poate fi platit cu telefonul
Sursa foto: pexels.com
Ultimele NOUTATI
Motive mai putin evidente pentru care instanta de judecata poate anula o concediere disciplinara
1 Mai muncitoresc: De la mitinguri fortate la gratare clandestine - cum se sarbatorea Ziua Muncii in vechiul regim
Chinezii au planuri incredibile! Incep rapid sa construiasca 10 noi reactoare nucleare, investitie de 27 de miliarde de dolari
Partenerii nostri
Evolutia conceptului de brand de angajator - diferente si alte tipuri de branding
[MODEL] Instalator ventilare si aer conditionat - cod COR 712606
Vouchere de vacanta 2025: conditii acordare si tratament fiscal
Falsul in declaratii: Ce spune legea si cum te poate afecta
Ghidul alegatorului din strainatate pentru Alegerile Prezidentiale 2025
Actul constitutiv in Romania: Cum se redacteaza si se depune corect
Te-ar putea interesa si