Criza actuala provocata de pandemia de coronavirus a adus schimbari semnificative in ceea ce priveste comportamentul de consum al cumparatorilor europeni, volumul comertului cu amanuntul in Uniunea Europeana scazand puternic. Conform datelor publicate la mijlocul acestei saptamani de Eurostat, volumul comertului cu amanuntul a scazut in luna martie, prima luna in care pandemia a lovit puternic continentul european, cu nu mai putin de 10% in raport cu luna precedenta, respectiv cu 8% fata de aceeasi perioada a anului precedent. Aceste scaderi ale comertului au venit in contextul in care autoritatile au impus o serie de restrictii in vederea limitarii raspandirii epidemiei.
Lucrurile nu au mers mai bine nici in luna aprilie, in aceasta perioada fiind lovite deja toate statele europene de criza provocata de raspandirea din ce in ce mai accelerata a pandemiei de coronavirus. In contextul in care in marea majoritate a statelor europene era instaurata deja starea de urgenta, volumul comertului cu amanuntul a continuat sa scada si in a patra luna a anului cu nu mai putin de 11% fata de luna precedenta, respectiv cu 18% fata de aceeasi perioada a anului 2018. Desi inca nu exista date, este foarte probabil ca nici cifrele din luna mai sa nu arate foarte bine!
In interiorul blocului comunitar european, vanzarile de alimente, bauturi si tutun au urcat cu 5 procente in luna martie, un avans mai mare in raport cu cel mediu, de 0.2%. Lucrurile nu au mai mers asa bine insa in luna aprilie, atunci cand vanzarile din aceasta categorie au scazut in cele din urma cu 6%. De asemenea, excluzand combustibilii auto, vanzarile de produse non-alimentare au scazut cu nu mai putin de 20% in luna martie, respectiv cu 15% in luna aprilie. Cel mai mare declin a fost inregistrat in categoria produselor textile, produselor din piele si a incaltamintii, acolo unde a fost raportat un minus de 54% in luna martie si un minus de 21% in luna aprilie.
Potrivit unui alt raport publicat in urma cu doar cateva zile de specialistii din cadrul Eurostat, vanzarile cu amanuntul au scazut in luna aprilie in raport cu luna precedenta in toate statele membre ale blocului comunitar european, singura exceptie fiind reprezentata de Franta. Cele mai mari scaderi au fost inregistrate in Malta (declin de 25.1%), respectiv in Romania (declin de 22.3%).
Lasand la o parte datele celor de la Eurostat, raportului Institutului National de Statistica face referire la o scadere a volumului comertului cu amanuntul din tara noastra cu 18.5 procente dupa ajustarea sezoniera (-19.5% in serie bruta). IN aceste conditii, Romania s-ar afla putin deasupra statisticii europene, romanii renuntand mai greu in comparatie cu restul europenilor la achizitiile alimentare si farmaceutice.
Potrivit datelor publicate de INS, comertul cu amanuntul din Romania a stat ceva mai bine decat cel din Uniunea Europeana in luna aprilie, declinul fiind de doar 5.5%. Situatia a stat insa cu mult mai rau in cazul segmentului produselor textile, declinul de aici fiind de nu mai putin de 83.5%. De asemenea, vanzarile de farmaceutice au scazut mai putin in Romania in raport cu UE, declinul fiind de doar 5.5%. Specialistii INS au mai tinut sa precizeze cu aceasta ocazie ca supermarket-urile au raportat cresteri ale vanzarilor in aceasta perioada tulbure, in timp ce magazinele specializate au dus-o ceva mai greu, raportand pierderi.
Ultimele NOUTATI
Plafonarea tarifelor pentru politele RCA a fost eliminata. Ce cresteri sunt asteptate
Se scumpesc vacantele! Paradoxal, s-ar putea sa fie mai scump sa mergi la Constanta decat in Grecia sau Italia
Ce se intampla cu prosumatorii din Romania dupa 1 iulie? Raspunsuri oficiale de la ANRE
Tik Tok si-a infiintat subsidiara in Romania. Nici nu e de mirare, romanii sunt campioni la cadouri si tap-tap
Partenerii nostri
Ce se intampla daca depasesti 90 zile concediu medical. Drepturi si obligatii
CCC pentru tatal necasatorit - procedura si reglementari cheie
Ce software de gestiune sa alegi pentru restaurant in functie de specificul locatiei
Dividende interimare: Atentie la modificarea cotei de impozit pentru sumele neachitate!
Prescriptia obligatiilor fiscale: Cand se prescrie anul 2019
Te-ar putea interesa si
Plafonarea tarifelor pentru politele RCA a fost eliminata. Ce cresteri sunt asteptate
Se scumpesc vacantele! Paradoxal, s-ar putea sa fie mai scump sa mergi la Constanta decat in Grecia sau Italia