Nu vom scapa de scumpiri nici in 2024, Guvernul anunta noi ajutoare pentru romanii necajiti
Si anul viitor va fi marcat de o inflatie destul de puternica, desi in scadere, ceea ce inseamna ca povara preturilor mari nu va disparea.
Din fericire pentru romanii cu venituri modeste, statul ii va sprijini in continuare cu acele vouchere pentru alimente, in valoare de cate 250 de lei, bani ce sunt virati pe cardurile sociale din doua in doua luni.
Pe tot parcursul anului 2024, spun guvernantii, acest ajutor va ajunge in buzunarele a milioane de romani.
"Luna octombrie este luna in care se incarca cardurile cu 250 lei, bani care sunt primiti de 2,5 milioane beneficiari. Avem transa octombrie si vom mai avea o transa in decembrie, dar asumarea guvernamentala continua. Cel putin pentru ceea ce inseamna vouchere de alimente, pot sa va spunca aceasta masura va continua si in anul 2024”, a spus ministrul Fondurilor Europene in exclusivitate la
Romania TV.
Inflatia ramane la cote inalte si-n 2024, desi va fi putin mai "timida"
Conform unei analize BNR, rata anuala a inflatiei a continuat sa scada pe ansamblul primelor doua luni ale trimestrului III in linie cu previziunile, coborand de la 10,25 la suta in iunie, la 9,43 la suta in august, pe fondul decelerarii cresterii preturilor alimentelor si al continuarii descresterii dinamicii preturilor energiei, contrabalansate doar partial ca impact de scumpirea combustibililor si medicamentelor.
"Potrivit actualelor evaluari, rata anuala a inflatiei va continua sa scada pana la finele anului curent in linie cu cea mai recenta prognoza pe termen mediu (august 2023), in principal sub influenta efectelor de baza si a corectiilor descendente ale cotatiilor unor marfuri, precum si in conditiile recoltei bogate pe plan intern si ale plafonarii temporare a adaosului comercial la produse alimentare de baza.
Dincolo de finele anului curent, incertitudini si riscuri majore la adresa perspectivei inflatiei decurg insa din configuratia pachetului de masuri fiscal-bugetare ce se prefigureaza a fi implementat in vederea continuarii consolidarii bugetare, precum si din conduita viitoare a politicii fiscale si de venituri, de natura sa exercite efecte inflationiste pe termen scurt, dar sa intensifice presiunile dezinflationiste ale factorilor fundamentali pe un orizont mai indepartat de timp.
In acelasi timp, incertitudini si riscuri insemnate la adresa perspectivei activitatii economice, implicit a evolutiei pe termen mediu a inflatiei, genereaza razboiul din Ucraina si evolutiile economice sub asteptari din Europa, iar absorbtia fondurilor europene, in principal a celor aferente programului Next Generation EU, este conditionata de indeplinirea unor tinte si jaloane stricte. Ea este insa esentiala pentru realizarea reformelor structurale necesare, inclusiv a tranzitiei energetice, dar si pentru contrabalansarea, cel putin partiala, a impactului contractionist al socurilor pe partea ofertei, amplificat de inasprirea conditiilor economice si financiare pe plan international", potrivit BNR.
Foto: manager.ro