Ultimii ani s-au dovedit a fi plini de probleme de tot felul, numeroasele crize aparute, incepand de la pandemia de coronavirus si pana la razboiul din Ucraina si criza energetica pe care inca le traim, provocand dificultati de ordin economic la nivel global. Astfel, nu este de mirare ca sunt tot mai multe voci care aduc in discutie o noua criza economica globala ce bate la usa. Pana atunci insa, semnale care indica riscul tot mai mare al unei noi recesiuni mondiale par sa vina tot de la americani, la fel ca in 2008.
Peste Ocean, rata anuala a inflatiei a revenit pe crestere in luna aprilie, dupa mai multe luni de scadere. In ritm anual, indicele preturilor de consum a crescut cu 4.4% in luna aprilie, dupa un avans de 4.2% in luna precedenta. De la o luna la alta, ritmul de crestere a preturilor a accelerat, de asemenea, in luna aprilie, pana la 0.4%. Potrivit datelor din Statele Unite, una dintre cele mai importante cresteri a fost inregistrata in cazul preturilor la energie.
Indicele preturilor de consum este unul dintre cei mai importanti indicatori urmariti de Fed pentru a masura inflatia, inflatie care ar trebui sa ajunga la un nivel de doar 2% pe an. Pentru a se ajunge insa la acest punct, Banca Centrala din SUA a adoptat in ultimul an mai multe majorari de dobanda, majorari care vor creste insa automat dobanzile pentru imprumuturile acordate de banci gospodariilor si companiilor.
Tot in aceasta saptamana, agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a decis plasarea “sub supraveghere” a rating-ului AAA al Statelor Unite, din cauza riscului unei incapacitati de plata. Reprezentantii agentiei Fitch Ratings au explicat ca decizia luata “reflecta tensiunile politice care impiedica rezolvarea problemei, cum ar fi ridicarea sau suspendarea plafonului datoriei, in timp ce termenul limita se apropie rapid”. Astfel, Congresul american trebuie sa ridice rapid plafonul datoriei, ceea ce Trezoreria Statelor Unite spune ca s-ar putea intampla peste o saptamana. La aceasta ora, plafonul este de 31.000 de miliarde de dolari.
Fitch Ratings a transmis cu aceasta ocazie ca va urmari cu atentie ceea ce se va intampla in perioada urmatoare peste Ocean. Daca SUA nu platesc o datorie scadenta la 1 sau 2 iunie, aceasta va fi considerata in stare de nerambursare, ceea ce inseamna ca scadentele urmatoare, datorate in 30 de zile, vor deveni “foarte periculoase”.
Ultimele NOUTATI
ANALIZA. Bucurestiul ia fata marilor capitale europene la un capitol surprinzator! Suntem pe locul 7 in UE
Presedintele Nicusor Dan promite din nou ca TVA nu va fi majorat! Totusi, Romania ar fi in recesiune inca de anul trecut
Se fac angajari MASIVE in toata Romania! Lista locurilor de munca disponibile, anuntata chiar de Ministerul Muncii
CCR a validat rezultatele alegerilor prezidentiale si il recunoaste pe Nicusor Dan drept presedintele ales de romani
BNR avertizeaza asupra percicolelor: S-a tras masiv valuta de pe piata romaneasca! Mugur Isarescu avertizeaza: problema cea mai mare e deficitul bugetar
Partenerii nostri
Migrarea in REGES-ONLINE, explicata pas cu pas de catre specialisti
Stagiul de cotizare pentru concediu medical [LEGISLATIE si STUDII DE CAZ]
Vanzarea cu plata in rate: Abordare practica si explicatii detaliate intr-un studiu de caz
PFA la norma de venit si salariat: Care sunt obligatiile privind CAS si CASS
Taxa pe stalp: Noile formulare pentru declarare si rectificare in 2025
Preschimbare permis auto: cum platesti taxa pentru permis si ce acte sunt necesare
Daune morale in Romania: Ce suma poti obtine in instanta si cum se calculeaza?
Rolul directorului economic in organizatie. Ce prevede fisa postului?
Te-ar putea interesa si
Presedintele Nicusor Dan promite din nou ca TVA nu va fi majorat! Totusi, Romania ar fi in recesiune inca de anul trecut
Se fac angajari MASIVE in toata Romania! Lista locurilor de munca disponibile, anuntata chiar de Ministerul Muncii