Leul va continua sa scada in raport cu euro. Estimarile analistilor pentru urmatoarele 12 luni

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Leul va continua sa scada in raport cu euro. Estimarile analistilor pentru urmatoarele 12 luni
Leul va continua sa scada in raport cu euro. Estimarile analistilor pentru urmatoarele 12 luni
de Magda Florea la 24 Apr. 2019
Urmareste-ne pe Google News
crestere economicainflatiecurs valutareuro leuscumpirirazboi sua chinabrexit

Indicatorul de incredere macroeconomica al CFA Romania, calculat pe baza estimarilor membrilor organizatiei, a crescut usor in martie, fata de luna anterioara, cu 0,5 puncte pana la 34,9 puncte, dar analistii estimeaza ca euro ar putea depasi pragul de 4,85 lei in urmatoarele 12 luni, arata datele publicate, marti, de CFA Romania. Contextul mondial nu este favorabil in acest moment, iar incertitudinile venite din partea Brexit-ului si a razboiului comercial SUA-China lovesc si mai puternic o economie subrezita ca a Romaniei, unde povara fiscala este mare, mediul de afaceri se simte descurajat de politicile aplicate de Guvern, iar scumpirile sunt la ordinea zilei, la fel ca scandalurile politice.

Luni, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a afisat un curs de 4,7584 lei/euro.
 
Indicatorul de Incredere Macroeconomica ia valori intre 0 (lipsa increderii) si 100 (incredere deplina in economia romaneasca).
 
In martie, indicatorul conditiilor curente a scazut fata de luna anterioara cu 0,4 puncte, pana la 47,1 puncte (fata de aceeasi luna a anului anterior, indicatorul conditiilor curente a scazut cu 17,1 puncte).
 
Totdata, indicatorul anticipatiilor a crescut cu 1 punct pana la 28,9 puncte (fata de aceeasi luna a anului anterior, indicatorul anticipatiilor a scazut cu 10,5 puncte).
 
"In ceea ce priveste cursul de schimb EUR/RON, peste 84% dintre participanti anticipeaza o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuala). Astfel, valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,7946, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,8541”, se arata in comunicat.
 
Rata anticipata a inflatiei pentru orizontul de 12 luni (aprilie 2020/aprilie 2019) a inregistrat o valoare medie de 4,03%.
 
"Sunt de remarcat anticpatiile de majorare a dobanzilor pentru scadentele pe termen mediu (5 ani), peste 80% dintre participanti anticipand aceasta evolutie, precum si anticipatiile de majorare a primei de risc a Romaniei, peste 88% dintre participanti anticipand aceasta evolutie”, se arata in comunicat.
 
Sondajul este realizat in ultima saptamana a fiecarei luni, iar participantii sunt membri ai CFA Romania si candidatii pentru nivelurile II si III ale examenului CFA.
 

Cresterea economica europeana este moderata pe fondul incertitudinilor de la nivel mondial

 
Se preconizeaza ca economia europeana va creste pentru al saptelea an consecutiv in 2019, previziunile de expansiune vizand toate statele membre. Se estimeaza ca ritmul global de crestere va fi moderat in comparatie cu nivelurile ridicate din ultimii ani, iar viitorul este marcat de un grad ridicat de incertitudine. In 2019, se preconizeaza ca economia Romaniei va creste cu 3,8%, cu o inflatie de 3,3%. 
 
Valdis Dombrovskis, vicepresedinte, comisar responsabil pentru moneda euro si dialogul social, precum si pentru stabilitatea financiara, serviciile financiare si uniunea pietelor de capital, a declarat: 
 
"Potrivit estimarilor, economiile tuturor tarilor UE vor continua sa creasca in 2019, ceea ce inseamna mai multe locuri de munca si mai multa prosperitate. Si totusi, previziunile noastre sunt revizuite in scadere, in special pentru cele mai mari economii din zona euro. Acest lucru reflecta factori externi, cum ar fi tensiunile comerciale si incetinirea activitatii economice de pe pietele emergente, in special in China.
 
 Apar din nou, in unele tari din zona euro, ingrijorari legate de corelarea dintre datoria suverana si banci si de sustenabilitatea datoriei. Posibilitatea unui Brexit haotic da nastere unor motive suplimentare de incertitudine. A fi constienti de aceste riscuri tot mai mari inseamna sa rezolvam doar jumatate din problema. 
 
Cealalta jumatate tine de alegerea unei combinatii adecvate de politici, cum ar fi facilitarea investitiilor, dublarea eforturilor pentru a realiza reforme structurale si desfasurarea unor politici bugetare prudente.”
 
Pierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice si financiare, impozitare si vama, a afirmat: 
 
"Dupa ce a atins nivelul maxim in 2017, ritmul de crestere a economiei UE va continua sa incetineasca in 2019, ajungand la 1,5 %. Aceasta incetinire va fi mai pronuntata decat se preconiza in toamna trecuta, in special in zona euro, din cauza incertitudinilor care planeaza asupra comertului mondial si a factorilor interni care afecteaza economiile noastre cele mai mari. 
 
Fundamentele economiei europene raman insa solide si vom continua sa primim vesti bune, in special in ceea ce priveste locurile de munca. Cresterea ar trebui sa se relanseze treptat in a doua jumatate a acestui an si in 2020.”
 

Cresterea economica

 
Activitatea economica a scazut in intensitate in al doilea semestru al anului trecut, cresterea comertului mondial a incetinit, incertitudinile au subminat increderea, iar productia din unele state membre a fost afectata de factori interni temporari, precum perturbarile legate de productia automobilelor, tensiunile sociale si incertitudinile legale de politica bugetara. Drept rezultat, cresterea produsului intern brut (PIB) atat in zona euro, cat si in UE a scazut de la 2,4 % in 2017 la 1,9 % in 2018 (previziunile din toamna: 2,1 % pentru UE28 si zona euro).
 
Dinamica economica de la inceputul acestui an a fost modesta, desi indicatorii de baza sunt in continuare solizi. Cresterea economica va continua, dar va fi mai moderata. Economia europeana mai beneficiaza inca de pe urma imbunatatirii conditiilor de pe piata muncii, a conditiilor favorabile de finantare si a unei orientari bugetare usor expansioniste. In prezent, se preconizeaza ca PIB-ul din zona euro va creste cu 1,3 % in 2019 si cu 1,6 % in 2020 (previziunile din toamna: 1,9 % in 2019; 1,7 % in 2020). Si previziunile de crestere a PIB-ului in UE au fost revizuite in jos, la 1,5 % in 2019 si 1,7 % in 2020 (previziunile din toamna: 1,9 % in 2019; 1,8 % in 2020).
 
In randul statelor membre mai mari, revizuirile in scadere ale cresterii in 2019 au fost considerabile pentru Germania, Italia si Tarile de Jos. Numeroase state membre beneficiaza in continuare de o cerere interna solida, sustinuta si de fonduri UE.
 

Inflatia

 
Inflatia preturilor de consum din zona euro a scazut la sfarsitul anului 2018 din cauza unei scaderi bruste a preturilor la energie si a unei inflatii mai scazute a preturilor la alimente. Inflatia de baza, care exclude preturile la energie si la alimente, a fost scazuta pe tot parcursul anului, in pofida unei cresteri mai rapide a salariilor. In 2018, inflatia globala (IAPC) a fost in medie de 1,7 %, in crestere de la 1,5 % in 2017. Avand in vedere ca estimarile privind pretul petrolului pentru acest an si anul viitor sunt mai scazute acum decat in toamna, se preconizeaza ca inflatia din zona euro va scadea pana la 1,4 % in 2019, iar apoi va creste usor la 1,5 % in 2020. Pentru UE, se preconizeaza ca inflatia va fi, in medie, de 1,6 % in acest an si va creste pana la 1,8 % in 2020.
 

Incertitudini

 
Perspectivele economice prezinta un nivel ridicat de incertitudine, iar previziunile sunt expuse unor riscuri de evolutie negativa. Tensiunile comerciale, care afecteaza de ceva timp perceptia generala asupra economiei, s-au atenuat intr-o anumita masura, dar raman un motiv de ingrijorare. Este posibil ca economia Chinei sa incetineasca mai brusc decat se preconizase, iar pietele financiare globale si multe piete emergente sunt vulnerabile la schimbari bruste ale perceptiei riscului si ale asteptarilor in ceea ce priveste cresterea. Pentru UE, procesul „Brexit” ramane o sursa de incertitudini.
 

Pentru Regatul Unit, o ipoteza pur tehnica pentru 2019

 
Avand in vedere procesul de retragere a Regatului Unit din UE, previziunile pentru 2019 si 2020 se bazeaza pe o ipoteza pur tehnica de statu-quo in ceea ce priveste structura schimburilor comerciale dintre UE27 si Regatul Unit. Aceasta ipoteza a fost formulata doar in scopul elaborarii previziunilor si nu are niciun impact asupra procesului care se desfasoara in contextul articolului 50.
 

Context

 
Aceste previziuni se bazeaza pe o serie de ipoteze tehnice referitoare la evolutia cursurilor de schimb, a ratelor dobanzilor si a preturilor produselor de baza, intemeiate pe informatiile disponibile pana la data de 25 ianuarie 2019. In ceea ce priveste toate celelalte date utilizate, previziunile tin cont de informatiile disponibile pana la data de 31 ianuarie.
 
Comisia Europeana publica in fiecare an doua seturi de previziuni cuprinzatoare (in primavara si in toamna) si doua seturi de previziuni intermediare (in iarna si in vara). Previziunile intermediare examineaza evolutia anuala si trimestriala a PIB-ului si a inflatiei pentru anul in curs si pentru anul urmator pentru toate statele membre si pentru zona euro, precum si datele consolidate la nivelul UE.
 
Urmatoarele previziuni cuprinzatoare ale Comisiei Europene vor fi previziunile economice din primavara anului 2019 elaborate in mai 2019.

Citeste si: 10 destinatii de vis din Europa pentru minivacanta de 1 mai

Sursa foto: pexels.com
Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Ce inseamna restructurarea unui credit si cum te poate ajuta cand esti ingropat in datorii la banci
Financiar-Bancar

Ce inseamna restructurarea unui credit si cum te poate ajuta cand esti ingropat in datorii la banci

today16 Apr. 2024
Cum poti sa faci bani ca tanar in Romania, chiar daca esti inca la scoala sau facultate
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Cum poti sa faci bani ca tanar in Romania, chiar daca esti inca la scoala sau facultate

today16 Apr. 2024
Cum poti sa faci bani dintr-o gradina la tara: idei de afaceri pentru timpul liber
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Cum poti sa faci bani dintr-o gradina la tara: idei de afaceri pentru timpul liber

today16 Apr. 2024
Noua lege a pensiilor aduce mai multi bani batranilor: formula noua de calcul, in plus fata de ce se stia
Economie

Noua lege a pensiilor aduce mai multi bani batranilor: formula noua de calcul, in plus fata de ce se stia

today16 Apr. 2024
5 moduri creative de a incorpora covoare din blana de oaie in decorul casei tale
Casa si gradina

5 moduri creative de a incorpora covoare din blana de oaie in decorul casei tale

today16 Apr. 2024
Credite Agricole: Care sunt cele mai bune optiuni si conditii
Business

Credite Agricole: Care sunt cele mai bune optiuni si conditii

today16 Apr. 2024
Contractele cu statul: O solutie reala pentru dezvoltarea afacerii?
Business

Contractele cu statul: O solutie reala pentru dezvoltarea afacerii?

today16 Apr. 2024
Cumparati aur, e cea mai sigura investitie. Iata de ce
Ultimele stiri economice

Cumparati aur, e cea mai sigura investitie. Iata de ce

today16 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Cum poti sa faci bani dintr-o gradina la tara: idei de afaceri pentru timpul liber
Banii tai - sectiune de educatie...

Cum poti sa faci bani dintr-o gradina la tara: idei de afaceri pentru timpul liber

today16 Apr. 2024
Noua lege a pensiilor aduce mai multi bani batranilor: formula noua de calcul, in plus fata de ce se stia
Economie

Noua lege a pensiilor aduce mai multi bani batranilor: formula noua de calcul, in plus fata de ce se stia

today16 Apr. 2024
5 moduri creative de a incorpora covoare din blana de oaie in decorul casei tale
Casa si gradina

5 moduri creative de a incorpora covoare din blana de oaie in decorul casei tale

today16 Apr. 2024
Credite Agricole: Care sunt cele mai bune optiuni si conditii
Business

Credite Agricole: Care sunt cele mai bune optiuni si conditii

today16 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x