Consilierul guvernatorului Mugur Isarescu sustine ca situatia de la aceasta ora din Statele Unite ale Americii nu este deloc prea buna, tara noastra urmand sa fie afectata in cazul in care lucrurile se vor indrepta in directia gresita. Lucian Croitoru sustine ca Statele Unite au intrat in cea mai lunga perioada de expansiune economica din istorie, de 122 de luni, ceea ce ridica mari semne de ingrijorare in toate colturile lumii. De asemenea, ciclul creditului de 6-7 ani a fost depasit. Totodata, datoria corporatiilor nefinanciare de peste Ocean a crescut cu 54% in comparatie cu anul 2008, in timp ce datoria Statelor Unite a crescut cu nu mai putin de 300%.
In aceste conditii, Lucian Croitoru sustine ca nu este de mirare ca marile banci centrale ale lumii s-au apucat deja de noi taieri de dobanzi si de relaxari cantitative, semnele unei noi perioade de scadere economica fiind deja evidente. Totodata, consilierul guvernatorului BNR mai sustine ca la ora actuala, curba randamentelor e inversata. Daca ne uitam in trecut, “de cate ori s-a inversat curba randamentelor din 1961 incoace, de atatea ori a aparut o recesiune”. Totodata, tot din punct de vedere statistic mai putem observa ca dupa inversare “a mai durat maximum 22 de luni pana la recesiune”.
In continuare, Lucian Croitoru sustine ca vom avea de-a face cu o recesiune similara cu cea din 2008, adica cu o “recesiune anormala”. Consilierul guvernatorului BNR explica ca o recesiune economica normala trece destul de repede, avand o evolutie in V, ceea ce duce la o cadere a economiei pentru 1-2 ani, dupa care totul revine la normal, insa o recesiune anormala este mult mai complicata. Mai mult decat atat, facand referire la incercarile bancilor centrale de a stimula economia si inflatia prin taieri de dobanzi si prin cresterea bazei monetare, Croitoru sustine ca noua recesiune va fi si mai rea deoarece “ce a fost de inventat s-a inventat deja”.
Lucian Croitoru vorbeste si despre cresterea accelerata atat a salariilor din mediul bugetar, cat si a pensiilor, avertizand ca exista o problema serioasa de sustenabilitate. Spre exemplu, rata de crestere a salariilor din sectorul bugetar din perioada 2016 - 2018 este mai mare decat cea din 2007 - 2008, acestea ajungand in anul precedent la aproximativ 39% din incasarile bugetare. Practic, in tara noastra s-a merg pe o strategie complet opusa in comparatie cu cea adoptata in marea majoritate a tarilor europene, acolo unde ponderea salariilor platite de stat a scazut dupa 2008.
Mai mult decat atat, pensiile ar urma sa creasca accelerat incepand cu anul urmator. Impreuna, salariile si asistenta sociala ajungeau in 2018 la un nivel de 80% din venituri, estimarile pentru 2019 aratand ca se va ajunge la un nivel de 95%. In aceste conditii, Croitoru atrage atentia ca “desi poti merge la niveluri inalta, trebuie si sa le poti sustine”, in caz contrar existand riscul sa se ajunga din nou la situatia taierilor abrupte de salarii. Economistul BNR sustine ca inca exista solutii de corectie in cazul in care se vor lua masuri din timp, insa avertizeaza ca o intarziere prea mare ar putea duce la o situatie similara celei din 2010, atunci cand salariile au fost taiate.
Ultimele NOUTATI
Revolutie in sanatate: Guvernul vrea mai multi contribuabili si taie scutirile la CASS. Cine nu va mai fi asigurat?
Secretul din spatele podelelor care rezista 25 de ani fara sa se deterioreze
Publicitatea din Romania, aproape de 850 milioane euro in 2025. Digitalul castiga teren
Magazinul Unirea: de la vitrina luxului comunist la mallul-fantoma din inima Bucurestiului
Sondaj: Aproape jumatate dintre romani reclama inrautatirea situatiei financiare personale, iar trei sferturi se plang de situatia economica a tarii
Partenerii nostri
Pensionarii vor plati CASS pentru pensiile ce depasesc 3.000 de lei! Cum se va CALCULA?
Elemente noi care se introduc OBLIGATORIU in REGES ONLINE. Atentie la prevederile legale!
Declaratia 216: Cine are obligatia si pana cand se depune in 2025
TOP 3 prioritati pentru contabili in luna iulie 2025 [INFOGRAFIC]
Evaziunea fiscala - o amenintare la securitatea nationala: ce este si cum se sanctioneaza
Tichete de 50 lei pe luna pentru facturile la curent: cine beneficiaza si cum te inscrii
Te-ar putea interesa si
Publicitatea din Romania, aproape de 850 milioane euro in 2025. Digitalul castiga teren
Magazinul Unirea: de la vitrina luxului comunist la mallul-fantoma din inima Bucurestiului