Prezent in cursul zilei de vineri la un eveniment organizat de Bursa de Valori Bucuresti, presedintele Klaus Iohannis a vorbit printre altele si despre situatia economica prin care trece Romania la aceasta ora. Liderul de la Palatul Cotroceni recunoaste ca anul 2020 a fost un an greu pentru tara noastra, criza economica facandu-si simtita prezenta in contextul pandemiei de coronavirus. Klaus Iohannis ramane insa optimist, sustinand ca “exista semnale clare ca economia revine pe calea redresarii”, ultimele date statistice indicand o consistenta a PIB-ului in trimestrul al treilea in raport cu precedentele trei luni.
Datele recente ne arata ca rata somajului in economia romaneasca se mentine la putin peste 5%, ceea ce ii face pe investitorii de pe pietele financiare sa isi pastreze increderea in potentialul tarii noastre de dezvoltare. Atat liderul de la Palatul Cotroceni, cat si premierul Ludovic Orban sustin ca Romania va beneficia in urmatorii ani de fonduri europene in valoare de 80 de miliarde de euro, ceea ce reprezinta o oportunitate reala de consolidare a potentialului de crestere economica. Astfel, economia Romaniei “va incepe sa integreze beneficiile unui model nou de dezvoltare, bazat pe investitii, inovare si competitivitate”.
Nu numai presedintele Klaus Iohannis a sustinut declaratii importante la sfarsitul acestei saptamani, ci si premierul Ludovic Orban. Facand referire la o declaratie a economistului-sef din cadrul Bancii Nationale, Valentin Lazea, potrivit careia o solutie pentru reducerea deficitului bugetar ar fi reducerea cu 20% a salariilor in mediul bugetar, premierul a sustinut ca obiectivul Guvernului nu este acela de a taia salarii, ci de a creste veniturile romanilor. Facand referire insa la sectorul public, Orban a precizat ca aceste cresteri ale veniturilor trebuie facute “in conformitate cu activitatea efectiva care este depusa de angajatii din sectorul bugetar”.
Premierul Ludovic Orban a primit intrebari din partea jurnalistilor si cu privire la majorarea salariului minim pe economie, acesta sustinand ca “salariul minim, la fel ca orice alt venit care depinde de o reglementare publica, trebuie sa aiba la baza indicatori obiectivi, care sa fie in legatura cu realitatea economica”. Astfel, seful de la Palatul Victoria sustine ca din punctul sau de vedere, salariul minim pe economie “trebuie sa fie legat de productivitate, de cresterea economica si de rata inflatiei”.
Facand referire la aceleasi declaratii ale lui Valentin Lazea, Virgil Popescu, ministrul Economiei, a precizat ca programul de guvernare al PNL nu aduce in discutie taierea salariilor angajatilor din mediul bugetar. Insa, Popescu sustine ca salariile demnitarilor vor fi inghetate fara doar si poate. Nici Adrian Oros, ministrul Agriculturii, nu este de acord cu propunerea economistului-sef din cadrul Bancii Nationale, liberalul sustinand ca o asemenea solutie nu ar fi fezabila. Mai mult decat atat, Oros sustine ca o asemenea varianta de lucru nu a fost luata niciodata in discutie nici in Guvern si nici in interiorul Partidului National Liberal.
Valentin Lazea, economist-sef in cadrul BNR, a declarat la mijlocul acestei saptamani ca trebuie gasite solutii pentru angajatii din mediul bugetar in contextul in care “nu este deloc normal ca salariul mediu in sectorul bugetar sa fie mai mare decat in mediul privat”. Astfel, Lazea a adus in discutie reducerea saptamanii de lucru a bugetarilor la patru zile, ceea ce ar echivala cu o reducere a salariilor cu 20 de procente.
Ultimele NOUTATI
Fabricarea branzei, intre mestesug si precizie. Ce trebuie sa stii daca vrei sa produci branza de calitate
Abonamentul Enayati Medical City nu te lasa singur nici in vacanta. Acces rapid la medici si ghidare in sistemul medical, oriunde te-ai afla
V-ati declarat corect la Fisc toate veniturile personale? Stilul dvs. de viata este conform cu aceste venituri?
Meseria de Operator Introducere, Validare si Prelucrare Date: Poarta catre un viitor profesional digitalizat
Contabilii atentioneaza ca ANAF cere informatii fara temei legal. Recomandari pentru mediul de afaceri
Europa, mai bogata ca niciodata! UE anunta un buget istoric pentru anii urmatori, de 2 trilioane de euro
Partenerii nostri
Nulitatea unei clauze din contractul colectiv - prevederi legale si renegocierea CCM
Instructiuni proprii SSM pentru lucrul in echipa - [MODEL] si prevederi legale
Declaratia 394: Termenul de depunere in iulie si studiu de caz pentru completare fara erori
Recipisa: Ce este, la ce foloseste si exemplu practic pentru contabili
Te-ar putea interesa si
V-ati declarat corect la Fisc toate veniturile personale? Stilul dvs. de viata este conform cu aceste venituri?
Meseria de Operator Introducere, Validare si Prelucrare Date: Poarta catre un viitor profesional digitalizat