Marile companii romanesti si straine isi strang randurile pentru a critica amatorismul economic al guvernatilor actuali

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Marile companii romanesti si straine isi strang randurile pentru a critica amatorismul economic al guvernatilor actuali Marile companii romanesti si straine isi strang randurile pentru a critica amatorismul economic al guvernatilor actuali
de Ion Dan Trestieni la 02 Nov. 2017
Urmareste-ne pe Google News
amatorisminvestitori romaniinvestitori strainiterapie de socconferintadialog

Investitorii romani si straini strang randurile pentru a avertiza guvernantii de amatorism. Acest lucru s-a petrecut intr-o Conferinta pe care au organizat-o recent

 

 

 

 

Principalii investitori autohtoni si straini din Romania au organizat o Conferinta pentru a trage un semnal de alarma Guvernantilor PSD-ALDE. Prin masurile fiscale pe care le iau sunt pe punctul de a distruge ireversibil economia Romaniei. Cei care au participat la Conferinta reprezinta 50% din economia tarii si 60% din exporturile Romaniei. Principalele argumente ale marilor investitori le-am aflat din articolul “Companiile romanesti si straine strang randurile si reproseaza Guvernului: De ce nu ne ascultati? Opriti terapia de soc! Investitorii aÈ™teapta sa vada ce se intampla cu topaiala fiscala”, Marius Oncu, 1.11.2017, Profit.Ro

 

Iata principalele argumente ale investitorilor

 

Dragos Anastasiu, reprezentant Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei (CDR), presedinte al Camerei de Comert si Industrie Romano-Germane (AHK Romania)

 

Lipsa unui dialog real, deschis, cinstit, transparent intre mediul de afaceri si autoritati creeaza si intretine un sentiment profund de neincredere si ingrijorare, pentru ca vorbim de o lipsa de predictibilitate, de care o economie are nevoie cel mai mult.

 

Daniel Anghel, Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei, lider CEE Taxe si impozite indirecte PwC

 

Anul de gratie 2017 reprezinta un exemplu despre cum nu trebuie initiate si promovate masurile de politica fiscala in Romania. Am inceput in acest an cu impozitul pe gospodarie, am continuat cu impozitul pe cifra de afaceri, vara a fost foarte fierbinte pentru ca am vorbit de plata defalcata a TVA si vad ca se incearca pe final de an sa incheiem apoteotic cu transferul contributiilor de la angajator la angajat. Asta ca sa amintesc doar cateva dintre masurile anuntate, neanalizate, nediscutate din timp cu mediul de afaceri, retrase sau modificate semnificativ. Este ingrijoratoare lipsa de predictibilitate. Sistemul bugetar din Romania este ca un joc de puzzle,in care fiecare guvern mai adauga cite o piesa in functie de cerintele bugetare din ce in ce mai presante. Traim cu speranta ca acest ansamblu de piese de puzzle nu va deveni un ansamblu de piese ale unui joc de domino care incep sa se darame in anul 2018. Dorim sa tragem un semnal de alarma cu privire la orice initiativa care este introdusa fara o consultare reala. Cu totii ne dorim sa avem o politica fiscala coerenta, care sa contribuie la un mediu fiscal predictibil, stabil si transparent. Nu ne dorim sa existe un proces de adoptare in graba, fara existenta unor studii de impact si cu o frecventa crescuta a ordonantelor de urgenta. A devenit ingrijorator acest fenomen in ultimul timp. Mediul de afaceri este nemultumit si de nerespectarea prevederilor din Codul Fiscal, care spune foarte limpede, ca modifcarile legislative se fac doar prin lege, promovata cu sase luni inainte de data intrarii in vigoare. Ei bine, noi suntemin luna noiembrie.

De asemenea, si de nerespectarea regulilor privind dialogul social,intrucat sedintele sunt programate doar cu cateva zile inainte de publicarea actelor normative. Pentru ultima ordonanta de urgenta am avut trei zile, vineri, sambata si duminica. (...) Pentru rescrierea Codului fiscal si a Codului de procedura fiscala am lucrat 3 ani. Faptul ca se incearca sa se cautioneze orice masura fiscala prin faptul ca mediul de afaceri a fost prezent, ei bine, Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei nu a fost prezenta, iar asta este ingrijorator.

Dragos Rosca, presedinte Romanian Busines Leaders (RBL)

...in 2017 avem foarte multe lucruri care seamana cu ce aveam inainte de criza. Avem o crestere economica bazata pe consum, se adinceste deficitul comercial, creste creditarea si se majoreaza deficitul fiscal. Mai prost decat in anul 2008,in 2017 avem o datorie a statului de 2 ori mai mare, avem o forta de munca mai redusa si avem o scadere semnificativa a investitiilor publice. (in lipsa unei abordari adecvate, n.r.) riscam sa se intimple ceea ce stim cu totii ca s-a intamplat in perioada de criza si anume ca mari companii sa-si inchida portile. Multi angajati au trebuit sa plece. Ceea ce trebuie sa invatam din aceste insolvente este ca tot companiile romanesti sunt cele care pierd cel mai mult(s.n).

Franz Weiler, presedinte Consiliul Investitorilor Straini (Foreign Investors Council) FIC

...intr-o economie in crestere, e un fenomen ca perceptia membrilor nostri pe termen lung este negativa, cu un declin puternic in ultimele luni. Depinde de predictibilitate. Investitorii privesc catre viitor pentru a lua decizia daca investesc sau nu, daca sa extinda sau nu o afacere. Indicatorii nu arata prea bine. Pe termen scurt este si un deficit de forta de munca (s.n).

Radu Florescu, vicepresedinte Camera de Comert Americana in Romania (AmCham Romania)

Pentru o economie sanatoasa este nevoie de transparenta, stabilitate si predictibilitate. AmCham Romania considera ca politica fiscala trebuie sa fie parte integranta a unei viziuni economice pe termen lung pentru Romania. Aceaste modificari fiscale in regim de urgenta ingreuneaza derularea afacerilor, scad increderea in guvernanta economica. Astfel este afectata competitivitatea tarii si capacitatea de a atrage resurse. Cu privire la masurile fiscale anuntate, precum mutarea contributiilor sociale de la angajator la angajat si (cresterea plafonului la, n.r.) impozitul pe cifra de afaceri in cazul microintreprinderilor, consideram ca acestea sunt prea complexe pentru a fi adoptate prin ordonanta de urgenta. Ar fi de preferat sa urmeze cursul legislativ normal, care sa permita cadrul pentru consultari necesar pentru toate partile afectate (s.n).

Florin Pogonaru, presedinte Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR)

Mesajul pe care il transmite AOAR in momentul de fata este “Opriti terapia de soc.” (s.n) (...)in stare de soc s-a trecut la majorarea salariilor fara studii de impact, s-a descoperit ca asta creeaza perspectiva unui deficit bugetar, ceea ce a produs un alt soc, socul panicii.In socul panicii au inceput sa se ia tot felul de masuri extravagante legislativ, care ulterior au fost restrase. Avem (in Romania, n.r.) o problema cu salarii prea mici si noi, ca oameni de afaceri, o stim. O intalnim la oameni care pleaca daca salariile raman prea mici. Este clar ca nu prin terapie de soc, prin masuri guvernamentale, poti sa cresti aceste salarii. Trebuie sa creezi sursa cresterii acestor salarii facand investitii si stimuland productia. Ar trebui sa oprim terapia de soc, sa trecem la munca. S-a vorbit de lucruri simple, de sistemul IT al ANAF. De fiecare data discutam cu toti premierii de ce nu se face, iar raspunsul este ca e o treaba complexa. Discutam despre corelarea bazelor de date intre ministere, iarasi este elementar ca daca vrei sa elimini birocratia si evaziunea, este elementar sa faci asa ceva. Ni se explica ca este o treaba complexa. Nimeni nu vrea sa treaca la munca sa rezolve aceste treburi complexe de zi cu zi si toti viseaza la acest glont de argint (s.n).

Adriana Record, presedinte Camera Franceza de Comert si Industrie in Romania (CCIFER)
Ne dorim sa fim un partener de dialogin aceste evolutii ale politicilor publice. Un partener de dialog cu titlul de angajatori, cu titlul de contribuabili, cu titlul de utilizatori finali ai acestor politici publice. Pentru a fi un partener de dialog, sunt cateva asteptari ale comunitatii de afaceri.In primul rand ar fi acela de predictibilitate si stabilitate pentru urmatorii ani. Ne dorim ca sistemul fiscal si legislativ in general sa ramana stabil, predictibil, pe o perioada lunga timp, iar modificarile sa intervina dupa consultari, dupa studii de impact, dupa analize economice si demografice, iar eventualele schimbari sau introduceri de taxe sa fie puse in practica doar in masura in care aceste consecinte sunt comunicate in mod deschis si constructiv. Altfel, nu vor face decat sa creasca sarcina fiscala asupra mediului de afaceri fara a rezolva probleme structurale. Pe de alta parte, ne dorim predictibilitate pentru ca ne dorim o economie bazata pe investitii, publice si private. O economie bazata pe consum este un gigant cu picioare de lut si nu vom putea merge prea departe. Ne dorim investitii in educatie,in transport, sanatate, pentru a asigura durabilitatea acestei cresteri (s.n).

 

 

Dragos Anastasiu, reprezentant Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei (CDR), presedinte al Camerei de Comert si Industrie Romano-Germane (AHK Romania)

Distrugem sentimentul de incredere al oricarui investitor. Eu va pot spune de la camera germana (Camera de Comert si Industrie Romano-Germana) ca exista nenumarate proiecte puse pe hold. Sunt stoptate proiecte concrete de mii de angajati. Oamenii au spus stop. De ce? Hai sa vedem ce se intimpla cu topaiala (fiscala, n.r.) si hai sa vedem ca nu avem forta de munca. Prima parte este legata de incredere, iar a doua de lipsa de viziune in ce priveste forta de munca (s.n).

 

Imaginea pe care o au investitorii despre actualii guvernanti este evidenta. Singura problema este situatia nefericita in care trebuie “sa mancam zilnic incompetenta cu polonicul” !


 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 



 



 

 

 



 

 

Ultimele NOUTATI

3 moduri de a purta costumul de dama
Life Style

3 moduri de a purta costumul de dama

today28 Mar. 2024
Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor:
Companii

Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor: "Nu vor sa munceasca"

today28 Mar. 2024
Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari
Ultimele stiri economice

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari

today28 Mar. 2024
Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului
Imobiliare

Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului

today28 Mar. 2024
Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla
Financiar-Bancar

Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla

today28 Mar. 2024
Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei
Analize

Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei

today28 Mar. 2024
250.000 de romani nu au serviciu, sunt someri. Cum traiesc acesti oameni?
Companii

250.000 de romani nu au serviciu, sunt someri. Cum traiesc acesti oameni?

today28 Mar. 2024
Tara europeana unde pensionarii primesc 2.000 de euro lunar de la stat: sunt cei mai fericiti oameni din lume
Economie

Tara europeana unde pensionarii primesc 2.000 de euro lunar de la stat: sunt cei mai fericiti oameni din lume

today28 Mar. 2024
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari
Ultimele stiri economice

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari

today28 Mar. 2024
Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului
Imobiliare

Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului

today28 Mar. 2024
Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla
Financiar-Bancar

Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla

today28 Mar. 2024
Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei
Analize

Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei

today28 Mar. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x