OPEC: Cererea globala de petrol va creste spectaculos in 2021
opecpetrol
Redresarea economica a statelor lumii dupa momentul de cumpana produs de pandemie va impinge de la spate piata petrolului, care va inregistra in 2021 o crestere record la nivel global, se arata in raportul lunar publicat marti de Organizatia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC).
OPEC preconizeaza ca, in 2021, cererea globala de petrol va creste la un nivel impresionant, de sapte milioane de barili pe zi (bpd), ramanand totusi sub pragul anului 2019.
Totodata, OPEC se asteapta ca cererea pentru produsul sau sa creasca aproximativ de 25% la 29,8 milioane de barili pe zi in 2021, ceea ce o aduce usor peste nivelurile inregistrate in 2019. Previziunile grupului pentru 2020 solicita o crestere cu 200.000 de barili pe zi mai mare, pana la 23,8 milioane de barili pe zi.
Cererea de benzina, motorina si alte produse petroliere se preconizeaza sa se recupereze cu o suma record, a spus OPEC. Cu toate acestea, „castigurile de eficienta, inclusiv telelucrarea si teleconferinta, pot limita castigurile cererii de petrol in 2021 pentru a ramane sub nivelurile anterioare crizei din 2019”, a adaugat grupul.
Preturile petrolului s-au stabilizat in mare parte aproape de 40 de dolari pe baril, dupa ce a scazut in aprilie. Brent brut, referinta internationala a petrolului, a scazut, dar a ramas la niveluri pozitive.
OPEC se asteapta ca in acest an cererea globala de petrol sa scada cu 8,95 milioane de barili pe zi, mai putin decat in raportul de luna trecuta, in timp ce cererea pentru titeiul produs de OPEC ar urma sa creasca in 2020 la 23,8 milioane de barili pe zi.
OPEC a mai spus in raport ca evolutia pandemiei din ultimela perioada, cu un numar tot mai mare de infectari, nu permit o viziune optimista in acest moment.
Este primul raport in care OPEC evalueaza piata petrolului din 2021. Totusi, analiza din acest moment nu include riscurile negative care ar putea surveni anul viitor. Aici vorbim despre posibile tensiuni comerciale SUA-China, sau o evolutie negativa a pandemiei COVID-19, in sensul in care omenirea ar putea fi sub al doilea val de infectare, aspecte ce pot schimba estimarile, dat fiind ca acest prim val pandemic a reusit sa prabuseasca preturile cu 70% pe piata petrolului.
Citeste si:
Festivalul international EUROPAfest 2020, transmis online, GRATUIT