Despre eliminarea pensiilor speciale s-a tot vorbit de-a lungul anilor. Oamenii de rand s-au revoltat pe seama sumelor foarte mari incasate de “pensionarii de lux” ai Romaniei, iar unii dintre politicieni au promis ca vor face tot ce le va sta in putere pentru a elimina aceste pensii. Evident, nimic nu s-a schimbat in acest sens, sute de mii de romani primind in continuare sume colosale in conturi la sfarsitul fiecarei luni.
Potrivit datelor furnizate de Casa Nationala de Pensii Publice, un numar de peste 425.000 de oameni beneficiau la sfarsitul anului trecut de pensii si indemnizatii acordate in baza unor legi speciale. Cea mai mica suma acordata in baza unei astfel de legi este de 112 lei, insa nu sunt deloc putini cei care se bucura lunar de mii de lei de la statul roman.
Cei mai multi beneficiari ai pensiilor speciale se regasesc in randul persoanelor care primesc indemnizatii conform D.L. nr. 118/1990 - acordarea de drepturi pentru persoanele persecutate din motive politice in timpul dictaturii instaurate incepand cu 6 martie 1945, precum si pentru cei deportati in strainatate. Numarul acestora a fost de 181.990, iar media indemnizatiei a fost de 1.363 de lei.
In paralel, 18.149 de persoane au beneficiat de indemnizatii cu o medie de 837 de lei conform Legilor nr. 49/1991 si nr. 44/1994 - referitoare la veteranii de razboi si drepturile invalizilor si vaduvelor de razboi. De asemenea, 67.117 de persoane au fost beneficiare ale Legii nr. 189/2000 - aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 105/1999 pentru modificarea si completarea Decretului-Lege nr. 118/1990 privind acordarea de drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura incepand cu 6 martie 1945, inclusiv celor deportati in strainatate, cu o medie a sumei platite de 775 de lei.
In ceea ce priveste beneficiarii de indemnizatii conform Legii nr. 309/2002 - recunoasterea si acordarea de drepturi pentru cei care au efectuat stagiul militar in cadrul Directiei Generale a Serviciului Muncii in perioada 1950-1961, acestia au fost in numar de 49.362.
Printre beneficiarii pensiilor speciale mai sunt incluse 12.876 de persoane inregistrate conform Legii nr. 341/2004 - recunostinta fata de eroii-martiri si luptatorii care au contribuit la victoria Revolutiei romane din decembrie 1989, cu o indemnizatie medie de 1.901 lei.
Citeste si: In Bucuresti, pentru o viata decenta, ai nevoie de 10.000 de lei salariu lunar
Sursa foto: manager.ro
Ultimele NOUTATI
Bugetul public, cocosat de salariile bugetarilor si pensiile umflate! Avertismentul sefului Consiliului Fiscal privind taierile de cheltuieli
Salariile bugetarilor si pensiile romanilor apasa greu pe buget. Ministrul Finantelor: Romania trebuie sa-si reduca cheltuielile
Ilie Bolojan: Situatia e complicata. E posibil sa fim nevoiti sa crestem taxe si impozite
Se fac angajari in Bucuresti! 3.000 de locuri de munca pentru necalificati, 500 pentru romanii cu liceu si 300 pentru cei cu facultate
Somerii bucuresteni pun mana pe munca - scade rata somajului pe cea mai mare piata a muncii din tara
Partenerii nostri
Strategii eficiente de retentie a angajatilor: intre legalitate si atractivitate
Strategii eficiente pentru motivarea angajatilor in 2025
ITM vine in sprijinul angajatorilor si sustine o tranzitie usoara la REGES ONLINE! Ce masuri a luat?
Ce sunt imobilizarile necorporale: Categorii si exemple
Calendar ANAF: Ce declaratii fiscale se depun in luna iunie 2025
Venituri din arenda: Ce taxe platesti si ce trebuie sa declari la ANAF [Ghid complet]
Legea nr. 98/2016 privind achizitiile publice
Lipsa asigurarii RCA - Raspunderea proprietarului si procedura de sanctionare
Tot ce trebuie sa stii despre cartea funciara si extrasele imobiliare
Te-ar putea interesa si
Salariile bugetarilor si pensiile romanilor apasa greu pe buget. Ministrul Finantelor: Romania trebuie sa-si reduca cheltuielile
Ilie Bolojan: Situatia e complicata. E posibil sa fim nevoiti sa crestem taxe si impozite