Marile orase din Romania platesc sute de milioane de lei pentru iluminatul public si festiv. Consiliul Concurentei schimba regulile

Marile orase din Romania platesc sute de milioane de lei pentru iluminatul public si festiv. Consiliul Concurentei schimba regulile
Marile orase din Romania platesc sute de milioane de lei pentru iluminatul public si festiv. Consiliul Concurentei schimba regulile
de Vlad Strunescu la 21 Mai. 2019
iluminat publiccheltuieli publiceiluminat festivconsiliul concurentei

Consiliul Concurentei recomanda autoritatilor locale sa compatibilizeze contractele pentru serviciul de iluminat public, din punct de vedere al duratei, cu prevederile legislatiei in domeniu (Legea nr. 51/2006), luand in considerare investitiile pe care operatorul este obligat sa le faca.

Aceasta este una dintre recomandarile facute de autoritatea de concurenta in urma derularii anchetei sectoriale pe piata serviciilor publice de iluminat existente la nivelul municipiilor resedintÇŽ de judet din Romania.
 
Astfel, Consiliul Concurentei considera ca, in cazul contractelor pentru iluminat public atribuite prin incredintare directa, durata acestora ar trebui limitata la maximum cinci ani, avand in vedere ca, pe perioada derularii contractului, piata ramane inchisa pentru
concurenta.
 

Serviciul de iluminat public face parte din sfera serviciilor comunitare de utilitati publice, fiind desfasurat la nivelul unitatilor administrativ-teritoriale, sub coordonarea si responsabilitatea autoritatilor administratiei publice locale.
 
Ca urmare, unitatile administrative - teritoriale sunt singurele in masura sa stabileasca, pentru cetatenii din raza ei de competenta, daca este in beneficiul acestora sa atribuie serviciul public de iluminat prin proceduri concurentiale sau trebuie sa intervina, atribuind direct prin hotarare de dare in administrare catre un serviciu cu personalitate juridica aflat in subordinea consiliului local.
 
Operatorii, care furnizeaza/presteaza serviciile de iluminat public in baza unor contracte de delegare a gestiunii sau pe baza hotararilor de dare in administrare ale autoritatilor locale, trebuie sa detina licenta emise de Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice (ANRSC).
 
In urma analizei, Consiliul Concurentei recomanda autoritatilor publice locale sa se asigure ca, nici prin contractul de delegare si nici printr-un alt act, nu i se transmite operatorului posibilitatea de a se autoreglementa (de a decide zonele in care va face investitii, valoarea iluminatului festiv si locurile de amplasare etc.)
 
De asemenea, autoritatea de concurenta recomanda autoritatilor publice locale sa acorde o importanta mai mare modalitatii de elaborare a documentatiilor de atribuire si alegerii criteriilor de participare, astfel incat sa nu fie influentat, incorect, rezultatul licitatiilor.
 
Din cele 41 de municipii resedinta de judet, 29 au atribuit contractele pentru iluminatul public prin proceduri concurentiale catre firme cu capital privat, 8 municipii au incredintat serviciul catre operatori cu capital public (3 companii si 5 servicii cu personalitate juridica), 3 municipii au atribuit serviciul catre operatori cu capital public (pentru mentenanta) si catre operatori cu capital privat (pentru iluminat festiv), iar un municipiu a atribuit serviciul catre un operator cu capital privat (pentru mentenanta) si catre un operator cu capital public (pentru iluminat festiv).
 
Sumele platite de municipiile resedinta de judet pentru serviciile de iluminat public fluctueaza destul de mult de la an la an.
 
Daca, in 2016, valoarea totala platita pentru serviciul public de iluminat la nivelul tuturor municipiilor resedinta de judet a fost de 196,1 milioane de lei, in 2017, suma a crescut cu 29%, pentru ca, in 2018, sa revina la un nivel apropiat de cel din 2016, respectiv 200,9 milioane de lei.
 
Aceleasi variatii s-au inregistrat si la nivelul Bucurestiului, care a platit, in 2018, pentru iluminatul public 69,28 milioane de lei, mai putin cu 35,4% fata de 2017.
 
Si in ceea ce priveste iluminatul festiv, in perioada analizata, sumele platite de catre municipii, au fluctuat destul de mult in ultimii ani: 24,6 milioane de lei, in 2016; 35,3 milioane, in 2017, si 31,6 milioane, in 2018.
 
In cadrul analizei, Consiliul Concurentei a constatat ca sumele alocate de fiecare municipiu pentru iluminatul festiv au fost destul de mari, chiar peste 50% din valoarea totala a contractelor anuale pentru serviciile de iluminat public.
 
Astfel, in anul 2016, pe primele locuri s-au situat Galati, cu 77% din suma totala anuala aferenta intregului serviciu de iluminat public in municipiu, adica 1,8 milioane de lei, urmat de Buzau cu 72% (946.000 lei) si Vaslui cu 60% (897.000 lei).
 
In 2017, in clasamentul municipiilor care au alocat iluminatului festiv cele mai mari procente raportate la valoarea contractelor de iluminat public se afla Constanta si Ploiesti cu 87%, reprezentand 9 milioane de lei, respectiv 1,5 milioane de lei.
 
In 2018, clasamentul este condus de Buzau cu 88% din suma platita anual pentru iluminat public (1,6 milioane de lei) urmat de Constanta cu 87%, reprezentand 5,1 milioane de lei.
 
In Bucuresti, iluminatul festiv a costat 5,1 milioane de lei, in 2017, si 12,9 milioane, in 2018, reprezentand 4,7% si respectiv 18,6% din valoarea anuala a serviciilor de iluminat public.
 
Din punct de vedere al investitiilor, in anul 2016, pe primele locuri se situeaza Calarasi care a alocat 86% din valoarea totala a serviciului de iluminat public, ceea ce inseamna ca a platit 1,9 milioane de lei si Drobeta-Turnu Severin cu 84% (3,3 milioane lei).
 
In 2017, Slobozia a platit 97% din valoarea totala a contractului de iluminat public, adica 3,2 milioane lei, fiind urmata de Calarasi cu 87% reprezentand 1,8 milioane de lei. In 2018, in clasamentul municipiilor care au achitat cel mai mare procent din contractual de iluminat public, se afla Calarasi si Sf. Gheorghe care au platit cate 83% din suma totala alocata serviciului de iluminat (1,9 milioane de lei, respectiv 757.000 de lei).
 
La sfarsitul anului 2017, in domeniul serviciului comunitar de iluminat public isi desfasurau activitatea 626 de operatori, fiecare dintre acestia putand sa participe la licitatiile din orice comuna, oras, municipiu.

Citeste si: Amenzi de peste 4 milioane de lei pentru incalcarea obligatiilor privind casele de marcat

Numarul a inregistrat o crestere fata de anii anteriori, avand in vedere ca, in 2015, erau 588 de operatori, iar, in 2013, 578 de operatori.

Foto: pixabay
Jurnalist Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Romania intra in duminica orbului
Analize

Romania intra in duminica orbului

Ne putem mandri cu dreptul liber exprimat la vot, cu pluripartidism, cu dreptul de a alege si de a fi ales. Mai prost stam la capitolul ''inspiratie''.  
today26 Sep. 2020
Tot ce trebuie sa stim despre sistemul bancar, in mai putin de 5.000 de semne
Financiar-Bancar

Tot ce trebuie sa stim despre sistemul bancar, in mai putin de 5.000 de semne

Oricat PR si-ar face, bancile nu vor izbuti nicodata sa fie credibile atunci cand vor sa lase impresia ca ele sunt un soi de colac de salvare financiar pentru persoanele, companiile sau tarile aflate...
today26 Sep. 2020
7 modele de contracte si formulare - actualizate conform GDPR 2020
Newsletter zilnic GRATUIT
Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Manager.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Adauga comentariu

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

OMS avertizeaza: Pana la aparitia unui vaccin, 2 milioane de oameni ar putea muri de COVID-19
Ultima ora

OMS avertizeaza: Pana la aparitia unui vaccin, 2 milioane de oameni ar putea muri de COVID-19

today25 Sep. 2020
The Guardian: Coronavirusul sufera mutatii si devine mai contagios. Din fericire, nu si mai letal
Sanatate

The Guardian: Coronavirusul sufera mutatii si devine mai contagios. Din fericire, nu si mai letal

today25 Sep. 2020
LEGE NOUA: Toti consumatorii casnici vor fi racordati GRATUIT la gaze
Economie

LEGE NOUA: Toti consumatorii casnici vor fi racordati GRATUIT la gaze

today25 Sep. 2020
Life Style

"Tine minte, sfarsitul nu-i aici" - (po)vesti frumoase din vremea pandemiei

today25 Sep. 2020
Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.
Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"7 modele de contracte si formulare - actualizate conform GDPR 2020"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x