Lumea se bate pentru Inteligenta Artificiala, noi ne batem pentru...nimic !

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Lumea se bate pentru Inteligenta Artificiala, noi ne batem pentru...nimic ! Lumea se bate pentru Inteligenta Artificiala, noi ne batem pentru...nimic !
de Ion Dan Trestieni la 05 Iul. 2017
Urmareste-ne pe Google News
oxford university-future of humanity institutehlmiinteligenta artificialanoile meserii

In acest moment se reaseaza in lume noile fluxuri de materie, energie si informatii. La baza acestei batalii sta domesticirea Inteligentei Artificiale. Deocamdata , Romania este iesita din joc.

La ce asistam astazi, la nivel global ? La o lupta acerba de reasezare a tarilor pe fluxurile esentiale de materie, energie si informatii ? De ce se da aceasta batalie ? Pur si simplu pentru ca fluxurile despre care vorbesc sunt complet noi , nu se pomenea de ele acum 10 ani . In ce consta marea noutate ? In faptul ca foarte curand oamenii vor fi literalmente inlocuiti de masinile ganditoare – faimoasele AI-uri, “Artificial Inteligence” - si procesul de productie, asa cum il concepem noi astazi, va fi complet automatizat, fara om in peisaj. Ne asteapta somajul tehnic ? Da, dar numai pe cei care nu se vor adapta la acest proces ireversibil , care nu vor sti sa accepte AI ca pe ceva benefic si nu vor inventa meserii care sa serveasca si sa fie servite de AI .
 
Franta a inteles, de exemplu , acest proces. Acum doua zile presedintele Macron i-a chemat pe francezi sub steag spunandu-le ca trebuie sa-si reactiveze spiritul de cuceritori. S-a taiat panglica celui mai mare incubator de afaceri din lume , mai ales dedicat start-up-urilor care se vor ocupa cu noile tehnologii. Se va investi enorm in cercetare si fiecare companie este indemnata sa-si creeze propriul laborator de cercetare.
 
Haideti sa intelegem mai bine aceste fluxuri , pentru ca de aceasta intelegere depinde si pozitia Romaniei : la periferia lumii sau pe fluxurile importante. Vrem, nu vrem, va trebui sa ne deprindem si noi sa fim cuceritori, chiar daca se vehiculeaza stereotipul romanului pasnic care nu a atacat niciodata pe nimeni. Ori , in lumea de astazi, ca sa fii luat in evidenta, trebuie sa stii sa te bati.
 
Dupa opinia mea studiul care fixeaza cel mai bine trasaturile noilor fluxuri mondiale este cel realizat sub egida “Future of Humanity Institute” al Universitatii Oxford. Cercetarea lor a facut multe valuri - “When will AI exceed human performance ? Evidence from AI experts”. ( Cand va depasi Inteligenta Artificiala performanta umana? Evidenta obtinuta de la expertii in Inteligenta Artificiala)- Katya Grace, John Salvatier, Allan Daffoe, Baobao Zhang si Owain Evans.
 
Metoda de cercetare
 
Au fost investigati toti cercetatorii care au avut comunicari acceptate , in 2015,  la conferintele  NIPS (Neuronal Information on Processing Systems) si ICML (International Conference on Machine Learning) .
 
352 cercetatori au formulat raspunsuri (21% din cei 1634 solicitati).
 
Cecetarea a facut referinta la doua lucruri esntiale 
1. Aparitia HLMI -”high-level machine intelligence”
2. Automatizarea completa a muncii umane (AM).
 
HLMI este o masina care fara nici un ajutor exterior poate indeplini toate sarcinile pe care le face un lucrator , mai bine si mai ieftin .
AM se refera la faptul ca toate posturile dintr-un sit sunt automatizate , putandu-se realiza sarcinile umane mai bine si mai ieftin.
 
Rezultatele cercetarii
 
Progresele din domeniul AI vor transforma viata moderna reorganizand complet sectoare ca transporturile, sanatatea, stiinta , finantele si industria militara.
 
Iata un studiu de caz : maisinile fara sofer vor inlocui milioane de posturi de soferi in urmatorii 10 ani . Dar, pe langa probabilitatea somajului tehnic, aceasta tranzitie va deschide si noi provocari, noi oportunitati : reconstruirea infrastructurii rutiere pentru vehiculele fara sofer , dezvoltarea cibersecuritatii pentru noile vehicule, adoptarea de legi si reglementari specifice.
 
Iata cateva previziuni facute de cercetatori :
- AI va inlocui performanta umana in traducerea din limbi straine – 2024;
- AI va fi mai performanta in scrierea de eseuri la nivel de liceu – 2026;
- AI va ocupa postul de sofer de camion – 2027;
- AI va ocupa comertul cu amanuntul – 2031;
- AI va fi mai performanta decat sriitorii in realizarea unui “bestselling” - 2049;
- AI va inlocui chirurgii – 2053.
- cercetatorii cred ca exista 50% sanse ca AI sa depaseasca oamenii in toate sarcinile in 45 ani si sa automatizeze toate joburile oamenilor in 120 ani.
- 45% din cercetatori cred ca HLMI va avea consecinte pozitive asupra dezvoltarii sociale. 15% cred ca va avea consecinte negative.
- 48% din cercetatori cred ca societatea ar trebui sa acorde prioritate cercetarii pentru contracararea riscurilor potentiale ale AI. 12% cred ca nu este necesar.
 
Cazul Frantei
 
Mi-a placut articolul “Chiffres du chomage : 10 metiers que vou pourriez exercer dans le futur” (Cifre de somaj: 10 meserii pe care ati putea sa le exersati in viitor), Camille Dubruelh, Huffington Post, 26.06.2017.
 
65% din copiii francezi vor practica in 2030 meserii care in acest moment nu exista .
Iata cateva dintre ele;
- editor genetic – ADN-uri pentru copii modificati genetic;\
- tiparitor de organe 3D;
- coach pentru bunastarea seniorilor (batranilor);
- controlor aerian de drone;
- antrenor de AI;
- consilier in robotica – se prevede ca cifra de afaceri in robotica va fi in 2020 de 100 miliarde de euro . Numarul de roboti domestici va exploda
- producator de carne ‘in vitro”;
- fermier urban – in 2050 ,70% din populatia lumii va locui la oras. Vor fi cautati “agricultorii verticali”-agricultura facuta pe ziduri, pe vertical.
-ghid turistic spatial – in acest moment un bilet de calatorie spatiala costa 200.000 euro dar pretul se va democratiza.
 
Cazul Belgiei
 
Am extras pentru dumneavoastra cateva informatii interesante din articolul “6 metiers sur dix exerces en 2030 n’existent pa encore a l’heure actuelle”( 6 meserii din zece exersate in 2030 nu exista inca la ora actuala), Arnaud Lefebvre, Express Business, 25.08.2015.
 
Articolul face referire la un studiu al cabinetului american Wagepoint facut public in Belgia de catre La Libre Belgique.
In clasamentul celor mai solicitate 10 meserii in 2015, nici una nu exista in 2004. Mentionez dintre ele : specialist in dezvoltarea durabila, programator de aplicatii mobile, tehnician “cloud computing data miner”, manager de retea sociala. 
 
Iata acum cateva meserii care nu existau in 2015 dar vor exista in 2030 :
- arhitect de date numerice pentru constructia de imobile virtuale;
- specialist pentru bunastarea varstei a treia;
- inginer de corp insarcinat cu pregatirea de bucati de corp pentru transplant;
- expert in nano-medicina;
- agricultor vertical pe suprafete reduse;
- controlor de climat;
- manager de avataruri pentru persoane virtuale;
- chirurg pentru memoria persoanelor varstnice;
- designer genetician pentru copii.
 
Conform Ernst&Young , in Belgia, majoritatea patronilor cred ca meseriile din companie se vor modifica radical. 40% cred ca deja 25% din personalul lor este afectat.
 
Conform ING, in 2035, 50% din posturile de munca din Belgia vor dispare din cauza robotizarii.
 
Dupa parerea lui Thierry Castagne de la Agoria nu se va pune problema disparitiei posturilor ci de o deplasare a lor si de o energizare a competentelor.
 
Cazul Romaniei
 
Nu exista preocupari guvernamentale de plasare a noastra pe noile fluxuri . 
Nu exista preocupari guvernamentale nici pentru tratarea meseriilor de astazi, nici pentru cele de maine. Aceasta apatie-ignoranta-prostie se va plati cu varf si indesat. 
 
Ceea ce este regretabil este faptul ca avem o armata de tineri si adolescenti supradotati si supra-literati in stiintele computerului. Majoritatea au devenit performanti din pasiune pornind la drum ca niste profani .Nimeni nu le-a acordat vreo importanta. Pentru noi este o mare pierdere. Ei nu sunt resurse sociale ci probleme sociale pentru guvernanti – “ceva” devine resursa daca exista si se aplica o tehnica de a utiliza acel “ceva”.
 
Exista evenimente AI disparate :
- s-a infiintat ARIA (Asociatia Romana de Inteligenta Artificiala) in 2011;
- Metropolitan Life a lansat primul modul de inteligenta artificiala din industria financiara din Romania LifeBOT – 9.03.2017.
-  cinci romai stabiliti la San Francisco il dezvolta pe Pogo, asistentul personal dotat cu inteligenta artificiala (martie 2017);
- FUN Labs din Romania angajeaza programator AI.
- numeroase simpozioane si conferinte, nationale si internationale, despre AI.
 
Viitor de aur Romania are !
 
 
 

Ultimele NOUTATI

3 moduri de a purta costumul de dama
Life Style

3 moduri de a purta costumul de dama

today28 Mar. 2024
Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor:
Companii

Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor: "Nu vor sa munceasca"

today28 Mar. 2024
Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari
Ultimele stiri economice

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari

today28 Mar. 2024
Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului
Imobiliare

Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului

today28 Mar. 2024
Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla
Financiar-Bancar

Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla

today28 Mar. 2024
Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei
Analize

Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei

today28 Mar. 2024
250.000 de romani nu au serviciu, sunt someri. Cum traiesc acesti oameni?
Companii

250.000 de romani nu au serviciu, sunt someri. Cum traiesc acesti oameni?

today28 Mar. 2024
Tara europeana unde pensionarii primesc 2.000 de euro lunar de la stat: sunt cei mai fericiti oameni din lume
Economie

Tara europeana unde pensionarii primesc 2.000 de euro lunar de la stat: sunt cei mai fericiti oameni din lume

today28 Mar. 2024
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari
Ultimele stiri economice

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari

today28 Mar. 2024
Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului
Imobiliare

Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului

today28 Mar. 2024
Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla
Financiar-Bancar

Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla

today28 Mar. 2024
Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei
Analize

Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei

today28 Mar. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x