A doua parte a anului 2024 vine cu vesti bune pentru multi dintre pensionarii romani, veniturile lor urmand sa creasca in urma recalcularii pensiilor. Noua lege a pensiilor aduce o formula noua de calcul si prevede cresterea pensiilor cu 13.8% de la 1 ianuarie. Totodata, punctul de pensie va fi de 2.032 de lei, iar valoarea punctului de referinta va fi de 81 de lei. Stagiul minim de cotizare pentru cei care vor sa beneficieze de pensie ramane de 15 ani.
Sunt doua etape in care pensiile ar urma sa creasca in perioada urmatoare, in prima dintre ele urmand sa fie inclusi toti pensionarii pe care ii are Romania in momentul de fata. „In etapa I beneficiaza toti cei aproximativ cinci milioane de pensionari, toata lumea va primi pensiile recalculate. Dintre acestia, peste trei milioane de pensionari vor avea mariri ale pensiilor, unele foarte mari, spectaculoase. Aici ma refer la punctele de stabilitate, care este o noutate in aceasta noua lege a pensiilor: cine realizeaza stagii de cotizare mai mari de 25 de ani va primi, ca un bonus, aceste puncte de stabilitate. Asadar, in etapa I vor intra absolut toate pensiile din sistemul public aflate in plata.”, spune Daniel Baciu, seful Casei de Pensii.
“Pentru etapa II, vorbim numai despre acei pensionari care au avut aceste sporuri nepermanente, care, in momementul de fata nu sunt luate in calcul la pensie. Acest lucru se va intampla, avem termen 6 luni, de la 1 septembrie, cand intra legea in vigoare, ca noi sa le calculam din oficiu. Este vorba despre acordul global, care este cel mai mare spor, aici se vor vedea cele mai mari cresteri. Avem termen pana in februarie 2025 sa recalculam toate aceste pensii, noi ii spunem a doua mica recalculare. Prima recalculare vizeaza absolut toti pensionarii, iar de a doua beneficiaza doar acei pensionari care au lucrat in acele sectoare de activitate care au avut sporuri cu caracter nepermanent: al 13-lea salariu, ore suplimentare, premii, acordate in mod sporadic”, a mai declarat seful CNPP.
Seful Casei de Pensii le mai transmite varstnicilor ca in urma recalcularilor din perioada urmatoare nicio pensie nu va scadea. In unele cazuri, pensiile vor creste spectaculos, putand chiar sa se dubleze. Dar, sigur, unii dintre ei vor ramane cu aceeasi pensie pe care o au si in momentul de fata. „Raman cei un milion si ceva de pensionari care vor avea aceeasi pensie. Vreau sa spun foarte clar ca, in urma acestei recalculari, nicio pensie nu va scadea, pentru ca e vorba de pensionarii care au avut un stagiu de cotizare mai mic de 25 de ani. Ei au beneficiat de indexarea de 13,8% de la inceputul anului si vor beneficia in continuare, pe fiecare an, de indexarea prevazuta de lege”, a declarat seful Casei de Pensii.
Calcularea pensiei se face pe baza punctelor acumulate de fiecare persoana, care includ punctele obtinute din contributiile la sistemul de pensii, perioadele de stabilitate si perioadele considerate asimilate, cum ar fi armata, somajul sau studiile universitare.
Legea aduce o modificare importanta privind varsta de pensionare, care va fi uniformizata la 65 de ani atat pentru barbati, cat si pentru femei, aceasta schimbare urmand sa fie implementata treptat. De asemenea, pentru a avea dreptul la pensie pentru limita de varsta, este necesar un stagiu minim de cotizare de 15 ani.
Citeste si: Femeile si barbatii, pensionati la aceeasi varsta, fara diferente: la 65 de ani scapi de serviciu!
Sursa foto: manager.ro
Ultimele NOUTATI
Secretul din spatele podelelor care rezista 25 de ani fara sa se deterioreze
Publicitatea din Romania, aproape de 850 milioane euro in 2025. Digitalul castiga teren
Magazinul Unirea: de la vitrina luxului comunist la mallul-fantoma din inima Bucurestiului
Sondaj: Aproape jumatate dintre romani reclama inrautatirea situatiei financiare personale, iar trei sferturi se plang de situatia economica a tarii
Studiu: Calitatea alimentelor, nu doar tipul dietei, scade riscul de boli cardiace. De ce dietele low-fat si low-carb nu sunt suficiente
Partenerii nostri
Elemente noi care se introduc OBLIGATORIU in REGES ONLINE. Atentie la prevederile legale!
Instruirea SSM la continuarea activitatii dupa pensionare - reglementari cheie
TOP 3 prioritati pentru contabili in luna iulie 2025 [INFOGRAFIC]
Amortizare apartament fara justificare economica: Ce a decis ANAF intr-un caz concret
Evaziunea fiscala - o amenintare la securitatea nationala: ce este si cum se sanctioneaza
Tichete de 50 lei pe luna pentru facturile la curent: cine beneficiaza si cum te inscrii
Te-ar putea interesa si
Magazinul Unirea: de la vitrina luxului comunist la mallul-fantoma din inima Bucurestiului
Sondaj: Aproape jumatate dintre romani reclama inrautatirea situatiei financiare personale, iar trei sferturi se plang de situatia economica a tarii